Култура

16 август 2017 15:34

Американски писател: Българският е най-красивият език в света

Редовните фенове на „Ню Йоркър“ тази седмица четат история от центъра на София. Разказът на броя в изданието се казва An Evening Out („Вечер навън“) и е на Гарт Грийнуел – американски писател, когото вече добре...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Окръг Колумбия призна българския като чужд език в дипломите

16 April 2018 17:36

Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност Seal of Biliteracy.

От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназии

11 April 2018 17:47

От следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерство на образованието. Така за пръв път българският език като избирателна дисциплина е включен в списъка на изучаваните в турските гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.

Втори US щат призна българския за чужд език в школата

11 April 2018 16:43

След Мериленд и друг американски щат - Вирджиния, включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от МВнР.

Излиза детската книга "Приказки за непослушни деца"

30 March 2018 20:45

В навечерието на празниците излиза детската книга "Приказки за непослушни деца" - първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през 1946 година. За първи път изданието на български език е с оригиналните илюстрации на художничката Елса Енрикес. Жак Превер е една от поетичните икони на своето време и текстовете на неговите приказки често са римувани.

В библиотека на Оксфордския университет ще почетат Толкин

30 March 2018 07:45

Изложба, посветена на живота и творбите на писателя и художник Дж. Р. Р. Толкин, се открива това лято в Бодлиевата библиотека - главната изследователска библиотека на Оксфордския университет, предаде БГНЕС. Експозицията ще представи оригинални акварели, които авторът рисува, докато пише класическия си фентъзи роман "Хобит". Изложбата "Толкин: Създателя на Средната земя" (1 юни - 28 октомври) включва и непоказвани творби на писателя, включително Linquë Súr

Доказаха, че българският жестов език има своя отделна граматика

23 March 2018 15:36

Българският жестов език със своя отделна граматика, различна от българския книжовен език.

Петиция в Европейския парламент за българския език

21 March 2018 20:31

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе днес в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език не само в българските училища зад граница. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и италиански.

Книгата "Руската култура" беше представена в София

20 March 2018 23:12

Първият превод на български на книгата "Руската култура" на енциклопедиста акад. Дмитрий Лихачов беше представен пред публика в Руския културно-информационен център в столицата. Изследването е посветено на културата, историята и литературата. Преводът е дело на Мария Петкова.

Повечето нови романи в Румъния са свързани с настоящето

09 March 2018 11:10

С румънския писател, чийто роман „Дефект“ бе издаден от „Ерго“ (превод Христо Боев), разговаря Дияна Боева.

Разговори с палача

07 March 2018 14:56

Откъс от една необикновена книга, която отвежда в дълбините на нацисткия разсъдък. Авторът ѝ, боец от нелегалната Армия Крайова, водила битка с хитлеристите, е хвърлен в затвора от комунистите – в една килия с генерала от СС Юрген Щрооп, палач на Варшавското гето. Изданието е на „Рива“ (превод от полски Богдан Глишев).