България

18 януари 2018 13:45

Косово открива консулство в Несебър

Правителството даде съгласието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

България открива почетно консулство в Косово

08 August 2018 14:55

Правителството прие решение, с което открива консулство на България в Косово, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, съобщи пресслужбата на кабинета.

Почистиха Несебър от мазута

06 July 2018 17:26

Цялата южна ивица на плажа в Несебър е почистена от замърсяването с мазутни топчета. Концесионерът реагира мигновено и само за няколко часа замърсяване бе отстранено. Мазутните топчета са почистени по целия бряг, морската вода е с отлични качества, няма никакви отклонения от показателите, крайбрежието и пясъкът са абсолютно чисти. "Създадохме спешна организация и успяхме за много кратко време да отстраним замърсяването, без това да пречи на комфорта на туристите", казаха от фирмата-концесионер. Втвърдени мазутни частици се появиха в морската вода преди три дни, като най-вероятният причинител на замърсяването е кораб, от който са били изпуснати.

Несебър се побратими с руското Космическо градче

05 July 2018 20:38

Видеопослание до град Несебър изпратиха космонавтите Олег Артьомов и Сергей Прокопиев, които се намират на руската космическа станция. Поводът e, че космическата столица на Русия, известна под името Звездното градче, се побратими с българския черноморски град.

Посланикът на Косово у нас получи орден "Мадарски конник"

26 June 2018 17:12

Президентът Румен Радев удостои днес посланика на Република Косово у нас Шпенд Калаба с орден „Мадарски конник“ втора степен за заслуги за развитието на двустранните отношения . „В рамките на вашия мандат България работеше активно за развитието на демократично, проспериращо и мултиетническо Косово и за успешната му международна интеграция, а по времето на българското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите от Западните Балкани бяха поставени във фо

Автобус събори навес и затрупа автомобили в Несебър

25 June 2018 08:59

Навес се срути върху шест автомобила в Стария Несебър. Пострадали няма. За случая съобщи пресцентърът на МВР в Бургас. Навесът е паднал около 19.20 ч. през уикенда. Причина за това е автобус, който се е блъснал в една от подпорните греди на конструкцията. Шофьорът е правел маневра и не е забелязал колоната. Самата конструкция се намира на паркинга в района на северното пристанище в Стария Несебър. През лятото там е доста оживено. Паркингът е един от най-големите в тази част на града.

Детска радост и красота заляха Несебър

25 June 2018 00:00

Международният фестивал "Слънце, радост, красота" се състоя за деветнадесети път в Несебър и в него участваха над 2000 деца от България, Беларус, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Русия и Украйна. По традиция форумът е започнал с празнично шествие, което е преминало през провлака, свързващ новата със старата част на града. Пред портите на старинния Несебър, след като националните флагове на държавите са били вдигнати, а националните им химни изслушани, представителите на всички страни са били поздравени от кмета на града Николай Димитров. В амфитеатъра на Несебър са били представени колективите и журито на фестивала. На фестивала се е състояла и традиционната среща между ръководството на общината и ръководителите на колективите. На форума децата са представили пред журито изпълнения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство. Най-добрите от участниците в различни категории са били отличени с награди на официална церемония.

Българските общности в страните от Западните Балкани

12 June 2018 20:54

Без пари за медиите на майчин език, малко или никакви паралелки за изучаване на български и административни спънки - българите от Западните покрайнини сигнализират, че разписаните им по закон права не се спазват на практика. Представители на българските общности в Сърбия, Македония, Албания и Косово изложиха проблемите си пред вицепрезидента Илияна Йотова, изпълнителната и законодателната власт.

Борисов разговаря с премиера на Косово

04 June 2018 16:15

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Тирана. Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на срещата по Процеса Акаба по въпросите на Балканите в албанската столица по искане на Харадинай. Рамуш Харадинай изтъкна лидерската позиция на българския премиер за фокусиране на вниманието на Европа върху страните от Западните Балкани и благодари за усилията на българското председателство за постигане на напредък в интеграцията на държави

Българи искат признание от Косово

30 May 2018 14:00

500 етнически българи в Косово са внесли петиция в парламента, с която настояват за официално признаване на българската етническа общност, съобщиха местни медии. Става въпрос за българи от областите Гора и Жупа. Документът е бил представен от организацията „Обединени българи от Косово и Гора“. Молбата скоро ще бъде разгледана от парламента, който трябва да вземе решение за следващи действия. Според евродепутатът Андрей Ковачев това е справедлив акт. Според него с признаването на общността, Косово ще докаже, че върви по европейския път. Той припомни, че вече има такова признание от Албания. Посочва се, че официалният статут дава право на медии и обучения на собствения език. Въпросът ще бъде поставен и от българското правителство.

Среща на външните министри на България и Косово

20 April 2018 19:40

Единственият път за напредък в отношенията Белград - Прищина е диалогът. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с косовския си колега Беджет Пацоли, който е на официално посещение у нас. Българското председателство и европейският път на Косово бяха основен акцент в разговорите. В София министър Пацоли разговаря също с вицепремиера Красимир Каракачанов и с председателя на Комисията по външна политика в Парламента Джема Грозданова, а по-късно участва в двустранен бизнес форум.