Свят

14 август 2019 20:53

Пакистан: Ще дадем суров урок на Индия

Премиерът на Пакистан Имран Хан предупреди Индия, че страната му е готова да отговори на всяка агресия в спорния регион Кашмир. Министър-председателят подчерта, че може би е настъпил момента, в който Исламабад трябва да даде урок на Делхи, съобщи АФП...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Макрон ще обсъди ситуацията в Кашмир с Моди

20 August 2019 21:32

Френският президент Еманюел Макрон ще обсъди напрежението в разделения регион на Кашмир с индийския премиер Нарендра Моди, по време на срещата на двамата в Париж тази седмица, заяви френски официален представител, съобщи АФП.

Вашингтон призова: Индия и Пакистан да се успокоят

20 August 2019 09:03

Американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с индийския министър-председател Нарендра Моди и с пакистанския премиер Имран Хан и призова за намаляване на напрежението между двете страни, предаде Ройтерс. Разговорът се състоя в момент на повишено напрежение между разполагащите с ядрено оръжие Индия и Пакистан заради Кашмир. Тръмп поиска двете страни да не предприемат действия, които могат да задълбочат кризата, заяви Белият дом. Тръмп и Моди са обсъдили как ще продължат да укрепват икономическите връзки между САЩ и Индия чрез засилване на търговията и с нетърпение очакват скоро да се срещат отново. Според индийското правителство Моди е казал на Тръмп, че се надява представители на Индия и САЩ да се срещнат отново скоро, за да обсъдят търговски въпроси. Двете страни възобновиха търговските преговори, след като техните лидери се срещнаха в кулоарите на форума на Г-20 през юни и се съгласиха да се стремят към задълбочаване на отношенията. Пакистан и Индия контролират части от Кашмир, но всяка от тях претендира за цялата му територия след като обявиха независимост от Великобритания през 1947 година.

Пакистан обвини Индия в убийството на двама цивилни в Кашмир

19 August 2019 11:18

Пакистан обвини днес Индия, че е отговорна за убийството на двама цивилни и раняването на един, на негова територия при стрелба на индийски военни от другата страна на линията на контрол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че Пакистан и Индия често влизат в престрелки в хималайската област, за която и двете държави претендират. Напрежението обаче се засили, след като на 5 август Индия отне специалния статут на контролираната от нея част от Кашмир. Той даваше автономия на областта и не позволяваше на индийци от други щати да притежават земя там.  Индия задържа над 500 души в Кашмир Пакистанското министерство на външните работи съобщи днес, че цивилните жертви вчера са били причинени от "непровокирани нарушения на прекратяването на огъня" от страна на Индия в две гранични села. Пакистан е извикал индийски дипломат и му е предал протест срещу продължаващите нарушения на прекратяването на огъня, които "са заплаха за регионалния мир". Пакистан: В Индия се готви клане в стил "Сребреница" Индия и Пакистан са воювали два пъти за Кашмир, откакто придобиват независимост от Великобритания през 1947 г., припомня АП. 

Пакистан се съветва със САЩ за кризата в Кашмир

16 August 2019 19:50

Премиерът на Пакистан Имран Хан е обсъдил по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп положението в индийски Кашмир, предаде АP. Агенцията цитира пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши, според когото Хан е споделил опасенията си, че събитията в Кашмир представляват опасност за региона. Премиерът не е казал какво е отговорил Тръмп, добави Куреши. Миналата седмица управляващите в Делхи отмениха конституционния статут на индийски Кашмир на щат с частична политическа независимост. Това предизвика протести сред мюсюлманското мнозинство в бившия вече щат Джаму и Кашмир. Днес предстои Съветът за сигурност към ООН да се занимае с въпроса.

Индия вдига ограниченията в Кашмир

16 August 2019 13:25

Индия ще премахне ограниченията в комуникациите и движението на хората в Кашмир през следващите няколко дни, съобщи ТАСС. Новината е от източници, близки до правителството. През този месец правителството прекъсна комуникационните връзки в региона. Забранени бяха и обществените събирания. Главният редактор на „Кашмир Таймс“ подаде жалба в съда, че заради решението неговият вестник не може да функционира. От правителството вече са разгледали ситуацията. От там планират да вдигнат ограниченията през следващи дни. Правителството на премиера Нарендра Моди отмени специалния статут на Кашмир. От там твърдят, че по този начин искат да улеснят интеграцията на провинцията. Много граждани на района бяха недоволни от решението.

Петима души загинаха при стрелба в Кашмир

15 August 2019 17:17

Петима души загинаха при стрелба покрай де факто границата в оспорвания Кашмир, съобщиха представители на пакистанската армия и местните власти.

Пакистан: В Индия се готви клане в стил "Сребреница"

