Регионални

14 август 2019 12:34

''Спаси София'' предлага откриване на нова автобусна линия в столицата

Един от основните проблеми на градския транспорт в София е липсата на удобни връзки между метрото и наземния градски транспорт. Най-големият квартал в София - Люлин, вече 20 години има метро, но няма довозващ транспорт и това трябва да се промени, пи...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Фандъкова: Столична община изготвя концепция за довеждащ транспорт до новите линии на метрото

16 July 2019 14:54

По улиците на София вече се движат 20 електробуса, напомни тя

София одобри нов електротранспорт и по-високи заплати за шофьорите

11 July 2019 12:40

Две предложения на столичната кметица Йорданка Фандъкова - за увеличаване на заплатите на шофьорите в градския транспорт и за нови електробуси, трамваи и тролеи - бяха одобрени от Столичния общински съвет днес. Шофьорите в градския транспорт да получават 10% повече всяка година, предлага Фандъкова Планът за увеличение на заплатите предвижда всяка година от 2020 г нататък възнагражденията да растат с 10%. Това означава вдигане на заплатите с 30% до 2023 г. Заплатите на шофьорите в столицата бяха вдигани вече два пъти през тази година - през февруари и април, но от бранша продължаваха да настояват за повече поради недостиг на шофьори и прекомерен извънреден труд. В момента основната заплата в бранша е 1150 лв, средната брутна - 1800 лв.  "Колегите от БСП не подкрепиха доклада за увеличение на възнаграждението на работещите в транспортните дружества, те си имат явно свои аргументи, но това хората трябва да го знаят", изтъкна Фандъкова след гласуването пред журналисти. Калоян Паргов, водач на левицата в СОС, обаче изтъкна, че неговата група винаги е искала увеличение на заплатите. "Работещите в столичния транспорт сами не искат така да бъде затворен проблемът им. Това, че техните синдикални лидери го приемат, е друга тема", обясни той. "Комисията, която няколко пъти заседава, даде обещание и пое ангажимент, че при първа възможност при актуализация на бюджета ще търси възможност за увеличение на заплатите и отпускане на средства за подобряване на материално-битовите условия, които бяха основен момент." Според него Фандъкова прави спекулации за позицията на левицата заради предстоящите местни избори през октомври.  Фандъкова предлага електробуси, трамваи и тролеи за над 200 млн. лв. СОС подкрепи и друга идея на кметицата - да се търсят средства по ОП "Околна среда", с които да се закупят 82 електробуса (и зарядни станции за тях), 30 тролейбуса и 25 нови трамвая. "Когато успеем да реализираме тези проекти, ще имаме на 100% подменени автобуси и тролейбуси в движение и доста сериозен напредък по отношение на трамваите", изтъкна тя. Проектът ще струва общо 218 млн. лв и ще доведе до по-чист въздух в столицата. Съдът нареди София да се мие Преди дни съд нареди на общината да вземе спешни мерки по този въпрос в София, сред които още и редовно миене на улиците, изрядно съобщаване на количеството фини прахови частици във въздуха и план за намаляване на замърсяването.

Талонът с 10 билета ще може да се ползва от повече пътници в градския транспорт

11 July 2019 08:00

Промени в наредбата за таксуване в градския транспорт на София от миналата година предизвика спорове между контрольори и пътници. По този повод екипът ни се свърза с изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност за разяснение какви са правата и задълженията на пътниците при ползване на билети за многократно пътуване. Вижте повече от прякото включване на Боряна Черганова.

СОС ще разгледа увеличението на заплатите в градския транспорт

11 July 2019 07:08

Споразумение за сътрудничество ще подпишат днес Столичната община и Националната система за спешни повиквания 112. В същото време, Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа Програмата за поетапно увеличаване на доходите на водачите в градския транспорт.

С 218 млн. лв. обновяват градския транспорт на София

10 July 2019 22:30

Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт. Това ще стане ако общинският съвет одобри в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от ОП "Околна среда" общината, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" да купят новите превозни средства, за да се повиши качеството на въздуха в София, отбелязва в. „Труд“. С около 30 млн. лв. общината ще поръча 52 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за довеждане на пътници до метрото и трамвайните спирки. Купуват с около 39 млн. лв. 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят стари дизелови автобуси. За 40 млн. лв. ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6,7 и 11. Реконструират за 9 млн. лв. 3 токоизправителни станции. С над 97 млн. лв. купуват 25 нови трамвая, за да ги пуснат по линии № 4 и 18. Те ще допълнят и мотриси по линия №5. Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект, за да бъде направен анализ на автопарка, съобразно ориентирането към нулеви вредни емисии. Кандидатстването ще се осъществи, ако Столичният общински съвет го одобри на сесията си в четвъртък. "Проектът е с размер до 500 хил. евро, като 90% се финансират от Европейската инвестиционна банка. Този анализ ще покаже какви инвестиции в автотранспорта трябва да се донаправят, за да бъде на световно ниво. Смело можем да кажем, че като подвижен състав нивото е над средното за Европейския съюз", обясни пред „Труд" общинският съветник Зафир Зарков.

Пускат автобус 166 до Витошко лале

06 July 2019 15:36

От днес до 28 октомври се разкрива нова автобусна линия №166 с маршрут от Зоопарка до лифтова станция “Витошко лале 1 и 2 ”, съобщи Столична община. Автобусна линия № 93 се разделя на две линии с номера и маршрути, както следва: Автобусна линия № 93 със запазен маршрут от Зоопарка до лифтова станция „Драгалевци“ и автобусна линия № 166, която ще се движи с маршрут от Зоопарка до лифтова станция “Витошко лале”. Автобусите от линията ще спират на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута и на крайна и начална спирка в района на лифтова станция “Витошко лале”. Работното време на автобусна линия № 166 ще бъде:- начална спирка “Зоопарка”: начален час – 08:05 часа и краен час – 15:05 часа; начална спирка “Витошко лале”: начален час – 09:10 часа и краен час – 16:10 часа. От 28 октомври автобусната линия № 93 ще възстанови редовната си експлоатаци.

Столична община си върна 5 линии на градския транспорт от частни оператори

02 July 2019 14:00

Столична община си върна 5 линии на градския транспорт от частни оператори. Автобуси с номера 5, 7, 8, 10 и 14 вече се обслужват от Столичния автотранспорт.

Фандъкова предлага 10% увеличение на заплатите в градския транспорт

01 July 2019 13:00

Тя припомни че на два пъти през 2019 г. - през февруари и април, са бини увеличавани трудовите възнаграждения на шофьорите

Столичната община и синдикати обсъждат заплатите на шофьори в градския транспорт

01 July 2019 09:42

Столичната община и синдикатите ще обсъдят заплатите на шофьорите в градския транспорт на специална среща в сградата на общината.

Обсъждат програма за увеличение на възнагражденията в градския транспорт в София

30 June 2019 13:42

На 1 юли от 10 часа, в сградата на Столична община на ул. „Московска“ 33 ще се проведе среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.