Здраве

11 октомври 2017 07:37

За 41 години има 10 пъти повече затлъстели деца по света

Броят на децата, страдащи от затлъстяване в световен мащаб, се е увеличил от 11 милиона през 1975 година – на 124 милиона през 2016 година, т.е. повече от 10 пъти. Това се посочва в доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Имперския кол...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

10-те най-добри упражнения за изгаряне на калории

15 October 2018 13:09

Скачането на въже ударно топи мазнините

Как да се реши проблемът със затлъстяването при децата

15 October 2018 07:44

Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейската асоциация за изследване на затлъстяването, България е сред първите четири страни по детско затлъстяване наред с Гърция, Чехия и Великобритания. Тревожната статистика в Сутрешния блок на БНТ коментираха доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи, и зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.

Българските деца са в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

11 October 2018 12:40

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване, предаде БГНЕС. Средно около 30% от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни н

Учени установиха как можем да се справим със затлъстяването

23 July 2018 09:23

Намаляването на физическата активност довело до увеличаване на телесното тегло

Диетите за отслабване са вредни за здравето и психиката

11 July 2018 11:42

Вслушвайте се в собствения си организъм

Експерти: Здравословният модел на хранене тръгва от семейството

28 May 2018 08:44

Наднормено тегло и затлъстяване при близо 1/3 от децата отчитат наблюденията. Най-ефективна мярка срещу това е здравословното хранене. Кроасаните, чипсовете, мазните тестени закуски да се заменят с пресни плодове, мляко и млечни продукти. Идва обаче ваканцията, когато от училището отговорността за здравословното хранене става изцяло на семейството. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА, и Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

Отбелязваме европейския ден за борба със затлъстяването

19 May 2018 09:03

България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. В Русе изследване сочи, че само за година процентът на подрастващите с наднормено тегло е скочил от 2 на 6 на сто.

От 15-25% са децата със свръхтегло у нас

23 April 2018 07:33

Сериозна е ситуацията по отношение на наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки. До момента той твърдо държи от около 15-25%, което отключва други заболявания и усложнения. Това каза в "Денят започва" Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, който заяви още, че, ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процесите на непрестанно лечение на новопоявяващи се заболявания. Вижте във видеото какво коментира още той за двойния стандарт при храните, износа на лекарствата и имунизациите.

След тежките Великденски трапези: как ще се отразят на кантара и здравето ни?

10 April 2018 07:50

Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко - как обаче, това ще се отрази на кантара у дома, всеки сам ще види. Но пък как може да се отрази на здравето ни е друг въпрос - гост в студиото на "Денят започва" беше диетологът проф. Донка Байкова. По думите ѝ, ние променяме модела си на хранене, инстинктивно с по-високите температури се отказваме от блажните храни постепенно и минаваме към олекотен по калории и енергийна стойност хранителен режим.

Наднорменото тегло със сигурност няма положителни страни

16 March 2018 07:15

Учени от Глазгоуския университет доказаха несъстоятелността на предположението, че наднорменото тегло не увеличавало риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет и дори можело да бъде полезно за здравето, предаде БГНЕС. Информация за изследването е публикувана в съобщение за медиите от EurekAlert!. Специалистите са анализирали данните, получени при изследвания на 296 535 възрастни европейци, които участвали в продължителното по време изследване на UK Biobank. Състоянието на хората е било прос