България

28 октомври 2017 16:36

ОП: Общинарите да говорят на български по закон

Обединените патриоти подготвят нов закон за българския език, който трябва да защити езика от безразборното ползване на чуждици....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Окръг Колумбия призна българския като чужд език в дипломите

16 April 2018 17:36

Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност Seal of Biliteracy.

От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназии

11 April 2018 17:47

От следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерство на образованието. Така за пръв път българският език като избирателна дисциплина е включен в списъка на изучаваните в турските гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.

Втори US щат призна българския за чужд език в школата

11 April 2018 16:43

След Мериленд и друг американски щат - Вирджиния, включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от МВнР.

Доказаха, че българският жестов език има своя отделна граматика

23 March 2018 15:36

Българският жестов език със своя отделна граматика, различна от българския книжовен език.

Петиция в Европейския парламент за българския език

21 March 2018 20:31

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе днес в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език не само в българските училища зад граница. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и италиански.

Експерт: Политиците нарушават всички езикови правила, които изискваме още в средното училище

01 October 2017 19:24

Политиците нарушават всички езикови правила, които изискваме като необходими знания за децата в средното училище. Това каза доц. д-р Владислав Миланов, преподавател по съвременен български език в СУ „Св. Климент Охридски“, пред „Фокус“. Той обясни, че едно от пра

Американски писател: Българският е най-красивият език в света

16 August 2017 15:34

Редовните фенове на „Ню Йоркър“ тази седмица четат история от центъра на София. Разказът на броя в изданието се казва An Evening Out („Вечер навън“) и е на Гарт Грийнуел – американски писател, когото вече добре познаваме у нас. Миналата година излезе романът му „Каквото ти принадлежи“ с действие отново в България. Книгата на английски бе номинирана дори за Националната награда за литература на САЩ, а отношението на Грийнуел към страната ни видимо не отшумява. В съпътстващо разказа му интервю за „Ню Йоркър“ той заявява, че „българският език е най-красивият в света“. Повод за изказването му е въпрос колко добре е усвоил езика по време на престоя си в България – тъй като „Вечер навън“ съдържа множество български думи и фрази. „Не говоря български толкова добре, колкото би ми се искало, но работих много, за да го науча. (…) Преподавах на английски, когато бях в София, но малко или много живеех на български: имах приятелства и връзки на български, гледах българска телевизия, четях български романи. Има много български и в романа, и в разказите ми (бел. ред. – от сборника, по който работи в момента). Част от това е, защото смятам, че българският е най-красивият език в света, исках музиката му в изреченията си.“ Централно място в разказа на Грийнуел има нощен клуб от рода на „чалготеките“, както ги нарича героят му. В интервюто писателят коментира, че първия път, когато е излязъл в нощен клуб в София, е знаел, че трябва да пише за него. „За този разказ исках да поставя героя в среда, която е колкото е възможно по-различна от класната стая, на място, където границите, които е очертал около себе си, може да бъдат по-лесно прекрачени.“ Писателят разказва още, че всички разкази в предстоящия му сборник са ситуирани в България, всички те имат и едно и също главно действащо лице. Обяснява, че още докато е пишел „Каквото ти принадлежи“ е знаел, че няма да може да се побере само в романа – че всъщност е започнал да работи по тази книга и по разказите почти по едно и също време. Добавя, че е преливал от материал, за който иска да пише, и той интиутивно се е разделил в категориите „роман“ и „не-роман“. Цялото интервю можете да видите на английски в „Ню Йоркър“. Разказът на Гарт Грийнуел е публикуван тук. "Площад Славейков"

Чужденци от пет континента учат български във Великотърновския университет

27 July 2017 09:30

Над 100 чужденци от пет континента в продължение на три седмици учат български език във Великотърновския университет. Всички те са на различни възрасти и с различни професии и ежедневие, но еднакво обичащи страната ни. За това и почти всички говорят свободно български, далеч преди за пръв път да дойдат тук. Вижте разказа в репортажа на Зорница Илиева и оператора Стоян Мечев.

От новата учебна година 13 334 деца ще учат български език в 40 държави

26 July 2017 13:26

Министерството на образованието и науката работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си към

Конференция ще поиска издигане статута на българския език

17 July 2017 15:39

Юбилейна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ ще се проведе на 26.07.2017 г. в аулата на СУ „Климент Охридски” от 9,00 ч.