България

14 август 2019 11:42

Изследване: Манолова с 5% преднина пред Фандъкова за кметските избори в София

Слави Трифонов има по-висок рейтинг от Бойко Борисов...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българите вярват, че светът ще е по-добър, ако политиците са предимно жени

19 August 2019 15:16

Чувствителен е делът на хората по земното кълбо, които вярват, че светът би бил по-добро място с повече жени в политиката. Българите също са сред поддръжниците на тази идея. Това сочат сравнителни данни на "Галъп интърнешънъл" в 65 държави.* Една трета от хората глобално смятат, че ако политиците бяха предимно жени, светът би бил по-добро място.  На въпрос „Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?”. 34% от респондентите посочват, че светът, като цяло, би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика. Останалите 8% се колебаят. Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света.   Близкият изток и Северна Африка са единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът не би бил толкова добро място с повече жени в политиката, като опцията „по-лош” бележи минимално предимство пред опцията „по-добър“. Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция има очевидно влияние. Полът също. При жените очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени, е закономерно много по-силно. Българите вярват в женската сила Обществото в България изглежда по-толерантно от средното глобално към идеята жените да представляват по-голямата част от властта в света. У нас 41% отговарят, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията „ще бъде същият”, а 7% казват „по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката. Страната ни е и сред най-толерантните в региона. За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта. *Изводите са от годишните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (в сътрудничество с УИН). Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл“ специално за Българската национална телевизия, представени в предаването #Европа и легендарната рубрика „Къде сме ние“ на „По света и у нас“.

Цветанов: Дали ми е тъжно, че няма да участвам в изборите? Ще ми е интересно

17 August 2019 10:03

Фандъкова е подходящият кмет за София, тя направи много за столицата. Лично аз смятам, че тя положи максимални усилия във всички години, в които беше кмет. Надявам се, че ще бъде одобрена от ГЕРБ, добави той

Фандъкова: Софиянци няма да останат без парно

16 August 2019 09:09

"Топлофикация" не е спирала да плаща, разбира се с много по-бавно темпо, отколкото "Булгаргаз" очаква, каза столичният кмет

"Демократична България" номинира архитект Борислав Игнатов за кмет на София

15 August 2019 18:43

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Представянето беше направено на Езерото с лилиите в Борисовата градина. Пълната листа с кандидатите за общински съветници на обединението ще бъде обявена след средата на септември.

Станаха ясни кандидат-кметовете на ГЕРБ за Пловдив, Русе и Хасково

15 August 2019 13:06

Изпълнителната комисия на партията утвърди номинациите на Здравко Димитров, Диана Иванова и Станислав Дечев

Иванчева търси широка коалиция за местния вот

14 August 2019 11:55

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и проектът ѝ "Непослушните" преговарят за широка коалиция за местните избори през октомври. Това обяви самата тя в своя публикация в социалната мрежа Facebook. "Имаме план, над който усърдно работим да направим широка коалицията за местните избори. В процес на преговори сме с различни ПП за да можем с обединение да победим “управляващите”. Каним ПП, които искат да се коалират с единствената гражданска партия, на преговори. Отворени сме за Ваши предложения. Най-ценни ще са съветите от гражданите". През месец май Иванчева обяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

Фандъкова: Ако се кандидатирам, ще имам нов екип

12 August 2019 21:45

Сегашният кмет ще каже през септември дали ще се кандидатира

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет

12 August 2019 08:32

"Не съм решила да ли да се кандидатирам. Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. И това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които съм подложена - впрегната е цялата пропагандна машина около властта." Това каза омбудсманът Мая Манолова тази сутрин на настоятелните въпроси в студиото на бТВ - ще се кандидатира ли за кмет на столицата наесен. Тя даде пример, че атаките са от "медии и говорители на властта", а това според нея издава паника. Разговорът премина с констатации на водещата от рода: "Много сте емоционална, г-жо Манолова! Нека да вървим към диалог...", и пр. Биляна Гавазова й напомни, че в друго предаване е обещала, че "ако я вбесят достатъчно", ще се кандидатира и ще съобщи решението си в началото на септември. На въпроса - вбесили ли са я вече, Манолова отговори: "По-притеснителното е, че хората се вбесяват от опита да се прехвърли цялата отговорност (за кризата с африканската чума по свинете, б.р.) върху тях. Тези, които не са си свършили работата, са висшите държавни чиновници от Министерството на земеделието и опитът вината да бъде прехвърлена на към най-бедните – е некоректен", заяви омбудсманът, като каза, че на ден има десетки обаждания около свинската криза. Манолова обаче декларира, че не очаква подкрепа от политически централи, не води разговори с никоя политическа сила и с никой политически проект - "независимо дали е реализиран или обявен в аванс". "Винаги съм очаквала подкрепа от гражданите – така ще бъде и ако реша да се кандидатирам", обяви тя. Не деляла също така гражданите - нито сега, когато се включва на тяхна страна по разни казуси, нито ще го прави, ако стане кмет. - Близка ли сте със Слави Трифонов - попитя а водещата. - А вие близка ли сте със Слави Трифонов - отговори мълниеносно Манолова. - Ми, не - каза Гавазова. Все пак за въпроси, свързани с бъдещия политически проект на шоумена, Манолова я насочи да си пита него. Тя деликатно избягне и въпроса каква е оценката й за мандата на Йорданка Фандъкова, като каза, че ако се кандидатира, ще направи анализ. И пак иззе думата на водещата, която опита да я попита харесва ли й София. "А според вас как се развива София - чиста ли е, зелена ли е има ли презастрояване, почтено ли се управлява?... Това са въпроси, на които хората ще дадат отговори буквално след няколко месеца. Имайте търпение - те ще бъдат задавани, ще има и отговори. Какво ще работи Мая Манолова след октомври може би е любопитно за няколко души - за хората около властта, за които залогът очевидно е много голям, но това, което е важно за българските граждани, са другите теми", каза отново тя, като обвини водещата: "Като че ли всичко е фокусирано върху моята особа - не съм забелязала да сте толкова активни с другите потенциални кандидати!" 

Протестиращи в столични квартали граждани се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

08 August 2019 18:17

Представители на граждански инициативи от столичните квартали Горубляне, Дървеница, Обеля, Овча Купел и други се срещнаха за втори път с омбудсмана Мая Манолова. Гражданите протестират срещу презастрояването на столицата и намаляването на зелените площи в града.

Манолова подкрепи протеста на сестрите, ще прави закон за съсловните организации

08 August 2019 12:12

Има обединение между властта и синдикатите, което е срещу интересите и на пациентите, каза омбудсманът