15 August 2019 12:49

Пакистанският премиер предупреди в Twitter, че в Индия се подготвя клане като при Сребреница и етническо прочистване в индийската част на Кашмир. Той също осъди търпението на международната общност и заяви, че ако не реагира на време, ще провокира радикализация сред мюсюлманския свят.   Will world silently witness another Srebrenica-type massacre & ethnic cleansing of Muslims in IOK? I want to warn international community if it allows this to happen, it will have severe repercussions & reactions in the Muslim world setting off radicalisation & cycles of violence — Imran Khan (@ImranKhanPTI) August 15, 2019   "Ще остане ли светът мълчалив свидетел на поредното клане като при Сребреница и етническо прочистване сред мюсюлманите в ОИК (Окупирания от Индия Кашмир)? Искам да предупредя международната общност, че ако позволи на това да се случи, ще има тежки последици и реакции сред мюсюлманския свят, като ще запалят радикализация и цикъл на насилие", написа Имран Хан. Днес Пакистан отбелязва "Черен ден" като протест срещу решението на индийското правителство да отмени специалния статут на спорния район Кашмир, предаде Ройтерс. Печатните издания на вестници в Пакистан излязоха с черни краища, а политици, сред които и министър-председателят Имран Хан, замениха снимките си в социалните мрежи с черни квадрати. По същото време Индия тържествено отбелязва Деня на независимостта. "Днес всеки индиец може с гордост да заяви "Една нация, една конституция", заяви премиерът Нарендра Моди пред окрепленията на Червения форт в Ню Делхи. Министър-председателят добави, че специалният статут на Джаму и Кашмир окуражава корупцията и непотизма, като същевременно съхранява дискриминацията спрямо жените, децата и малцинствените групи в единствения регион в Индия с мюсюлманско мнозинство. Индия премахва специалния статут на Кашмир Решението да се отмени, наред с прекратяването на комуникациите и ограничаването на движението на хората в района, разгневи Пакистан, който в отговор прекъсна търговските и транспортните връзки, изгони индийския посланик и дори забрани излъчването на индийски филми в местните кина. Очаква се днес на различни места в страната да се проведат протести. Реформите в Кашмир налагат визията на премиера за хиндуистка Индия

Индия има грандиозни планове за Кашмир (СНИМКИ)

15 August 2019 11:25

Индийският премиер Нарендра Моди защити в днешната си реч по случай Деня на независимостта на Индия решението си да лиши спорния регион Кашмир от конституционния му статут. На този фон около 4 милиона кашмирци останаха по домовете си в 11-ия пореден ден на безпрецедентна блокада и комуникационно затъмнение, предаде АР. В излъчената на живо реч на Моди от Червения форт в столицата, датиращ от времето на Моголската империя, той заяви, че предишният статут на Кашмир (известна политическа автономия и забрана за външни лица да купуват земя и да заемат публични длъжности в населения предимно с мюсюлмани регион) е подхранвал сепаратизъм и е бил несправедлив към жените, защото законът е предвиждал те да губят правото си на наследство, ако се омъжат за някого, който не е от региона. "Старото положение на нещата в Джаму, Кашмир и Ладакх поощряваше корупцията и роднинските назначения, но имаше и несправедливост, що се отнася до правата на жените, децата, далитите, племенните общности", заяви Моди. От 4 август индийски Кашмир е под блокада, наложена малко преди да излезе президентският указ регионът да мине под прякото управление на федералното правителство на Делхи чрез отмяната на чл. 370 от конституцията и понижаването на статута на Джаму и Кашмир от щат на две съюзни територии. Нов закон позволява всеки да си купува земя там, за което някои кашмирци се опасяват, че може да промени културата и демографията на региона. Критици сравниха това с израелските селища в палестинските територии. Представители на индийското министерство на външните работи заявиха, че Кашмир се връща към нормалността, но медии, работещи в региона, описват тежките ограничения, включително преустановяване на интернет, мобилните и стационарните телефонни връзки, както и поставянето на стоманени барикади и такива с бодлива тел по улиците. Макар и в Кашмир да избухват ежедневно протести, в други части на Индия Моди получи широка обществена подкрепа. Днес той заяви, че промените в Кашмир ще помогнат регионът да допринесе в по-голяма степен за развитието на Индия. Моди каза това в контекста на своята програма в следващите пет години да превърне страната си в икономика за 5 трилиона долара. "През последните 70 години станахме икономика за 2 трлн. долара, но през последните пет години добавихме 1 трлн. долара към икономиката. Това ми дава увереност, че в следващите години ще станем икономика за 5 трлн. долара", заяви той. Премиерът, чиято хиндуистка националистическа Индийска народна партия спечели голяма победа на общите избори през май, обяви и че ще бъде създаден нов пост, началник-щаба на отбраната, който ще координира операциите на силите за сигурност. Той се изказа и за преструктуриране на индийската избирателна система така, че щатските избори и изборите за долна камара на федералния парламент да могат да бъдат организирани едновременно, а не по различен график.

Български туристи в затруднение в Кашмир

13 August 2019 09:35

Партия от управляваната от Индия част на Кашмир обжалва във Върховния съд решението на правителството. В петиция като мотив се изтъква, че специалният статут е даден на щата от държавата. Докато съдът решава дали да разгледа петицията, ситуацията в доскорошния автономен район сега изглежда заплетена. Българите не могат да се върнат до Шринагар, и трябва да търдят друг начин на придвижване до столицата Делхи.

Пакистан: Не искаме война

08 August 2019 18:28

Пакистан каза, че изключва военно решение на спора за Кашмир с Индия, която в понеделник отмени специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир, предаде Франс прес. "Пакистан не предвижда военна опция. Вместо това проучваме политически, дипломатически и юридически опции", заяви на пресконференция в Исламабад пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши. Куреши потвърди обявеното от премиера Имран Хан решение за сезиране на Съвета за сигурност на ООН с въпроса за предприетата от Делхи мярка, която според Пакистан е неправилна от морална гледна точка. Индийското правителство обяви в понеделник, че отменя специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир в Северна Индия. Пакистан, който вече е водил три войни срещу Индия, две от които заради Кашмир, определи решението на Делхи като незаконно. "Какво искате да направя? Да нападна Индия ли?", попита Имран Хан в парламента на Пакистан, като обърна внимание на последствията на евентуален конфликт между двете ядрени държави. Пакистан експулсира индийския посланик в Исламабад и преустанови участието си в споразумение за двустранна търговия с Делхи. "Намерението зад тези мерки очевидно е да се демонстрира пред света един тревожен образ на нашите двустранни отношения", заяви в отговор индийското правителство, което разкритикува едностранните действия на Исламабад във връзка с един "вътрешен за Индия въпрос".