Култура

13 февруари 2018 08:15

340 експоната от нашите земи, открити през 2017 г., показва НАИМ

16 февруари, Национален археологически музей Националният археологически институт с музей (НАИМ) ще открие голяма изложба с 340 експоната, намерени през миналата година по нашите земи. Те са открити на 22 обекта в рамките на проучвания от ранната ис...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Приморско: Най-старото злато на юг от Бургас

21 October 2018 14:41

Преди няколко дни, при археологически разкопки на надгробна могила в местността „Силихляр“, бяха открити изключително редки и ценни за науката експонати, които разширяват представите ни за богатството на обитателите на района през ранно бронзовата епоха 3200 – 2500г. пр. Хр. Това съобщава сайтът „Приморско24“. В гроба на млада девойка са били поставени личните й бижута: златни обеци и чифт сребърни висулки за плитки. Мощните каменни съоръжения в могилния насип ни дават представа за религиозните схващания на тогавашните хора. Те засвидетелстват култа към слънцето, както и сериозни астрономически познания. Изделията от благородни метали изработени преди 5000 години показват, че още тогава в Странджа планина се е добивало злато и сребро. Вероятно това са хората, които първи разработват рудните находища в района на Медни рид. Предполага се, че това са предците на тракийското племе Скирмиани, които са се съюзили с персийския цар Дарий I. В близост до могилите от ранно бронзовата епоха през 2016г. бе открито друго златно съкровище – 42 броя апликации от конска амуниция. То е около 2000 години по-младо от новото откритие, което доказва устойчивостта на традицията на местните златари.

Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол

17 October 2018 23:15

Сигналът за взломната кражба е подаден тази сутрин. Образувано е досъдебно производство.

"Булгартрансгаз" дава над 57,6 млн. лв. за археологически проучвания

17 October 2018 11:03

„Булгартрансгаз“ дава над 57,6 млн. лв. за археологически проучванияС избрания изпълнител държавното дружество ще сключи 4-годишно рамково споразумение. Поръчката е обявена във връзка с програмата за инвестиции и поддръжка на компанията в периода 2018-2020 година. Десет са обектите, преди изграждането на които трябва да се направят изискващите се по закон спасителни теренни археологически проучвания: Преносен газопровод с Автоматична газорегулираща станция (АГРС) до Банско

Античен надпис доказва съществуването на храм на Аполон в Созопол

14 October 2018 12:55

Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен храм на Аполон в Созопол. Екипът на проф. Казимир Попконстантинов намери мраморен къс с текст, който доказва съществуването на светилището. Декретът е на Народното събрание на Аполония Понтика и е датиран от III век преди Христа. Мраморният отломък е бил използван многократно. Той е бил част от подовата настилка на манастирския храм на остров Свети Иван.

Започва проект по консервацията на археологически обект край АМ „Струма“

12 October 2018 13:12

АПИ ще започне процедура за изготвяне на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на АМ "Струма" край Покровник, които имат експозиционна стойност, съобщиха от пътната агенция.

Откриха тракийска царска резиденция на над две хиляди години

08 October 2018 21:11

Археолози откриха тракийска царска резиденция на възраст над 2 хиляди години. Тя се намира край Кърджалийското село Бенковски, близо до границата с Гърция. Комплексът включва дворец, светилище и най-малко пет царски погребения.

В музея показват умението на врачанката от преди векове да създава везани носии

02 October 2018 10:10

„Така се носят жените в България, че ти се ще да помислиш, че някоя Хекуба или Клитемнестра излизат на сцената”- Бузбек Тава е написал преди почти пет века фламандският пътешественик, дипломат, писател и енциклопедист Йожен Гислен де Бусбек, преминаващ през нашите земи и впечатлен от великолепието на националната носия и красота на българката. В Регионалният исторически музей на Враца преди дни беше открита изложбата „Везбена орнаментика от врачанско”, която показва съвършенството на уменията на жените от преди стотици години, да създават уникалните се премени. Експозицията беше открита от Недка Димитрова, завеждащ отдел „Етнография” в РИМ- Враца.

Откриха крепостна стена на римски лагер до Троян

29 September 2018 23:29

На територията на римския военен лагер Состра в землище на троянското село Ломец, на пътя Ескус - Филипополис, е открита най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена по всяка вероятност от войниците на Втора матиакска кохорта през втората половина на II век. Това съобщават от пресцентъра на Община Троян. Стената е широка близо 1,9 метра и е била с приблизителна дължина на източната стена 130 метра. На юг тя е правила завой с добре видима чупка. През 2011 г. се е предполагало въз основа само на теренни наблюдения, че на източния й фронт е имало две правоъгълни кули. Стената е разкрита със запазена дълбочина в субструция от 0,40 до 1 метър. Изградена е с речни средно големи камъни на калова спойка. Ранният лагер на Состра носи всички белези на крепостното строителство от времето на Траян - Хадриан. Ъглите на разкритата източна крепостна стена от втората половина на II век са дъговидно извити. Предполагаемите правоъгълни кули на тази стена са от вътрешната страна на укреплението, но тяхното съществуване е хипотетично и поради повдигната вече дискусия в научната литература за характера на спомената стена са предприети геофизични проучвания, с цел да се установи както наличието на кули, така и на други структури западно от стената, допълват от общинската администрация. Геофизични работи са проведени в края на август от инж. Кирил Велковски, под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ. Те обхващат основно източната зона на кастела Состра. Заложени са три сектора. Финансирането е подсигурено от бюджета на Община Троян в рамките на планираните средства за обекта за тази година.

Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис

27 September 2018 21:03

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на античния град Мисионис край Търговище. Тя е от V в. - периода на ранното християнство. През този археологически сезон на Мисионис беше открит и баптистерий, където са се кръщавали възрастни езичници. За проучване и консервация тази година държавата отпусна 100 000 лв, а местната власт и спонсори дадоха още 50 000 лв.

​Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония

27 September 2018 13:15

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония. Казват, че това е най-масивната римска крепост по поречието на Дунав у нас. Тъй като за обекта няма финансиране заедно с доброволци близо 20 дни работят без заплащане.