Християнство

23 януари 2018 15:34

Католическата църква в България не подкрепя Истанбулската конвенция

Епископската конференция на Католическата църква в България изрази сериозна „тревога“ и не подкрепя предложението за ратифициране от Народното събрание на Република България на подписаната в Истанбул на 11 май 2011 г. Конвенция на Съвета ...

източник: bg.radiovaticana.va
Виж повече

 
Свързани новини

Светият синод: Слава на Бога, Истанбулската конвенция бе отхвърлена!

03 August 2018 17:21

До това се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ

"В тази конвенция не става ясно докрай кое лице е жена"

01 August 2018 09:43

Психиатърът д-р Николай Михайлов коментира пред бТВ Истанбулската конвенция и решението на Конституционния съд да я признае за противоконституционна. "В тази конвенция не става ясно докрай кое лице е жена, каквото и да говорим. Дали жена е жената или жена е това лице, което се преживява интимно, субективно като жена", обясни Михайлов. Според него конвенцията сама по себе си представлява програма за джендърно превъзпитание  и "педполага едно усилие да се ревизира традиционния образ на жената като свързан с проблема на насилието" "Това понятие джендър, което уплаши мнозина с основание, то е двусмислено, произведено от една ясна идеология, която може да бъде проследене, проучена и разбрана", каза Михайлов. Според него тази конвенция е потребна, за да попадне в сферата на образованието, където ще се извърши тази фундаментална идеологическа трансформация на женския образ" "Съпротивата продължава да се усилва. Около защитата беше твърде много активизирано ЛГБТ обществото. Това общество е спонсорирано от всички големи корпорации, те правят отчисления да го финансират", убеден е Михайлов. Според него спонсори на ЛГБТ обществото са "Фейсбук, Амазон, големите фондации на Сорос". "Никой не оспорва те да бъдат равнопоставени. Истанбулската конвенция не е необходима, за да защити жената ЛГБТ не е женска организация, тя защитава правото на всяко човешко същество да избере пола си. Ако тази неяснота бъде въведена в законодателната теория и практика на България конституционната идентичност ще бъде разколебана". Това каза още Михйалов.

Искат от Борисов да оттегли подписа на България под Истанбулската конвенция

31 July 2018 13:28

Днес Институтът за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България. В писмото се казва: „След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение. Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър - идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелегитимен. Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“, се казва в писмото, подписано от основателя на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков.

Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция

27 July 2018 20:05

Тази вечер в столицата се проведе протест срещу решението на Конституциония съд. Малко след 19 часа пред сградата на Министерския съвет бяха разпънати плакати с искане премиерът и кабинетът да поемат политическа отговорност за случилото се и да осигурят ратифицирането на конвенцията. Тази сутрин група граждани пък се събраха в подкрепа на съдиите. Те подчертаха, че документът не съответства на българската Конституция, защото въвежда дефиниции, които не съществуват в нея. Посочиха, че в основния ни закон полът е дефиниран само като биологичен. Обявиха се и против преподаването на различни понятия за пола в училище.

След решението на КС: Има ли още възможности да приемем Истанбулската конвенция

27 July 2018 19:12

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България, реши днес Конституционният съд. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес. До какви процеси ще доведе решението на съда и актуален ли е дебатът за спорния документ - темата в "Още от деня" коментираха политологът Татяна Буруджиева и политическият анализатор Михаил Константинов.

Съветът на Европа ще се запознае с аргументите на КС за Истанбулската конвенция

27 July 2018 17:36

Позицията на Съвета е, че ратифицирането на документа само би спомогнало за борбата срещу насилието срещу жени и с домашното насилие в България

Противоречиви реакции в НС след решението на съда за Истанбулската конвенция

27 July 2018 15:36

Реакциите в парламента във връзка с решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция варираха от възторжени от страна на патриотите и БСП до сдържан ангажимент от ГЕРБ за съобразяване с това решение.

Според КС Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

27 July 2018 13:20

Осем от 12-те конституционни съдии са на мнение, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския основен закон. Това става ясно от съобщение на съда.

Група граждани протестираха пред съда против Истанбулската конвенция

27 July 2018 11:37

Група граждани се събраха пред Конституционния съд, за да се обявят за пореден път против Истанбулската конвенцията.

Конституционният съд ще се произнесе за Истанбулската конвенция

27 July 2018 06:37

Конституционният съд ще се произнесе дали Истанбулската конвенцията съответства на българския основен закон. Днес ще е окончателното гласуване на 12-имата конституционни съдии. ГЕРБ поиска становището за съответствие на Истанбулската конвенция на българската конституция. Под искането се подписаха 75 народни представители.