Култура

21 декември 2017 11:33

Теодор Ушев с проект за паметник за мястото на МОЧА

Паметникът „1300 години България“ е вече в историята. Но както демонтажът му през юли тази година предизвика буря от страсти, така и седмокрилото му присъствие в продължение на 36 години остави травма у столичани, защото бе намиран за гро...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Арестуваха младеж, пръскал със спрей Паметника на Съветската армия

16 November 2018 18:59

Наказанието е до 2 г. затвор, пробация или обществено порицание

МВР охранява Паметника на съветската армия денонощно. С патрул и камери

24 October 2018 12:50

МВР ще предприеме сериозни мерки за охрана на Паметника на съветската армия в София. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос от депутати на БСП по време на парламентарния контрол. Сред мерките, посочени от Маринов, са ежедневен автопатрул за района, а при възможност и необходимост и пеши патрул. Ще се извършва наблюдение и проверка на лица от рискови групи в близост до обекта, включително ако наблюдават и заснемат Маринов казва още, че наличните камери са включени за денонощно наблюдение. Проверени са  и охранителите от фирма "Егида - София" ЕАД, като нарушения не са констатирани. Клуб Z напомня, че т. нар. недокомплект в МВР, т.е. - недостиг на полицейски кадри, традиционно е даван като обяснение за липса на възможност да се пребори битовата престъпност, а няколко села си "делят" по един квартален. Въпросът и отговорът могат да бъдат прочетени тук.  

Руското посолство с остър коментар за оскверняването на паметника на Съветската Армия

04 October 2018 17:51

Руското посолство обяви безпокойството си от вандалския акт срещу паметника на Съветската Армия. Монументът в София отново осъмна надраскан, този път с червена боя. Надписът върху него гласи: „Столична община, махни този национален позор!”. Ето какво написаха от посолството на Русия по случая: Посолството на Русия в България изразява своето крайно възмущение от поредния акт на оскверняването на Паметника на Съветската Армия, извършен през нощта срещу 4 октомври т.г. Печално е, че монументът, призован да свидетелства за благодарността към войниците, освободили Европа, включително и България, от фашизъм, отдали живота си за нашето мирно бъдещо, се превръща в място за демонстрация на съмнителни политически убеждения. Без да имат смелост да заявят за позицията си открито и честно, вандалите със завидно постоянство се опитват да «изразят своето мнение» с боя, под закрилата на нощта поругавайки монумента. България, чиято земя е напоена с руска кръв, винаги се е отличавала с уважение и грижливо отношение към историята. Изключително тревожно е да наблюдаваме, как нея искат да я въвлекат в позорната война с паметниците. Такива действия няма да доведат до нищо освен напрегнатост и недоразбиране между страните ни – сигурни сме, че нито руският, нито българският народ не е заинтересован в това.

Паметникът на Съветската армия отново надраскан (СНИМКИ)

04 October 2018 11:16

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна надраскан с надписи. Надписът "На Съветската армия освободителка от признателния българския народ" е задраскан с червен спрей. Отдолу е написано: "Столична община, махни този национален позор!". Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на вандализъм през изминалите години.

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София

09 September 2018 15:28

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София. Бяла боя има върху надписите на фасадата, а долу е излято моторно масло, съобщава БТВ. В района има засилено полицейско присъствие. Миналата година, граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия в столицата и настояваха монументът да бъде демонтиран. Протестиращите напомниха, че през март 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтаж на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей на открито. Свързаните с това дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел. Също миналата година, Паметникът на Съветската армия в Пловдив осъмна с нарисувани нацистки символи. Освен свастиките, по паметника са нарисувани и антисемитски лозунги и обидни политически послания. На паметника има испециално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Припомняме, по думите на Захарова, този път "вандалите надминаха себе си - те изписаха на паметника лозунги с открит антисемитски характер". Тя подчерта още, че този акт бил "особено циничен в светлината на обстоятелството, че по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

​Ново признание за Теодор Ушев и "Сляпата Вайша"

12 June 2018 16:37

Режисьорът Теодор Ушев получи медал от Академия "Сезар". Церемонията беше снощи, на гала вечер в седалището на ЮНЕСКО. Академията стартира проекта "Златни вечери" през 2006 година, с амбицията за по-широко разпространение на световното късометражно кино в Европа. 34 филма от 32 страни са избрани в програмата за тази година.

