Свят

14 август 2019 06:19

Китай отказа на US кораби да влязат в Хонконг

Китайските власти отказаха на молбата на два кораба на американския военноморски флот да посетят пристанището на Хонконг в близките седмици, предаде Ройтерс, като се позова на американски висши представители. Агенцията отбеляза, че това става на фона...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тръмп и Дзинпин говорят постоянно

16 August 2019 19:09

Китайският президент Си Дизпин и американският президент Доналд Тръмп продължават да поддържат непрекъснати контакти. Това заяви представителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитиран от ТАСС. Дипломатът отбеляза, че двамата лидери периодично се срещат. Те поддържат връзка, както по телефона, така и чрез други средства за комуникация. „Ние имаме отношения на най-високо ниво. Лидерите на двете страни общуват постоянно“, заяви Чунин. Китайският посланик в ООН по въпросите на разоръжаването Ли Сун протестира срещу американските твърдения за китайско военно разполагане в космоса. Според нея Китай се придържа към отбранителната политика за мирно използване на космическото пространство. Тръмп вече заяви, че планира среща с Дзинпин, Двамата ще обсъдят решаването на търговския въпрос между двете страни. Според американския президент е въпрос на време това да стане.

Тръмп: Търговската война с Китай ще бъде кратка

16 August 2019 09:46

Президентът на САЩ даде да се разбере, че не иска Китай да потуши с насилие продемократичните протести в Хонконг

Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ вдигне митата

15 August 2019 17:07

Тарифите на САЩ нарушават консенсуса, постигнат от лидерите на две държави в края на юни на форума Г-20, казват от Пекин

Тръмп: Без мита за религията

15 August 2019 13:45

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп трайно изключи от плановете за налагане на допълни мита библиите, отпечатани в Китай, предаде Ройтерс. Решението вероятно е насочено към поддръжниците на републиканеца сред вярващите християни. Библиите са сред 25-те категории продукти, които са премахнати от списъка със стоки от Китай, които от 1 септември и 15 декември би трябвало да бъдат обложени с мита от 10 процента. Сред другите продукти, извадени от списъците заради значимостта си, са детски столчета за кола, кранове, използвани в пристанищата и на строителните обекти, контейнери за морски превози и някои видове риба. Броениците и други лични религиозни предмети, внасяни от Китай, обаче ще бъдат обхванати от 10-процентовите мита на 1 септември, според документацията на службата на постоянния търговски представител на САЩ. Близо 60 процента от вноса на тези религиозни предмети идват от Китай и миналата година са били на стойност около 11 млн. долара, според анализ на официални данни. През май библиите и други религиозни текстове, отпечатани в Китай, бяха включени в списъка на стоки за облагане с мита от 25% като част от по-широката категория на книги, брошури и листовки с обща стойност 794 млн. долара. Те са възлизали на $91,7 млн. или 65 на сто от общия американски внос в категорията за 2018 година. Тръмп заяви по-рано тази седмица, че ще отложи влизането в сила на 10-процентовите мита за стоки като мобилни телефони, лаптопи и други потребителски стоки до 15 декември "просто в случай", че митата засегнат потребителските разходи през сезона на коледните покупки.

Китайската армия проведе парад близо до границата с Хонконг (видео)

15 August 2019 09:43

Пекин отправя през последните дни сигнали, че може да се намеси, за да възстанови реда в бившата британска колония

Тайван към Пекин: Нямаме нищо общо с протестите в Хонконг

14 August 2019 21:00

Тайванският президент Цай Ингвен призова Китай да не вини за ситуацията в Хонконг "несъществуващи външни сили", предаде ДПА. Тя направи това, след като Пекин обвини Тайпе, че има роля в протестите в китайския специален административен район. "Надявам се Китай да ме чуе. Не приписвайте влошаващата се обстановка в Хонконг на несъществуващи външни сили. Не отказвайте да водите диалог с хората. И никога не правете грешни преценки, за които после може да се разкайвате в исторически план", каза Цай пред репортери. Тя заяви това ден след като Ма Сяогуан, говорител на Бюрото по тайванските въпроси към Държавния съвет на Китай, обвини управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП), че е играла "позорна роля" в последните протести в Хонконг, и предупреди Тайван да спре да се меси в работите на Хонконг. В отговор на обвинението на Пекин председателят на ДПП Чо Цзюнтай заяви, че "ДПП не може и никога няма да направи подобно нещо". В понеделник тайванският президент каза, че конфронтацията в Хонконг е породила безпокойство сред поддръжниците на демокрацията и свободите по света. Междувременно управляващата в Тайван партия излезе с изявление, в което се казва, че в Хонконг се извършват кървави репресии, но без участието на танкове. Чо добави, че прилагането на формулата "една страна, две системи" по отношение на Хонконг е историческа трагедия, и призова Пекин да не започва нови военни репресии. Вчера тайванското правителство повтори, че ще предложи хуманитарна помощ на хората от Хонконг, които потърсят убежище. През януари Цай осъди намерението на китайския президент Си Дзинпин да приложи по отношение на Тайван същия принцип "една страна, две системи", който прилага и към Хонконг. Тя определи това като заплаха за "свободния и демократичен начин на живот" на самоуправляващия се остров.

САЩ отлагат санкциите срещу Китай

14 August 2019 13:25

Пореден обрат в търговската война между Китай и Съединените щати. Новите тарифи от 10%, които Вашингтон планираше да въведе за китайски стоки от първи септември, се отлагат с няколко месеца. Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че сред мотивите за решението му е фактът, че липсата на някои стоки на американския пазар би провалила коледните празници на американските граждани.

Китай определи протестите като „тероризъм“

12 August 2019 14:12

Китай разкритикува ожесточено ескалиращите протести в Хонконг, твърдейки, че сблъсъците показват признаци на "тероризъм", предаде БНР. Критиката идва, след като Хонконг беше принуден да отмени всички отпътувания в резултат на окупиране от страна на протестиращите на хонконгското международно летище за четвърти пореден ден. Според съобщения в медиите, около 40 души са ранени от началото на протестите на летището, започнали в петък. Протестите в специалния административен район на Китай избухнаха през юни заради плановете на правителството да приеме законодателство, което да позволи екстрадиция на престъпници в юрисдикции, с които Хонконг няма споразумения по този въпрос, включително в посока континентален Китай. В отговор на демонстрациите лидерът на Хонконг Кари Лам реши да спре законопроекта и по-късно заяви, че това законодателството е "мъртво", но отказа да потвърди, че ще бъде напълно оттеглено. По-рано Пекин обвини Съединените щати, че участват в протестите и предупреди Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на Китай.

Пекин поиска от Лондон да прекрати "намесата си" в Хонконг

11 August 2019 09:17

Протестите продължават въпреки забраната на полицията

Нападки между Вашингтон и Пекин заради Хонконг

09 August 2019 16:20

Китай и Съединените щати си размениха словестни нападки по повод последните протести в Хонконг.