Регионални

21 януари 2018 11:22

Стая за кърмене в Дупнишки храм

Стая за кърмене са изградили в Дупнишки храм. След призива на папа Франциск майките да идват с бебетата си и да кърмят в храмовете. Духовниците у нас смятат, че няма нищо лошо да има такава стая, за да могат младите майки да нахранят спокойно децата ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Единствената скална църква в Югозападна България се намира в община Петрич

19 April 2018 14:05

Единствената скална църква „Св. Панталеймон” в Югозападна България се намира в община Петрич. За нея сведения съществуват още от Средновековието, но поради безстопанственост мястото е почти разрушено. През 2015 година жители на селата Левуново и Генерал Тодоров се обединяват и я възстановяват.

В звено „Майка и бебе” във Враца дискутираха правилното отглеждане на децата

16 April 2018 12:45

Звено „Майка и бебе” във Враца е социална услуга, предоставяна в общността,която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си. В момента потребителки на услугата са пет майки от ромски произход. В звено „Майка и бебе” се проведе образователна дискусия на тема „Закаляването - как да укрепнем здравето и профилактика на заболяванията при децата”.

Програма дава шанс на самотни майки

16 April 2018 12:26

Самотни майки в риск от бедност и преживели насилие ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще по програма "Шанс за невидимите супер-майки"

България е в челото в ЕС по родени деца без брак

16 April 2018 12:07

Според проучване на „Евростат“ от 2016 г. в 8 от всички 28 страни членки на Европейския съюз, броят на извънбрачно родените деца значително надвишава броя на децата, родени след брак. В 8 други държави членки две трети от всички бебета са родени след сключването на брак между двамата родители. Франция е водач в класацията, където 59 на сто от всички двойки имат деца без сключване на брак. Франция е следвана от България и Словакия, където процентът на извънбрачна раждаемост е 58,6%. В Естония (56,1%), Швеция (54,9%), Дания (54,0%), Португалия (52,8%) и Холандия (50,4%) по-голямата част от всички двойки също решават да имат дете преди брак. Процент на извънбрачна раждаемост за 2016 г. в ЕС. Графика Евростат Гърция е последна в класацията - едва 9.4% от всички деца са родени извънбрачно. В Хърватия (18,9%), Кипър (19,1%) и Полша (25,0%) по-малко от една четвърт от всички неженени двойки решават да имат деца, а в Латвия (27,4%), Италия (28,0%), Румъния (31,3%) и Малта (31,8%) една трета от всички деца са родени преди сключването на брак между двмата родители. В сравнение с данните от 2000 г., има значителен скок в боря на извънбрачна раждаемост във всички страни членки на ЕС, като страните в Южна Европа отчитат най-голяма разлика. В Кипър данните показват растеж в извънбрачната раждаемост с 16,8% в периода 2000 г.- 2016 г., а делът двойки, които имат деца преди сключването на брак, в Малта и Италия се е покачил 3 пъти. В Испания, Гърция и Португалия разликата е 2,5 пъти. Държави в Северна Европа не отчитат драстични разлики от данните от 2000 г.

Стотици миряни се събраха на Томина неделя в манастира Седемте престола

15 April 2018 17:00

Стотици миряни от района на Искърското дефиле и от различни краища на България се събраха на Томина неделя в Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично", известен като "Седемте престола", за да се поздравят с пасхалната радост и да отбележат заедно големия християнски празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празнична литургия в старинната обител отслужи архимандрит Василий - протосингел на Софийската света епархия, в съслужение със свещеници от епархията.

Игумените на светогорските манастири Ксенофонт и Пандократор посетиха София

15 April 2018 08:18

На 14 април, Светла събота, Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, Негово Високопреподобие архимандрит Гавриил, игумен на светогорския манастир Пандократор, заедно със сестри монахини и послушнички от женския манастир...

Официално бе открит за посетители реставрираният манастир "Свети Пророк Илия"

13 April 2018 15:10

На 13 април официално бе открит обновеният манастир "Свети Пророк Илия", дейностите по който се реализираха по проект № 11/07/6/0/00024 „Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир „Свети пророк Илия“, гр. Тетевен“. Главната цел бе повишаване качеството на живот и запазване на културната идентичност и традиции в селските райони. Общата стойност на проекта е 643 974,33 лв., от които 547 378,18 лв.

Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква

09 April 2018 09:10

Жителите на габровското село Кметовци вече второ десетилетие посрещат всеки християнски празник без богослужения и църковни камбани, тъй като единственият храм там е сринат до основи. Хората многократно са правили опити със собствени средства и труд да възстановят църквата “Свето Сретение Господне", но парите не стигат.

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир

08 April 2018 17:15

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир тази нощ. Това се случва за първи път от години, хората са останали до 3 часа сутринта, съобщи архимандрит Калистрат. Затова службата за така нареченото Второ Възкресение ще започне днес по-късно в 17 часа. От сутринта стотици влязоха да запалят свещ в централния манастирски храм с молитва и пожелание за здраве. Някои са в Рилския манастир от два, три дни с нощуване: "Нощувахме, две нощи. Всичко беше п

Пасха Христова в Бачковската обител на Пресвета Богородица

08 April 2018 12:55

Повече от две хиляди години всяка година посрещаме Пасхата Христова и не се насища християнското сърце на радостта изпълваща го от това най-чудодейно събитие в човешката история! Въплътилият се от Духа, Син Божий, приел смъртта на кръста в човешки облик и страдание и...