Култура

21 декември 2017 11:33

Теодор Ушев с проект за паметник за мястото на МОЧА

Паметникът „1300 години България“ е вече в историята. Но както демонтажът му през юли тази година предизвика буря от страсти, така и седмокрилото му присъствие в продължение на 36 години остави травма у столичани, защото бе намиран за гро...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София

09 September 2018 15:28

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София. Бяла боя има върху надписите на фасадата, а долу е излято моторно масло, съобщава БТВ. В района има засилено полицейско присъствие. Миналата година, граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия в столицата и настояваха монументът да бъде демонтиран. Протестиращите напомниха, че през март 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтаж на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей на открито. Свързаните с това дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел. Също миналата година, Паметникът на Съветската армия в Пловдив осъмна с нарисувани нацистки символи. Освен свастиките, по паметника са нарисувани и антисемитски лозунги и обидни политически послания. На паметника има испециално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Припомняме, по думите на Захарова, този път "вандалите надминаха себе си - те изписаха на паметника лозунги с открит антисемитски характер". Тя подчерта още, че този акт бил "особено циничен в светлината на обстоятелството, че по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

​Ново признание за Теодор Ушев и "Сляпата Вайша"

12 June 2018 16:37

Режисьорът Теодор Ушев получи медал от Академия "Сезар". Церемонията беше снощи, на гала вечер в седалището на ЮНЕСКО. Академията стартира проекта "Златни вечери" през 2006 година, с амбицията за по-широко разпространение на световното късометражно кино в Европа. 34 филма от 32 страни са избрани в програмата за тази година.

Теодор Ушев с "една история за лицемерието и фалша"

20 February 2018 12:28

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimly). Изложбата-инсталация ще беше представена в София днес в Софийска градска художествена галерия и ще може да се види до 11 март. Това не е изложба, а инсталация и ще бъде преживяна от посетителите. Ще видят една история, ще се замислят за лицемерието и за фалша, казва самият Ушев. Това е първият голям проект на Ушев извън киното. Клуб Z ви направи съпричастни с излъчване на живо. Видеото от събитието, вижте по-долу. Снимките и кадрите са на нашия фотобилдредактор Веселин Боришев.

Теодор Ушев: Изкуството прави хората щастливи

04 February 2018 10:59

Навръх рождения си ден, аниматорът Теодор Ушев гостува в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ направи равносметка за изминалата година, която беше белязана от номинацията му за „Оскар“ за филма „Сляпата Вайша“. Той отбеляза, че държавна политика трябва да бъде насърчаването на децата да оценяват културата и изкуството, защото „изкуството прави хората щастливи“. Аниматорът говори за предстоящата си изложба, в която ще видим авангард в технологиите, и за филма си по романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

Покана от Теодор Ушев в тъмното огледало на фантазията му

18 January 2018 10:03

Първата в България инсталация с миксирана реалност ще представи в България Теодор Ушев. Художникът, чийто филм „Сляпата Вайша“ получи номинация за „Оскар“ миналата година, ни кани на изложба, част от която ще може да бъде разгледана с помощта на каска. Произведението ще бъде разположено в Софийска градска галерия и ще бъде достъпно за публиката между 20 февруари и 11 март. Проектът се нарича „Като в тъмно огледало“ (In the mirror, dimly) и комбинира рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и инсталация с миксирана реалност. Авторът ще провокира посетителите да „търсят скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка“, гласи описанието на творбата. Чрез инсталацията Ушев ще ни предложи да осмислим „идеята за личния и социален страх и лицемерие, спасението и унищожението като индивидуален и обществен акт“. Експерименталната технология „миксирана реалност“ (mixedreality) добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигитални обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време. В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България „потапяща“ инсталация (immersive installation) – едно от най-иновативните и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска – очила, зрителят се въвлича в алтернативна среда, добивайки оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях. Освен видеото с миксирана реалност, част от проекта е създаването на филм, който може да бъде видян в самата галерия, както и изложба на обектите с изображения, от които са създадени те. За сходен проект кинорежисьорът Алехандро Иняриту получи „Оскар“. „Carne y Arena“ („Плът и пясък“), създаден чрез виртуална реалност, разказва за мигранти, проправящи си път през пустинята в САЩ. За разлика от виртуалната реалност, която създава илюзорна картина, при миксираната реалност, която ще ни покаже Теодор Ушев, е комбинирана илюзорна картина с реалната заобикаляща среда. „Като в тъмно огледало“ е първият самостоятелен голям проект, който българинът подготвя у нас извън киното. Художникът има реализирани подобни инициативи, изложби и инсталации в различни държави по света – в арт център „Барбикан“ в Лондон, в Музея на цивилизациите в Квебек, в Градската галерия на Утрехт, в Любляна, Токио, Сан Франциско, Анеси и др. Изложбата е финансирана по програма „Култура” на Столична община в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада. Организатори на изложбата са Фондация „Моменти“ и „Кидс Хаус“. "Площад Славейков"

ДСБ иска "табела на истината" пред Паметника на съветската армия

30 November 2017 15:18

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника на съветската армия в центъра на София да бъде сменена, като според нея това трябва да стане преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа догодина. Мнението си тя изразява в писм

Теодор Ушев представя канадско кино у нас

28 November 2017 08:15

8-11 декември, Дом на киното Българският аниматор Теодор Ушев, който живее и работи в Канада, пристига за първите Канадски филмови дни у нас. Лауреатът на номинация "Оскар" за късометражния филм по текст на Георги Господинов "Сляпата Вайша" е сред двамата селекционери на малката ...

Издигат нов паметник пред НДК

02 November 2017 06:17

Нов паметник ще бъде издигнат днес на мястото на монумента „1300 години България“ пред НДК. Сега там ще бъде монтиран мемориалът на Първи и Шести пехотен полк, съобщи Нова телевизия. В момента емблематичният лъв се съхранява в Националния военноисторически музей. Паметникът на професор Валентин Старчев беше демонтиран след много спорове и протести преди два месеца. Снимка: архив

Русия се оплака след поруган паметник в София

30 October 2017 16:22

Паметникът на Съветската армия отново стана обект на посегателство

Паметникът на Съветската армия беше боядисан в жълто

24 October 2017 13:50

Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в жълто. Боядисването на паметника не се случва за пръв път, по-скоро той често е изрисуван.