Култура

13 февруари 2018 08:15

340 експоната от нашите земи, открити през 2017 г., показва НАИМ

16 февруари, Национален археологически музей Националният археологически институт с музей (НАИМ) ще открие голяма изложба с 340 експоната, намерени през миналата година по нашите земи. Те са открити на 22 обекта в рамките на проучвания от ранната ис...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Монтират пешеходни пасарелки и декоративно осветление в "Акве калиде"

17 August 2018 10:04

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия, съобщиха от Община Бургас. Освен това е инсталирано декоративно осветление, отводнен и реставриран е студеният басейн на римските терми, запечатани са гра

Виенска печатарска преса получи като дарение Историческият музей в Клисура

15 August 2018 22:09

Историческият музей в подбалканския град Клисура получи ценно дарение от Българската армия - виенска печатарска преса, която е една от първи внесени след Освобождението от родоначалника на книгоиздаването в България Христо Г. Данов. Уникалното е, че тя е все още работеща и през 19-ти век на нея е бил отпечатан първия вестник.

Откриха фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол

13 August 2018 11:20

Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози при проучвания на източната част от някогашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на големи останки от фасадата на сградата, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.

Започват археологическите проучвания на античния град Рациария

11 August 2018 14:50

Археологически екип и 20 работници ще проучват античния град Рациария през този месец. Това стана ясно на пресконференцията в Регионалния пресклуб на БТА във Видин, в която участваха Фионера Филипова, директор на РИМ Видин, Иво Топалов от Шуменския университет и Илко Цветков от РИМ Видин. Ръководител на археологическия екип е доцент д-р Здравко Димитров. Финансирането на проучванията е осигурено от Министерство на културата, съобщават от БТА.

БАН проучва 58 археологически обекта по газовото трасе с Гърция

08 August 2018 22:00

„Ай Си Джи Би“ АД обяви с решение на изпълнителните директори на дружеството Националния археологически институт с музей при БАН за изпълнител на обществена поръчка за извършване на археологически проучвания на археологически обекти, установени на трасето на междусистемната газова връзка Гърция-България. Договорът за възлагане на обществената поръчка е подписан на 6 август. Изпълнителят - Национален археологически институт с музей при БАН - се ангажира да изпълни археологически разкопки на предполагаеми археологически обекти, установени в процеса на проектиране и попадащи в сервитута на газопровод IGB, както и наблюдение на строителните дейности, съобразно изискванията на Закона за културното наследство. Стойността на договора е 1 893 010 лв. без ДДС и обхваща проучването и наблюдението на 58 обекта по 150-километровата дължина на газопровода на българска територия. Национален археологически институт с музей – БАН е научна организация с доказан опит в археологическите проучвания, извършвани по време на реализацията на значими инфраструктурни обекти в България. Разполага с достатъчен брой подготвени екипи от археолози, покриващи изискванията на Закона за културното наследство, и възможността да изпълнява едновременно археологически разкопки на до 10 обекта. Срокът за извършване на предвидените археологически разкопки е до 3 месеца от възлагането им, а наблюдението ще се извършва през целия период на строителството. С възлагането на археологическите проучвания ICGB пристъпва към полеви действия по подготовка на трасето за фактическото стартиране на строителството на газопровода. С реализацията на инвестиционното намерение инвеститорът ще предприеме всички необходими мерки за опазване на културното наследство на България и недопускане на каквито и да е било действия, които могат да застрашат обектите, установени по трасето на газопровода.

Доброволци от шест държави ще работят на археологически обекти и в музея във Велики Преслав

03 August 2018 23:31

Доброволци от Латвия, Испания, Италия, Полша, Португалия и Швеция ще работят 45 дни на археологически обекти в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав" и в археологическия музей в града. Целта им е да подпомогнат туристическото обслужване и да популяризират старата българска столица. Това съобщават от общинската администрация във Велики Преслав. От там уточняват, че 24-те доброволци, в по-голямата си част студенти по археология и история, ще организират за деца от града и летен лагер. Сред дейностите в него ще са чуждоезикови обучения, исторически проучвания и различни забавления. Доброволците са във Велики Преслав по инициатива на фондацията "Open Space", допълват от местната администрация.