Теодор Ушев с "една история за лицемерието и фалша"

20 February 2018 12:28

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimly). Изложбата-инсталация ще беше представена в София днес в Софийска градска художествена галерия и ще може да се види до 11 март. Това не е изложба, а инсталация и ще бъде преживяна от посетителите. Ще видят една история, ще се замислят за лицемерието и за фалша, казва самият Ушев. Това е първият голям проект на Ушев извън киното. Клуб Z ви направи съпричастни с излъчване на живо. Видеото от събитието, вижте по-долу. Снимките и кадрите са на нашия фотобилдредактор Веселин Боришев.

Теодор Ушев: Изкуството прави хората щастливи

04 February 2018 10:59

Навръх рождения си ден, аниматорът Теодор Ушев гостува в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ направи равносметка за изминалата година, която беше белязана от номинацията му за „Оскар“ за филма „Сляпата Вайша“. Той отбеляза, че държавна политика трябва да бъде насърчаването на децата да оценяват културата и изкуството, защото „изкуството прави хората щастливи“. Аниматорът говори за предстоящата си изложба, в която ще видим авангард в технологиите, и за филма си по романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

Покана от Теодор Ушев в тъмното огледало на фантазията му

18 January 2018 10:03

Първата в България инсталация с миксирана реалност ще представи в България Теодор Ушев. Художникът, чийто филм „Сляпата Вайша“ получи номинация за „Оскар“ миналата година, ни кани на изложба, част от която ще може да бъде разгледана с помощта на каска. Произведението ще бъде разположено в Софийска градска галерия и ще бъде достъпно за публиката между 20 февруари и 11 март. Проектът се нарича „Като в тъмно огледало“ (In the mirror, dimly) и комбинира рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и инсталация с миксирана реалност. Авторът ще провокира посетителите да „търсят скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка“, гласи описанието на творбата. Чрез инсталацията Ушев ще ни предложи да осмислим „идеята за личния и социален страх и лицемерие, спасението и унищожението като индивидуален и обществен акт“. Експерименталната технология „миксирана реалност“ (mixedreality) добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигитални обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време. В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България „потапяща“ инсталация (immersive installation) – едно от най-иновативните и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска – очила, зрителят се въвлича в алтернативна среда, добивайки оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях. Освен видеото с миксирана реалност, част от проекта е създаването на филм, който може да бъде видян в самата галерия, както и изложба на обектите с изображения, от които са създадени те. За сходен проект кинорежисьорът Алехандро Иняриту получи „Оскар“. „Carne y Arena“ („Плът и пясък“), създаден чрез виртуална реалност, разказва за мигранти, проправящи си път през пустинята в САЩ. За разлика от виртуалната реалност, която създава илюзорна картина, при миксираната реалност, която ще ни покаже Теодор Ушев, е комбинирана илюзорна картина с реалната заобикаляща среда. „Като в тъмно огледало“ е първият самостоятелен голям проект, който българинът подготвя у нас извън киното. Художникът има реализирани подобни инициативи, изложби и инсталации в различни държави по света – в арт център „Барбикан“ в Лондон, в Музея на цивилизациите в Квебек, в Градската галерия на Утрехт, в Любляна, Токио, Сан Франциско, Анеси и др. Изложбата е финансирана по програма „Култура” на Столична община в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада. Организатори на изложбата са Фондация „Моменти“ и „Кидс Хаус“. "Площад Славейков"

ДСБ иска "табела на истината" пред Паметника на съветската армия

30 November 2017 15:18

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника на съветската армия в центъра на София да бъде сменена, като според нея това трябва да стане преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа догодина. Мнението си тя изразява в писм