България

14 август 2019 13:54

Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България във Валенсия

Решението е взето още преди седмица на закрито заседание...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българи във Валенсия откриха подписка - не искат Пламен Георгиев

15 August 2019 15:58

Българи, живеещи във Валенсия, са започнали петиция срещу назначението на новия генерален консул Пламен Георгиев. Изнанадващо той беше назначен с решение на правителството на дипломатическа мисия там. Така само за близо седмица Георгиев смени три позиции - напусна антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет го върна в спецпрокуратурата, а външният министър Екатерина Захариева го предложи за генерален консул. Към момента над 280 души са се присъединили към петицията против назначаването на Пламен Георгиев.  "Българите, живеещи във Валенсия ( и не само тук), сме възмутени от решението на правителството на Р. България за назначаването на г-н Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия", се казва в подписката.  В нея са отправени въпроси към външния министър Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. 1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на Р.България във Валенсия както изисква чл. 26. (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) от гореспоменатия Закон за дипломатическата служба? Ако е провеждан такъв бихме искали да ни се представи протокола от него.                                     2. В чл. 27. (1) от същия закон се казва: „За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба”. Ние питаме: „За какво ще послужи юридическото образование на г-н Герогиев при изпълняване на служебните му задължения в Генералното консулство във Валенсия?” 3. В чл. 27. (2). е заложено, че за заемане на пост в дипломатическа служба се изисква владеене най-малко на един чужд език. Ние питаме: „Какви езици владее г-н Георгиев и на какво ниво?” Ето какво още пишат сънародниците ни във Валенсия: "Г-н Борисов, Г-жо Захариева, не приемаме довода Ви за назначаване на г-н Георгиев, че същият е имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи. Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници. Медиите в Испания също отразиха скандала около г-н Георгиев (един пример: https://www.lavanguardia.com/politica/20190404/461455834248/fiscalia-bulgara-investiga-a-politicos-implicados-en-escandalo-inmobiliario.html) и не само него. Като взехте това решение замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!"

Потвърдиха: Навесите на Пламен Георгиев са незаконни

09 August 2019 21:48

Навесите на терасата на Пламен Георгиев са незаконни, съобщи бТВ. Това показа втората проверка на районните инспектори от община Слатина. Около 60 кв. м. от навесите нямат необходимите строителни книжа. Заповедта за събаряне ще бъде връчена на бившия антикорупционен шеф на 19 август, като той ще трябва да премахне незаконно построеното за своя сметка до началото на октомври. Скандалът с терасата върху покрива на жилището на Пламен Георгиев започна с твърдение на организацията "Антикорупционен фонд", че той е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Георгиев не се съгласи с твърдението и започна проверка за законността на навеса. Тогава Пламен Георгиев заяви, че казусът с терасата е атака срещу него от олигарси, които комисията разследва, а премиерът му препоръча да излезе в отпуск.

Пламен Георгиев се връща на работа в Спецпрокуратурата

05 August 2019 11:22

До миналата сряда Георгиев бе шеф на КПКОНПИ. Тогава той изненадващо подаде оставка, която бе гласувана от депутатите в последния им работен ден за сесията на НС.

ВСС разглежда молбата на Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор

05 August 2019 07:13

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заседава извънредно. Единствена точка в дневния ред е молбата на Пламен Георгиев да бъде възстановен на длъжност като прокурор в Специализираната прокуратура.

Пламен Георгиев: Има заплахи за живота ми отпреди „Апартаментгейт”

04 August 2019 10:01

„Имам охрана от повече от пет месеца, защото имаше анонимни заплахи за живота ми. Те дойдоха преди скандала „Апартаментгейт” и бяха оценени като много сериозни от компетентните органи. По случая се води досъдебно производство.”  Това каза вече бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия в първото телевизионно интервю, което дава след оттеглянето си от поста. Георгиев бе категоричен, че не заплахите са причината да подаде оставка. Като основна такава той посочи „уникалния тормоз”, на който било подложено семейството му в последните месеци. Домът му е бил обсаден от репортери, детето му не е могло да излиза. Георгиев няколко пъти подчерта, че медиите са изписали и изговорили много "измислици". „Проверките на НАП бяха много сериозни. Анализираха се разходите ми във всеки един ден за последните шест години. Изчаках да приключи ревизията, за да подам оставка. Исках да изляза чист пред хората. Но все пак, след целия този скандал, не можех да продължа да бъда председател на комисията”, каза Георгиев. Той заяви още, че „Апартаментгейт” е „измислен скандал”. „Изговориха се куп лъжи, които нямаше как да оборвам сутрин, обед и вечер. Една от тях е, че цената на жилището ми е ниска. Това изобщо не е така. Апартаментът ми струва повече от 300 000 лева и имам да изплащам още 160 000 лева кредит от банка. Той е на банката и още дълго време ще е така”, обясни Георгиев. Той подчерта, че през последните години КПКОНПИ е отнела 40 млн. лева и така е засегнала интересите на много хора. „Внесени са искове за още над 3 млрд. и според мен те ще издържат в съда", подчерта бившият шеф. Той каза, че може би станал жертва на олигарси, чиито интереси е засегнал, но отказа да назове имена:  „Без да имам доказателства, това би било клевета.” Той коментира и избора на бъдещия нов главен прокурор: „Трябва да бъде решителен човек, който да продължи да надгражда, защото към момента има успехи във всяко едно от начинанията ни.” След оттеглянето си от КПКОНПИ Георгиев е подал молба да бъде възстановен на работа като обвинител в Спецпрокуратурата, но изключи себе си от битката за главен прокурор.

Пламен Георгиев иска да се върне в Специализираната прокуратура

01 August 2019 09:54

Вчера бе приета оставката му като шеф на КОНПИ

Пламен Георгиев обмисля да съди общината заради "незаконните навеси"

01 August 2019 09:30

Заключението на НАП е, че няма несъответствия в доходите на семейството. Така приключва казусът с терасата по отношение на председателя на антикорупционната комисия

Пламен Георгиев: Имах заплахи за живота си

31 July 2019 18:12

Имах заплахи за живота си. Това каза пред журналисти бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, цитиран от "Фокус". Георгиев посочи, че не се е срещал с премиера Бойко Борисов и че не е съгласувал оставката си с него. Като грешка той отчете лошата комуникация с медиите."Моята оставка беше написана, затова тя беше подадена толкова бързо", обясни още той. "Радвам се, че в крайна сметка името ми е изчистено", смята Георгиев. Според него следващият председател на комисията трябва да е решителен човек. "Дано не се изплаши от това, което се случи на мен. Целият проблем дойде от това, че аз държах тази тераса да се включи в нотариалния акт, за да мога да плащам данъци", допълни още Георгиев. Според него оттам е дошъл проблемът. "Дано следващият председател на комисията да е готов да продължи това, което аз започнах и да е готов да удържи на един изкуствено създаден натиск срещу него", каза още Георгиев. Той посочи, че не се е уплашил, но мисли и за семейството си, и за комисията. "Един такъв безумен скандал се пренася върху комисията", обясни още бившият председател на КПКОНПИ. Според него след оставката му ще се успокои ситуацията в Антикорупционния орган. Във връзка с кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Георгиев посочи, че той е професионалист. "Нищо не мога да кажа повече", допълни още Георгиев.

Парламентът освободи Пламен Георгиев като директор на КПКОМПИ

31 July 2019 14:00

Със 120 гласа Народното събрание освободи Пламен Георгиев като директор на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Трима депутати са гласували против и трима са се въздържали.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка

31 July 2019 12:10

Цвета Караянчева съобщи, че оставката е депозирана днес