Образование и семейство

27 юли 2017 09:30

Чужденци от пет континента учат български във Великотърновския университет

Над 100 чужденци от пет континента в продължение на три седмици учат български език във Великотърновския университет. Всички те са на различни възрасти и с различни професии и ежедневие, но еднакво обичащи страната ни. За това и почти всички говорят ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Вълчев ще ограничава автономията на университетите

19 April 2018 08:00

Просветният министър Красимир Вълчев планира сериозни промени в модела на академичното самоуправление, които да ограничат автономията на университетите. Целта им ще е да повишат отговорността на ректорите, както и правомощията на министерството при неспазване на препоръките му. Това стана ясно от отговора му на въпроса на депутата от БСП Иво Христов вчера в парламентарната просветна комисия. Затвореното академично самоуправление на родните университети е довело до лоши резултати, призна министъ

Окръг Колумбия призна българския като чужд език в дипломите

16 April 2018 17:36

Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност Seal of Biliteracy.

Радио от Смолян ще се слуша от милиони по света

16 April 2018 11:06

Интернет радио, което се слуша от милиони по света, направи Стив Шоу от Манчестър в смолянския квартал Езерово. Англичанинът дошъл в областния град преди две години, пленен от разказите на родопчанка за България и Смолян. От къщата си в планината 61-годишният радиоводещ излъчва двучасови предавания от типа "One Man Show" на три континента – Европа, Америка и Австралия. Всеки понеделник той „застава“ пред повече от 3,8-милионна публика в ефира на хитово з

От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназии

11 April 2018 17:47

От следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерство на образованието. Така за пръв път българският език като избирателна дисциплина е включен в списъка на изучаваните в турските гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.

Втори US щат призна българския за чужд език в школата

11 April 2018 16:43

След Мериленд и друг американски щат - Вирджиния, включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от МВнР.

Откриха новата сграда на Колежа по туризъм във Варна

03 April 2018 17:13

Днес откриваме обект, който реши една дълга сага, продължила с десетилетия - липсата на сграда на Колежа по туризъм, който дълги години делеше общ сграден фонд с Националното училище по изкуствата, каза кметът Иван Портних.

16 университета повишават таксите си следващата година

31 March 2018 18:17

16 университета ще увеличат таксите си за студенти за следващата учебна година като средното повишение ще е с около 11 на сто.Единствено Софийския университет ще намали някои от таксите си.Други висши училища пък не променят заплащането. На страницата на просветното министерство за обсъждане за качените промените на таксите във висшите училища. То ще продължи до 19 април, след това таксите ще бъдат утвърдени от Министерския съвет.

Местата за студенти пак повече от кандидатите

26 March 2018 20:41

МОН предлага на МС да одобри 54 731 места за прием на студенти след завършено средно образование - с около 3000 по-малко от миналата година.

Разкриват нови бакалавърски програми по информационни технологии във Враца

26 March 2018 12:00

"Преди седмица във Враца гостува ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. Димитър Радев, написа в личния си блог кметът на Враца Калин Каменов във връзка с откриването на нови бакалавърски програми във Враца. Постигнахме споразумение да работим съвместно за развитието на ИТ образованието и бизнеса във Враца. На 27 март ще направим и първата реална стъпка от това партньорство. През следващата учебна година във Враца ще се обучават бакалаври към ВУТП. На предстоящата среща във вторник от 16:00 часа в Община Враца пред бъдещите кандидат-студенти ще бъдат представени следните специалности:

Доказаха, че българският жестов език има своя отделна граматика

23 March 2018 15:36

Българският жестов език със своя отделна граматика, различна от българския книжовен език.