Икономика и бизнес

13 август 2019 21:21

DW: Еврото привлича вече само по-слабо развити страни 

България, Румъния и Хърватия искат еврото на всяка цена. Полша, Чехия и Унгария изобщо нямат такива стремежи. Защо?...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Приемаме еврото най-рано през 2023 г.

22 August 2019 14:55

България може да приеме еврото най-рано след 4 години, но за целта трябва да отговори на критериите на чакалнята, позната като ERM II. Това прогнозира международната рейтингова агенция Fitch Ratings в свой доклад за Еврозоната. Процесът за влизане във валутния механизъм у нас официално започна през юли миналата година като крайното решение се очаква да бъде оповестено в края на 2019 г. Друга страна, която също очаква добри новини, е Хърватия. Тя поиска да се включи в механизма през миналия месец. Според експертите съдбоносната година за България е 2023 г., а за Хърватия – 2024 г. Това обаче ще стане възможно само ако страните отговорят на всички изисквания. Северната ни съседка Румъния също е изразила интерес към единната валута, но все още няма официално заявление. Вероятността Унгария, Полша и Чехия да се присъединят продължава да бъде малка, тъй като в тези страни подкрепата на еврото е ниска. Според доклада основните предимства от приемането на еврото са достъп до резервна валута, с която се предотвратява риска от валутна криза и се подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи. Страните ще получат и достъп до паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която може да се има доверие. Потребителите пък ще имат по-ниски транзакционни разходи, а това ще доведе до по-големи потоци от капитал за останалата част от Еврозоната. Ако пък има някаква беда, то страната ни може да се възползва от външно финансиране, пише в доклада на рейтинговата агенция. Минусите обаче включват възможност от дефлационен натиск в случай на големи резерви, както и задължението да се помага финансово на други страни в даден момент. Отделно, цените на кредитите и на акциите могат да се повишат, ако има голям приток на капитал.

БВП в ЕС и еврозоната е нараснал с 0,2 на сто през второто тримесечие

14 August 2019 13:00

Евростат извади сравнителни данни за периода по водещия показател между ЕС и САЩ.

Забавяне на инфлацията в еврозоната през юли до 1,1%

31 July 2019 14:19

Данните за продължаващо отслабване на инфлацията определено няма да бъдат приветствани от ЕЦБ

Министрите на финансите на еврозоната приветстваха молбата за присъединяване на Хърватия

09 July 2019 08:07

Финансистите определят решението на Загреб като знак за доверие в единната валута

Хърватия подаде официална молба за присъединяване към "чакалнята на еврозоната"

08 July 2019 22:37

Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като "чакалнята на еврозоната". Новината беше обявена от председателя на Еврогрупата и португалски министър на финансите Мариу Сентену.

Неочакван спад на инвеститорските нагласи в еврозоната

08 July 2019 14:15

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 916 инвеститори в еврозоната, се понижи до -5,8 пункта

В понеделник ще обсъдят напредъка на България за членство в ERMII

05 July 2019 20:10

Министрите на страните от еврозоната ще обсъдят в понеделник напредъка на България, свързан с приемането на страната в ERMII - така наречената чакалня на еврозоната. Това научи "По света и у нас" от дипломатически източници в Съвета. Точката е влязла в последния момент в дневния ред на срещата. Валутният механизъм ERMII e първата стъпка към приемането на еврото. Страната ни се надява да влезе в чакалнята до края на тази година.

Български евродепутати поискаха от Урсула фон дер Лайен подкрепа за Шенген и еврозоната

04 July 2019 08:06

Според него новият председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли е „умерен и професионален политик“

Подобрение на бизнес активността в еврозоната през юни

03 July 2019 14:01

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през юни до 52,2 пункта

Горанов: Преди края на годината можем да влезем в чакалнята на Еврозоната

26 June 2019 16:36

Преди края на годината страната ни може да влезе в чакалнята на Еврозонатата - заяви финансовият министър Владислав Горанов на икономически форум в Пловдив. По предварителни данни за първото тримесечие, икономиката ни бележи ръст от 4.8 процента.