Култура

13 август 2019 13:20

Издават книгите на Селинджър в дигитален формат

Сред избраните заглавия е и прочутият роман "Спасителят в ръжта"...

източник: impressio.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Скици, стихотворение и любовно писмо на Антоан дьо Сент-Екзюпери бяха открити в стара къща

17 August 2019 11:42

Оригиналните рисунки към "Малкият принц" се пазят в Ню Йорк

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

06 August 2019 18:43

Писателката, носител и на Пулицър, освети пред света радостите и агонията в живота на чернокожите в Америка чрез творби като "Песента на Соломон" и "Възлюбена"

Любимият маскиран герой чества юбилей (ВИДЕО)

03 August 2019 10:21

Името Зоро е свързано с човек, който се бори с неправдата. Роден на 9 август 1919 г. под перото на Джонстън Маккъли, Зоро се превърна в значима културна икона, като Тарзан и Супермен, предаде Франс прес. След първия разказ за приключенията на Зоро, публикуван в калифорнийско списание, Маккъли написва други около 60. Така Зоро става един от най-известните персонажи в американската литература. Маккъли се е вдъхновил от мексиканеца Хоакин Муриета - полупатриот, полубандит, който живеел в Калифорния през 19-и век, по време на треската за злато. Муриета защитавал индианците от белите. Чилийският Нобелов лауреат за литература Пабло Неруда е посветил на този популярен герой единствената си пиеса. Дон Диего де ла Вега е млад аристократ с испански произход и на пръв поглед безобиден студент, който се противопоставя на корумпирани и жестоки влиятелни личности в Лос Анджелис и околностите му. Когато става дума да се защитят бедните и потиснатите, той се превръща в Зоро. Облечен е от главата до петите в черно, като крие лицето си зад маска, за да не бъде разпознат. Той разчита на помощта на верния си приятел Бернардо, който е ням, а освен това създава впечатлението, че е глух, за да може лесно да шпионира, и на интелигентния си черен кон Торнадо. Става въпрос за смесица от Робин Худ, Питър Пан и Че Гевара, написа чилийската писателка Исабел Алиенде в романа си "Зоро". Посветените на Зоро игрални филми са над 50, сред които пародийни и еротични версии. В най-известните филми за Зоро главната роля се изпълнява от Дъглас Феърбанкс (1920), Тайрън Пауър (1940), Ален Делон (1975), Антонио Бандерас (в два филма през 1998 и 2005 г.). Създателят на Батман Боб Кейн заяви, че е бил повлиян от немия филм "Знакът на Зоро" с участието на Феърбанкс, за да създаде своя персонаж с черна пелерина. В момента в Холивуд се работи над филмов проект за Зоро с участието на мексиканския актьор Гаел Гарсия Бернал.

Книга за Хари Потър продадена 28 500 пъти по-скъпо

01 August 2019 13:22

Първата книга за Хари Потър, съдържаща някои грешки при издаването й, беше продадена на търг и донесе на собственика й 28 500 лири, съобщи телевизия Скай нюз.  Тръжната сесия беше организирана от "Хенсънс окшъниърс" в чест на рождения ден на Хари Потър и на авторката на фантастичната сага Джоан Роулинг. Лотът бе първата книга за момчето магьосник, озаглавена "Хари Потър и философският камък", издадена през 1997 г. Томът е бил отпечатан от издателство "Блумсбъри" в 500 екземпляра. То съдържа някой грешки, като изписването на думата "философски", а на 53-а страница в списъка за предметите за обучение, два пъти е спомената вълшебната пръчица. Самата авторка на произведението е изписана като Джоан Роулинг, а не като Джей Кей Роулинг, като в останалите книги. По думите на 54-годишния офис работник, предложил рядкото издание на търг, той закупил книгата преди 20 години за 1 британска лира.

Стихотворение на турския писател Орхан Вели - на второ място сред най-четените в света

30 July 2019 18:10

"Стъпки" на Херман Хесе зае първото място в престижната класация на многоезична платформа за поезия Лириклайн

Чуждата душа е дълбок кладенец

24 July 2019 11:34

„За писането. Кореспонденция“, Антон Чехов, превод от руски Петрана Пасева, изд. „Лист“, 2019 г.

„Да се изгубиш нарочно” с Крис Захариев

24 July 2019 10:48

Издателство "Колибри" пуска на книжния пазар дебютната книга на известния влогър, в която той описва пътешествията си из България (откъс)

Почина писателят Андреа Камилери - бащата на комисар Монталбано

17 July 2019 12:48

Романите от криминалната поредица редовно оглавяват италианските класации на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е заснет и сериал, излъчван по цял свят.

"Спасителят в ръжта" празнува рождения си ден

16 July 2019 11:31

На тази дата за първи път читателите по целия свят се срещат с Холдън Колфийлд

Петербургското кметство поиска документ, че Борис Стругацки е бил писател

15 July 2019 08:05

Инициатива за поставяне на мемориална плоча в памет на Борис Стругацки (1933 – 2012) пред дома му била посрещната от служители в кметството на Санкт Петербург с искане да им бъде предоставен документ, че е бил писател. Това съобщи в събота пред радио „Эхо Москвы” Борис Вишневски, член на градския съвет от партията „Яблоко”. Вишневски разказва, че вече имало готов проект за паметната табела, избрано било мястото – пред дома, в който  починалият преди 7 години писател е живял, практически бил решен и въпросът със заплащането, но от Комисията по култура в общината настоявали да им бъде представено удостоверение, че Борис Стругацки наистина е бил писател. Според Вишневски, такъв бюрократичен абсурд и невежество не характеризират по най-добрия начин Комисията по култура на Санкт Петербург. В неделя, 14 юли, председателят на комисията Константин Сухенко коментира пред друго радио – „Говорит Москва”, че паметната плоча на Борис Стругацки няма как да се постави, ако не бъдат представени изискваните от закона документи. „Всяка дума, която се изписва на паметна плоча, трябва да бъде потвърдена от справка в архива, за която да бъде издаден документ. Това изискване се отнася за всички такива паметни знаци. Борис Стругацки е бил също така сценарист и переводач. Но ето ние пишем, че е бил писател. А по принцип бихме могли да напишем, че е бил преводач”, заяви председателят на комисията. Според него законодателството не може да предвиди всички възможни ситуации. Така той коментира възмущението на Борис Вишневски от чиновническото искане за документално доказателство, че Борис Стругацки е бил писател. Борис Стругацки почина през ноември 2012 г. на 79-годишна възраст след сериозно заболяване. В края на същата година градският съвет на Санкт Петербург пое инициативата да назове улица или площад в града в чест на братя Стругацки, а също така да се постави мемориална плоча на жилищната кооперация на улица „Победа“. Борис Стругацки е роден през 1933 г. в Санкт Петербург (Ленинград). Неговият брат и съавтор на много произведения Аркадий Стругацки (1925 – 1991) също прекарва по-голямата част от живота си в града. Прочутите автори на научна фантастика са написали заедно 27 романа и повести, три пиеси и значителен брой разкази. Площад Славейков