Икономика и бизнес

13 август 2019 15:07

Смартфон и телевизор са най-купуваните стоки на изплащане от българите

Българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Рекорд! Ниски лихви по заемите

19 August 2019 23:31

Лихвите по заемите паднаха до рекордно ниски нива. Лихвите по кредитите никога не са били толкова ниски. За покупка на ново жилище някои банки вече отпускат ипотека под 3%, а потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%. Дори и с таксите и комисионите офертите на някои банки са изключително изгодни, защото годишният процент на разходите (ГПР) не надхвърля 4% при ипотеките и 7% при потребителските заеми. Тенденцията на спад обаче не важи за бързите кредити, където оскъпяването може да стигне до 30-40, че дори и 50%, коментира в. „Сега“. Някои трезори изненадаха клиентите си по старите ипотечни кредити, като наскоро обявиха намаление на месечните вноски за погасяване на задълженията. ОББ например съобщи преди месец, че референтната лихва е паднала до безпрецедентните 0.00%, което се отразява и на крайната месечна вноска с няколко до десетки левове надолу. На практика 0.00% референтна лихва обаче не означава безлихвен заем - това е плаващата част от общата лихва по заема, като има и фиксирана надбавка. От 1 юли 2018 г., след като БНБ престана да изчислява индекса СОФИБОР, повечето банки у нас въведоха собствени базисни лихвени проценти, които се определят спрямо лихвите по депозитите. И тъй като лихвите по депозитите продължават да пълзят надолу, това няма как да не се отразява и на цената на кредитите. Правилото, наложено от БНБ, е промяна в лихвата по заема да се предприеме, когато референтната лихва падне или нарасне с повече от 0.5 процентни пункта. Така, ако за някои банки референтната лихва вече е стигнала 0.00%, тези, които са избрали за индекс ЮРИБОР, отдавна боравят с отрицателни величини. Тримесечната лихва на ЮРИБОР към момента вече е паднала до минус 0.4%. Все още няма статистика за средните лихвени нива по кредитите през юли, но през юни ипотеките достигнаха ново дъно - средно 3.12% за нов жилищен кредит в левове и 3.43% в евро. За последните 12 месеца спадът е с 0.30 процентни пункта при левовите ипотеки и с 0.25 процентни пункта при евровите. Заради този лихвопад хората теглят заеми не само за покупка на жилища, но и за рефинансиране на стари жилищни кредити при по-изгодните условия. Благодарение на предоговарянето средната лихва по левовите жилищни заеми в банковата система като цяло е паднала от 4.28% до 3.83% за последните 12 месеца.

Вземанията на фирмите за бързи кредити достигнаха 2.66 млрд. лв.

16 August 2019 13:33

Това е 2.3 процента от прогнозния Брутен вътрешен продукт на страната

Пръстов отпечатък вместо парола в Android

13 August 2019 15:48

Google разширява дактилоскопските функции на смартфоните

Продажбите на таблети спадат със 7%

12 August 2019 12:00

Продажбите на таблети продължавата да спадат, сочат данни на изследователите от Strategy Analytics за втората четвърт на 2019 г. Microsoft разработва сгъваем таблет/смартфон Между април и юни са продадени 37,4 млн. таблета - със 7% по-малко спрямо същия период на 2018 г.  Лидер на пазара е Apple, която държи 28,6% от пазара, като е продала 10,7 млн. iPad-и за последните три месеца. На второ място е Samsung с 13,2% дял, който се увеличава спрямо миналата година с почти процент. От Huawei са трети, като също отбелязват ръст до 10,4% от пазара.  Пазарът не иска таблетите Разпределението по операционни системи е малко по-различно - Android заема 57,7% от пазара, iOS устройствата са 28,6%, а тези с Windows - 13,3%. Пазарът на таблети бележи спад в последните няколко години, след като големите смартфони станаха популярни, а множество ултрапреносими лаптопи имат тъчскрийн. Според някои анализатори обаче в близко бъдеще ще трябва да променим начина, по който анализираме продажбите, тъй като сгъваемите смартфони ще са практически и таблети.