Отменят безплатното посещение в неделя в италиански музеи

03 August 2018 11:43

Новият културен министър на Италия, Алберто Бонисоли, предизвика противоречиви реакции с решението си да премахне деня с безплатен достъп в музеите и паметниците на културата в страната. През юли 2014 г. 480 държавни културни забележителности и институции, включително Помпей, Уфици и Колизеума, обявиха вход свободен в първата неделя на всеки месец, отбелязва „The Art Newspaper“. В Италия безплатният ден е познат като „Domenica al museo“ (Неделя в музея) – една от културните инициативи, предложени от предшественика на Бонсиоли на поста – Дарио Франческини. На среща с медиите на 31 юли обаче Бонисоли обявява, че е решено да се премахнат безплатните недели след края на лятото. И докато инициативата „работела добре като публична кампания“, „вървим към посока, която не се харесва на никого“. В Помпей например, било трудно да се спази традицията в първата неделя на месец август, защото „хиляди чуждестранни туристи пристигат и си мислят, че италианците са бесни, че трябва да ги пускат безплатно“. Бонисоли твърди, че музеите единодушно подкрепили решението, но все пак подчертава, че всяка институция ще може да преценява сама за себе си дали да се откаже от безплатния ден. Бившият министър на културата, Франческини, отговори на решението на Бонисоли в Туитър, че „Неделята в музея“ е увеличила с 10 млн. посетителите на културните забележителности в страната от 2014 г. до днес и е насърчила много хора да посетят за пръв път музей. „Не карайте културата и италианците да плащат за желанието на политиците да скъсат с миналото“, призовава в социалната мрежа Франческини. Матео Ренци, бившият министър-председател на Италия, разкритикува новото правителство, че „разрушава всичките ни добри и полезни инициативи“. „Те активираха булдозерите срещу културата“, коментира той. Новината обаче се прие добре във Флоренция – от Айке Шмид, директор на галерия „Уфици“, и Сесил Холбърг, директор на Галерията на Академията. „Може би е време да сменим стратегията, особено в туристическия сезон“,смята Шмид, допълвайки, че „по-гъвкави“ отстъпки биха привлекли по-скоро местните, а не туристите, които така или иначе са готови да платят билета си. Освен това заради отпадането на таксата за вход в неделите се събират толкова много хора, че това създава проблем за сигурността в културните обекти, отбелязва Холбърг за музея, където се съхранява „Давид“ на Микеланджело. В Милано не са готови да се откажат от инициативата. Кметът на града Джузепе Сала обеща на 1 август, че всички музеи на територията на града ще останат безплатни за посетители в първата неделя на всеки месец. „Милано няма да спре [свободния ден] – оповести Сала във Фейсбук. – Продължаваме напред с радост, че виждаме толкова много граждани и туристи, които посещават нашите музеи.“ "Площад Славейков"

Йорданка Фандъкова: Намерено е злато при разкопките при площад „Света Неделя“

03 August 2018 11:42

Късноантична гробница със стенописи е открита при ремонт на тротоара на ул. „Московска“, съобщи кметът на София

Намериха съкровище от монети в Русокастро

02 August 2018 19:10

При проучването на крепостта "Русокастро" е открито съкровище от седем сребърни монети. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас. Те са намерени заедно една до друга и представляват колективна монетна находка. В момента четири от тях не са отделени, тъй като това трябва да се извърши в реставрационно ателие. Монетите са с номинал грош, и са известни с името торнезе. Отсечени са в Ахейското княжество, известно още като деспотство Морея. То се намира в Пелопонес (днешна Гърция) и е образувано след четвъртия кръстоносен поход. Монетите са тежки приблизително по 0.9 г едната. На лицето е представен равнораменен кръст, а на обратната страна – кула на католическа катедрала. Съкровището е открито при проучването на монументална представителна сграда от дворцов тип с дължина 20 м и ширина 8 м, в която са иззидани три масивни каменни стълба, носещи сводове и втори етаж. Проучванията на крепостта Русокастро за поредна година се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Министрите Банов и Вълчев със споразумение за сътрудничество между институциите

31 July 2018 11:54

Министърът на културата Боил Банов и министърът на образованието Красимир Вълчев подписаха споразумение за по-тясно взаимодействие между училищата, музеите и културните институти.