България

14 август 2019 20:01

Потушен е пожарът край Хасково, засегнал 9000 дка

Потушен е пожарът край хасковските села Брягово, Родопи и Любеново. Огънят засегна близо 9000 декара, половината от тях широколистна гора. Причината е човешка небрежност, казаха от пожарната в Хасково....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сериозна опасност за пожари в 8 области на страната

20 August 2019 09:01

Възможни са много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони

Нено Димов с коментар за пожарите в страната и качеството на въздуха

20 August 2019 08:52

Има действия от страна на прокуратурата, а ние сме наложили два акта, коментира пожара на АМ "Струма" той

Пожарникарите потушиха пожара в Искърското дефиле

19 August 2019 20:57

Потушен е големият пожар в Искърското дефиле. Пламъците се разгоряха вчера между софийските села Реброво, Владо Тричков и Луково. Тази сутрин огънят се разрасна за кратко, но пожарникарите бързо го овладяха.

Девет пожарни екипа гасят огъня край Реброво

19 August 2019 07:47

На помощ се притекоха и ловните дружинки

Екстремален индекс за пожари в пет области на страната за 19 август

18 August 2019 21:46

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в пет области на страната за 19 август, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии от областите: Ловеч, Велико Търново, Плевен, Бургас и Пазарджик и означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

Голям пожар край София

18 August 2019 19:17

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Запалили са се сухи треви и храсти, като огънят е обхванал и част от близката гора. Пожарът бушува между селата Реброво и Владо Тричков. Вятърът разгаря огънят и пламъците са в близост до къщите. На място са изпратени две пожарни коли и доброволци, съобщава bTV. Екипите на място засега твърдят, че се справят със ситуацията и не е необходимо изпращане на допълнителна помощ.

Сметище обгази Свищов, гасиха го цяла нощ

18 August 2019 10:39

Обстановката в Свищов се нормализира, след като през тази нощ голяма част от града беше обгазена от продължаващото да тлее градско сметище с площ от 50 декара. Няма замърсяване на въздуха, увериха от местната власт. Днес пожарникари и доброволци от областта продължават с гасенето на горящото в дълбочина сметище, предаде БНР. Гъстият дим и задушливата миризма, които снощи обхванаха града, породиха напрежение, но обстановката вече е овладяна, увери кметът Генчо Генчев. "Обстановката към този момент е спокойна, но снощи до късно имаше напрежение в град Свищов относно задимяването. Всички екипи на пожарната, на доброволците, водоноски, трактори работиха цяла нощ и в момента продължават да работят и да обливат тези участъци, които продължават силно да димят. Днес ще се включат още екипи от Велико Търново." - посочи кметът. Автоматичната станция за контрол на въздуха в Свищов през нощта не е отчела превишаване на пределно допустимите стойности на измерваните замърсители. Горящото сметище е закрито преди няколко години. На него са депонирани близо 360 хиляди кубически метра отпадъци.

Опасност от пожари в три области у нас

17 August 2019 12:12

Възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Днес ще преобладава слънчево време

Подготвят хеликоптерите „Кугър“ за борба с пожарите

16 August 2019 17:14

В сезона с повишена опасност от възникване на пожари Военновъздушните разполагат с един вертолет МИ -17, който е в експлоатация и може да бъде изпратен за гасене от въздуха, съобщиха от Министерство на отбраната. От началото на септември още един вертолет МИ-17 ще бъде в експлоатация за подобни задачи. За пожарогасене се подготвят и два вертолета „Кугър”. В дейности по гасене на пожари те ще могат да се използват още от следващата година. Миналото лято точно в сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Вертолетът Ми-17 на Военновъздушните сили, който се ползваше за гасене от въздуха се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, като при инцидента загинаха и двама военнослужещи. От авиобазата в Крумово тогава предупредиха, че при критични cитуaции щe ce нaлoжи дa рaзчитaмe нa cпacитeлни eкипи oт Гърция и Република Северна Мaкeдoния, уточняват от "Дарик". Година по-късно Военновъздушните сили имат готовност да участват в съвместни дейности за пожарогасене от въздуха с 1 един вертолет Ми-17, увериха от Министерство на отбраната. Хеликоптерът е в летателна експлоатация от края на май 2019. Предстои в началото на септември, след завършване на заводските наземни и летателни изпитания, да бъде приет в авиобаза „Крумово“ втори вертолет Ми-17, който да бъде в готовност за участие в съвместни операции по оказване помощ на населението при възникване на събития от извънреден характер. За пожарогасене от въздуха се подготвят и екипажи, летящи на вертолет „Кугар“. Планирано е към края на септември и началото на октомври тази година ВВС да разполагат допълнително с до два вертолета AS 532AL „Кугар“ и подготвени екипажи за участие в съвместени дейности за пожарогасене от въздуха.

Полиция влезе в завода за смет край Шишманци

15 August 2019 19:33

Полиция влезе в завода за преработка на отпадъци край пловдивското село Шишманци, съобщи Нова телевизия. Заедно с прокуратурата ще търсят данни за престъпления по служба, довели до поредния пожар, който потопи в гъст, задушлив дим селото. Протестите на хората там не спират. Сходна е ситуацията и в Свищов. Там огънят на сметището беше локализиран, но замърсяването на въздуха е голямо. От районната прокуратура Пловив обясняват, че анализът от замерването на чистота на въздуха сочи, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района. Вчера три села на Община Раковски излязоха на протест пред депото за отпадъци в село Шишманци. На 12 август сметището край Шишманци пламна. Огънят продължи три дни, а местните негодуват от поредното обгазяване и заплашиха с блокада на АМ "Тракия" и жп линията София-Бургас. Преди дни шефът на пожарната Николай Николов заяви, че рискът от пожари в страната е висок. Припомняме, на 12 август, избухна голям горски пожар между селата Брягово, Родопи и Любеново в Хасковско. По-късно стана ясно, че пожар е лумнал и край Дупница.