Икономика и бизнес

26 декември 2017 15:46

Рекордни следколедни намаления във Великобритания

За британците празничните вълнения продължиха днес с традиционните разпродажби в деня след Коледа....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Банките на Острова масово затварят клонове

15 June 2018 20:50

Около 60 клона на банки затварят всеки месец в Обединеното кралство. За последните три години са затворени 2 868 клона. Банките твърдят, че губят клиенти заради предлаганите онлайн услуги, припомня БНР. Проучване на потребителската група "Which?" за периода 2015-2018 година отбелязва, че тенденцията, която се засилва с всяка следваща година, е обезпокоителна и много хора са оставени без подобаващ достъп до банковите услуги. От банките обаче твърдят, че затварят клонове именно защото губят клиенти, тъй като банкирането онлайн става все по-популярно. Най-тревожно е състоянието в Шотландия с Кралската шотландска банка /RBS/. Като цяло най-много клонове през трите години е затворила банката NatWest. През 2015 година банките подписаха документ, наречен „Достъп до стандарт за банкиране“, който представлява споразумение банките да се консултират с клиентите преди да затворят клон и да ги информират за алтернативни услуги. Експертът от "Which?" Гарет Шоу обаче казва, че макар и решението на банките да е продиктувано от чисто комерсиални причини, не може те просто да затръшват вратите си пред клиентите.

Българите посещават 11 пъти в месеца супермаркет и 7 пъти - хипермаркет

13 June 2018 17:26

По-често пазаруване, увеличено търсене на свежи продукти, прилична лоялност към марки. Наличие на повече доходи и готовност да се плати по-висока цена за храни от местни суровини и без нежелани съставки. Удобството при пазаруване става все по-важно, затова ролята на "магазина в съседство" расте. Оформя се категория от нов вид потребители – само на органични храни. Нараства търсенето на продукти в по-малки опаковки, както и на продукти в промоция. Това са някои от основните тенденции при...

2.9 млн. работни места във Великобритания са застрашени заради роботизацията

06 June 2018 08:55

Роботизацията ще „изяде“ 2.9 милиона работни места, пише британският вестник The Huffington Post, цитиран от агенция "Фокус". Автоматизацията на трудовия процес е на път да закрие пет пъти повече работни места на работническата класа, колкото колапса на въгледобива през 1980-те, предупреждават анализатори. Общо около 2.9 милиона работни места ще бъдат загубени в търговията, транспорта и рутинното производство. Повече от един милион работни места ще бъдат загубени

Водещи компании питат Тереза Мей за Брекзита

31 May 2018 14:48

Група от големи европейски компании, сред които "Бритиш петролиум", BMW, "Нестле" и "Водафон", предупредиха премиера Тереза Мей, че ще намалят инвестициите си, ако няма повече яснота по условията за излизането на Великобритания от ЕС. Директорите на големите компании предупредиха премиера, че "времето изтича". В изявление след среща на Даунинг стрийт се казва, че "търговската сделка с ЕС трябва да бъде безпроблемна както при условията на митническия съюз", отбелязва БНР. Бизнес лидерите освен това предупредиха, че "несигурността води до по-малки инвестиции". Групата от компании, известна като Европейска кръгла маса на индустриалците, представлява 50-те най големи компании с капитал от над 2 трилиона паунда и осигурява работа на милиони хора. От „Даунинг стрийт“ 10 окачествиха срещата като "открита и продуктивна". Говорител на премиера отбеляза, че Тереза Мей е информирала бизнес лидерите, че се работи по два варианта за митнически съюз и че британското правителство напълно разбира колко е важно бъдещите търговски договорености да са възможно най-безпроблемни.

​Операция на британската полиция срещу робския труд

24 May 2018 09:52

Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс.

Какво дава кралската сватба на британската икономика

19 May 2018 14:11

Кралската сватба ще даде мощен тласък на британската икономика категорични са британските медии, като събитието ще донесе стотици милиони паунда на Острова. Според икономисти едва ли събитието ще допринесе за повишаване на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Те припомнят, че предишното подобно събитие – сватбата на пpинц Уилям и Keйт Mидълтън дори се е отразило негативно на икономиката, като се има предвид, че е бил даден почивен ден. По данни на РwС сватбата на Уилям и Кейт е създала едва 145 млн. USD допълнителен оборот, но пък по данни на Националния статически институт месец след светското събитие разходите на домакинствата рязко са спаднали. Със сигурност баровете и ресторантите по пътя на кортежа или около самото събитие, ще имат добри обороти през този уикенд. Заради събитието на годината парламентът им разреши да работят до 01.00 часа през нощта събота срещу неделя, а не до 23.00 часа както е обичайно. Въпросът обаче е колко от оборота, който ще направят ще се дължи на кралската сватба и колко на финaлa зa Kyпaтa нa фyтбoлнaтa лигa - eднo oт нaй-гoлeмитe cпopтни cъбития, ĸoeтo е в cъщия дeн. Вrіtіѕh Вееr & Рub Аѕѕосіаtіоn oчaĸвa пpoдaжбитe дa бъдaт oĸoлo 20 милиoнa пayндa - или c 8% пoвeчe от обикновеното през уикендите.

Мей: Обединеното кралство ще напусне митническия съюз

17 May 2018 15:12

Великобритания ще напусне митническия съюз. Това заяви премиерът Тереза Мей в София, където пристигна за участие в срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Мей беше категорична, че Обединеното кралство ще има самостоятелна търговска политика и настоя да има "гъвкава" граница между Северна Ирландия и Ирландия. "Обединеното кралство ще напусне митническия съюз, когато се отделим от ЕС, разбира се. След това ние ще имаме митническо споразумение със Съюза", каза Тереза Мей, цитирана от БНР. В София Тереза Мей съобщи, че Обединеното кралство ще бъде домакин на годишна среща за Балканите през юли.

Възможността да има митнически съюз между Великобритания и ЕС след Brexit се засилва

17 May 2018 08:40

Властите във Великобритания смятат да съобщят на Брюксел, че имат готовност да останат в митническия съюз на ЕС и след 2021 година заради липсата на решение по т.нар. Ирландския въпрос (бел. ред. - режимът на границата между Ирландия и Северна Ирландия), пише The Daily Telegrаph, предаде БГНЕС. Според британското издание министрите на Обединеното кралство са стигнали до договореност, че между Република Ирландия и британския регион Северна Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС не тряб

"Observatoire": Физическите магазини ще изчезнат, ако не се променят

24 April 2018 16:44

Физическите магазини ще изчезнат, ако не се променят, над 60% от т. нар. поколение Y(es) или милениъли биха заменили онлайн търговията с магазини на бъдещето, в които могат да пробват и тестват продукта. Представителите на това поколение в България са сред най-големите оптимисти за бъдещето в Европа. Това са част от изводите на изданието за 2018 г. на "Observatoire" ("Обсерватория"), годишно проучване на френската финансова група BNP Paribas Personal Finance. Тя е представена в България от...

Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит

08 April 2018 17:17

Британски рибари протестираха днес на корабите си срещу перспективата Великобритания да продължи да прилага през преходния период след Брекзита европейската политика по рибарство, определяйки това като "предателство", предаде Франс прес.