Образование и семейство

17 юли 2017 15:39

Конференция ще поиска издигане статута на българския език

Юбилейна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ ще се проведе на 26.07.2017 г. в аулата на СУ „Климент Охридски” от 9,00 ч....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Създателката на Лондонския български хор е отличена за "Българка на годината"

18 April 2018 23:05

Десислава Стефанова - създателката на Лондонския български хор е носителят на годишното отличие „Българка на годината" на Държавната агенция за българите в чужбина. Наградата се дава за девети път и носи името на Света Злата Мъгленска.

Окръг Колумбия призна българския като чужд език в дипломите

16 April 2018 17:36

Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност Seal of Biliteracy.

От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназии

11 April 2018 17:47

От следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерство на образованието. Така за пръв път българският език като избирателна дисциплина е включен в списъка на изучаваните в турските гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.

Втори US щат призна българския за чужд език в школата

11 April 2018 16:43

След Мериленд и друг американски щат - Вирджиния, включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от МВнР.

Емигрантите пращат у нас повече пари, отколкото са чуждите инвестиции

10 April 2018 21:30

Парите от работещите в чужбина българи отново надминаха чуждите инвестиции у нас. Работещите зад граница наши сънародници миналата година са изпратили с почти 300 000 евро повече. Според анализа на БНБ, който отчита само парите, дошли по банков път, сумите, изпратени у нас през 2017-та, са над 1 млрд. евро. Те се използват основно за текущи разходи, здравеопазване, погасяване на заеми, започване на малък бизнес. Според икономистите средствата отиват и за купуване на недвижимо имущество. Север

Православните българи в Истанбул и Одрин отпразнуваха Възкресение Христово

08 April 2018 18:29

Хиляди българи посрещнаха Възкресение Христово в реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Празничното пасхално богослужение беше извършено в храма за първи път от седем години насам

Доказаха, че българският жестов език има своя отделна граматика

23 March 2018 15:36

Българският жестов език със своя отделна граматика, различна от българския книжовен език.

Петиция в Европейския парламент за българския език

21 March 2018 20:31

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе днес в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език не само в българските училища зад граница. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и италиански.

Българите в Унгария с републиканско самоуправление и църковна община

17 March 2018 21:25

Българската общност в Будапеща е една от най-малките зад граница, но е силно сплотена и ползва редица привилегии. За културния и обществен живот на българите унгарската държавата отпуска над един милион лева годишно.

Националният празник беше почетен и от българите в Абу Даби (ВИДЕО)

03 March 2018 19:08

Децата от българското училище "Камбана" в столицата на Обединените арабски емирства изнесоха специална програма по повод Националния празник Трети март.