Съдът vs банките: Просрочените лихви не могат да влизат в главницата

10 August 2019 13:55

Анексите към договори за кредит, с които банките уговарят с изпаднали в забава техни клиенти физически лица нови срокове за погасяване на задълженията срещу това просрочените лихви да станат част от нова главница, върху която също текат лихви, са недопустими. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) съобщи news.lex.bg. "Уговорката в допълнителни споразумения към договор за кредит за прибавяне към размера на редовната главница на просрочени задължения за лихви, върху които се начислява възнаградителна лихва, представлява анатоцизъм", заявяват от ВКС. Анатоцизъм означава да се начислява лигва върху лихвата. Той е допустим само между търговци. Според съда преструктурирането на кредита не дава възможност за олихвяване на лихвите. Върховните съдии обаче постановиха, че олихвяването на просрочено задължение за такси, вкл. чрез прибавяне на таксата към главница по кредит, върху които се начислява възнаградителна лихва, не представлява анатоцизъм. Делото, заради което ВКС отговори на тези въпроси, е по спор между длъжник и банка за кредит, сключен през 2007 г., по който до 2013 г. са подписани серия от анекси за "служебно преоформяне". С тях просрочени лихви са прибавени към главницата на първоначалния кредит. Две съдебни инстанции постановяват, че това води до анатоцизъм, който е допустим само при двустранни търговски сделки, а в случая клиентът на банката е физическо лице. И окръжният, и апелативният съд в Пловдив постановяват, че уговорките за капитализация на просрочените задължения, направени в допълнителните споразумения, са нищожни.

Депозитите на фирми и домакинства продължават да спадат

07 August 2019 19:15

И през второто тримесечие на 2019 г. се отбелязва спад на депозитите на домакинствата и фирмите, сочат данни на БНБ, публикувани днес. Броят им е спаднал с 1,7% спрямо юни 2018 г. Общата сума обаче е нарастнала на 76,3 млрд. лв., с 6,4% повече от миналата година.  Фирмените депозити са 23,25 млрд. лв. в края на юни, с 2,6% повече на годишна база. Но броят им е 600 хил., 4,7% спад от същия период през 2018 г. Физическите лица пък са спестили 53 млрд. лв., ръст от 8,2%, броят им обаче е с 1,5% по-малко. Промени в закон затварят вратичките за кредити от БНБ В добавка, има вече 916 физически лица и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, с депозит над 1 млн. лв - с 90 повече, отколкото през юни 2018 г. Кредитите обаче растат - 3,1 млн. броя, с 1,8% повече от миналата година, с общ размер от 56,6 млрд. лв., ръст от 6,1%. Този ръст е предимно от физически лица, тъй като корпоративните кредити са намалели с 1,3% до 151 хил. броя. Но и те са се вдигнали с 4,8% на годишна база до общо 33,8 млрд. лв. Физическите лица са изтеглили общо 2,947 милиона кредита, с 2% повече от миналата година, и също отбелязват солиден ръст - 8,1%. 175 са физическите лица и нетърговски организации, обслужващи домакинства, които са изтеглили заеми над 1 млн. лв. - със 147 по-малко от миналата година. Фирмите с подобни заеми пък са се увеличили със 172 бройки, до 5136.

Потребителски кредит се тегли предимно за ремонт

06 August 2019 13:45

Клиентите ползват средно 3 800 лв. за почивка и близо 12 800 лв. за ремонт с потребителски кредит, показва проучване на Gemius България по поръчка на Пощенска банка

LG ще представи сгъваем смартфон след месец

06 August 2019 10:34

Компанията обаче ще има малко по-различен подход към тези устройства

Голям срив на продажбите на скъпи смартфони

02 August 2019 06:59

Все повече потребители предпочитат да купуват по-евтини модели

Китайските производители на смартфони превземат пазара

01 August 2019 07:19

Техният дял става все по-голям, въпреки че общите продажби намаляват