Икономика и бизнес

13 август 2019 16:26

Суперфондът отвори офертите за посредник по гаранционен продукт

Финансовият инструмент е насочен към подкрепа на стартиращи и социални предприятия...

източник: business.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно

09 August 2019 23:31

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни. Мярката ще създаде сериозни проблеми, тъй като засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка, и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят. Още по-притеснителното е, че изискването се разпростира и върху множество други финансови посредници като застрахователи, брокери на недвижими имоти, задължени да следят за пране на пари. Някои банки вече са започнали да привикват клиентите си, въпреки че промените още не са минали на второ четене. Уникредит Булбанк е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е поставила срок да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се обяснява, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма банката извършва "комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях". Това се правело с цел защита, сигурност и спокойствие на клиентите. "Ако не посетите клон на банката, за да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита", предупреждават от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, за да потърси повече информация защо се налага да актуализира личните си данни, които банката вече има за него. Засега не е ясно как е избрана крайната дата 15 септември и защо ще се стига до закриване на сметки, ако информацията не бъде обновена или потвърдена. От Уникредит Булбанк, която е най-голямата банка по активи у нас, обясниха пред "Сега", че актуализацията на личните данни е във връзка със Закона за мерките срещу изпирането на пари. Същият закон задължавал банките да поискат допълнителна информация от клиентите си с цел превенция.

Депозитите на фирми и домакинства продължават да спадат

07 August 2019 19:15

И през второто тримесечие на 2019 г. се отбелязва спад на депозитите на домакинствата и фирмите, сочат данни на БНБ, публикувани днес. Броят им е спаднал с 1,7% спрямо юни 2018 г. Общата сума обаче е нарастнала на 76,3 млрд. лв., с 6,4% повече от миналата година.  Фирмените депозити са 23,25 млрд. лв. в края на юни, с 2,6% повече на годишна база. Но броят им е 600 хил., 4,7% спад от същия период през 2018 г. Физическите лица пък са спестили 53 млрд. лв., ръст от 8,2%, броят им обаче е с 1,5% по-малко. Промени в закон затварят вратичките за кредити от БНБ В добавка, има вече 916 физически лица и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, с депозит над 1 млн. лв - с 90 повече, отколкото през юни 2018 г. Кредитите обаче растат - 3,1 млн. броя, с 1,8% повече от миналата година, с общ размер от 56,6 млрд. лв., ръст от 6,1%. Този ръст е предимно от физически лица, тъй като корпоративните кредити са намалели с 1,3% до 151 хил. броя. Но и те са се вдигнали с 4,8% на годишна база до общо 33,8 млрд. лв. Физическите лица са изтеглили общо 2,947 милиона кредита, с 2% повече от миналата година, и също отбелязват солиден ръст - 8,1%. 175 са физическите лица и нетърговски организации, обслужващи домакинства, които са изтеглили заеми над 1 млн. лв. - със 147 по-малко от миналата година. Фирмите с подобни заеми пък са се увеличили със 172 бройки, до 5136.

Moody's свали депозитния рейтинг на ПИБ до B3 след проверката на ЕЦБ

02 August 2019 23:55

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи с една степен дългосрочния депозитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на B3, като промени и перспективата пред оценката на негативна. Това е най-ниското ниво над свръхрисковата категория на C рейтингите, като вече самостоятелната оценка на банката (без предвиждане за възможна държавна подкрепа) е caa1.Причината е слабият резултат от приключилите преди седмица преглед на качеството на активите и стрес тест...

Печалбата на банките за полугодието достигна до 918 млн. лв.

01 August 2019 14:55

Банковият сектор генерира 918 млн. лв. печалба за полугодието. Това е със 117 млн.лв. повече, спрямо същия период на миналата година, която постави исторически рекорд за бранша. За добрия резултат спомага ръстът на кредитирането, който към края на май бе средно 6%, при устойчиви нива на лихвите. Влияние най-вероятно е оказал и приключилият преглед на качеството на активите в шест от банките на пазара. Подготовката за него през миналата година доведе до по-активно разчистване на лошите кредити и...

1 август 1885 г. Отпечатани са 20 лв.

01 August 2019 07:32

На 1 август 1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева. Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово. В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени. Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети. Приетият през 1880 г. Закон за правото на сечене на монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове. В края на 1884 г. парламентът дава възможност да бъдат емитирани сребърни монети за още 10 млн. лева, като за тази цел са претопени голямо количество рубли в монети, събрани от държавата като данъци. През следващите две години правителството и Българската народна банка (БНБ) успяват окончателно да изтеглят от обращение руските сребърни монети. БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите. Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

Все повече ученици учат как работят парите и банките

31 July 2019 06:00

Програмата за финансова грамотност на Visa „Нашите пари“ постига нови успехи с всяка изминала година. През учебната 2018-2019 г. програмата се преподаваше целогодишно от 84 учители в 73 училища в цялата страна. Броят на учениците, които преминаха обучението, е два пъти по-голям в сравнение с миналата година и достига 2 375 души. Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, посети столичното 97 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, където лично връчи сертификати на младите хора, участвали в програмата по финансова грамотност. „От най-ранен етап трябва да развиваме уменията на младите и да ги стимулираме да постигат повече. Важно е бъдещите ползватели на финансови продукти да разполагат с необходимите познания, за да вземат информирани и правилни решения. Отне ни три години да разработим "Нашите пари" за българската образователна система, но усилията си струваха. Успешно завършихме третата година от проекта с високи резултати. Visa вярва, че добрата финансова грамотност е гаранция за по-добро управление на парите и подобряване на стандарта на живот“, каза Красимира Райчева. Visa разработва „Нашите пари“ от 2016 г., като всяка изминала година отчита по-високи резултати и по-голям интерес. Национално представително проучване сред ученици от 9 до 11 клас преди старта на програмата показа, че 84% от анкетираните искат в училищата да има обучение по финансова грамотност. Програмата е уникална с това, че се подкрепя и финансира от българските банки, които са партньори на Visa. Проектът залага на модел, при който, вместо всяка компания да подкрепя отделна социално-значима кауза, Visa и българските банки обединяват усилията си с убеждението, че подобно сътрудничество на такова високо ниво ще спомогне за това програмата да постигне съществено национално покритие, както и реални положителни резултати за обществото.

БНБ: Консолидацията ще направи банките устойчиви

30 July 2019 10:47

Растежът на кредитите е по-ясно изразен при домакинствата

ПИБ и Инвестбанк показват капиталов недостиг при стрес тестовете на ЕЦБ

26 July 2019 22:39

Обект на проверката бяха шест банки - УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД.

ЕЦБ потвърди досегашните оценки на БНБ за банките ни

25 July 2019 17:39

Българската институция одобри резултатите от цялостната оценка. УС изтъкна, че ще бъдат предприети действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка

Депозитите в банките растат за 54-ти пореден месец, кредитите за 32-ри

23 July 2019 16:05

Нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) през май отбеляза спад с 2,9 пр.п. на годишна база до 13,2%