Образование и семейство

13 февруари 2018 09:43

Текст в наредба може да превърне бебе в отпадък

Скандална точка от проектонаредбата на МЗ за нов стандарт по "Акушерство и гинекология" може да доведе до третирането на бебе, като биологичен отпадък....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Капачки за бъдеще" пак събра тонове стара пластмаса

29 September 2018 17:00

Само за първите 2 часа от кампанията си тази сутрин "Капачки за бъдеще" събра над 8 тона стара пластмаса. Защо Лазар Радков, Мартина Йорданова и куп доброволци, които им помагаха днес пред Националния стадион "Васил Левски", събират капачки? Защото десетина тона могат да купят нов кувьоз за някоя българска болница. А престой в остарели кувьози, каквито имат много общински лечебни заведения, водят до увреждания на зрението за 1 от 3 бебета. Днес в 9 ч започна събирането на капачки в София и Пловдив. Досега в две други издания на кампанията "Капачки за бъдеще" бяха събрани  33 тона пластмаса, или около 11 камиона. С тях се закупи кувьоз за болницата в Червен бряг и втори за болницата в Чирпан.  Стотици столичани се наредиха на опашки, за да си получат грамотата за дарената пластмаса. Някои донесоха по килограм, други по 10, 20, и повече. А ако не успеете да посетите кампанията тази събота, можете да дарите своите капачки в над 100 пункта в над 50 града в страната. Единият от организаторите - Лазар Радков - цял ден с усмивка приема капачки в центъра на София.  

Дари капачки, спаси бебе

26 September 2018 16:40

Хубаво е да се рециклира, нали? Но рециклират ли се пластмасовите кутии, сламки, пликчета, капачки всъщност? Виждаме ли реално резултата от това? Мартина Йорданова и Лазар Радков за трети път взимат стара пластмаса - под формата на капачки - и ги превръщат в реална помощ за недоносените бебета у нас. Кампанията "Капачки за бъдеще" започва отново. “Малко хора знаят, че повечето кувьози в общинските болници в България или са много стари и амортизирани, или са повредени, или и двете... Още по-малко хора знаят, че всяко трето бебе, което е било в кувьоз получава увреждания на очите. Предимно заради стара и амортизирана техника!”, пишат създателите на кампанията. Стотици българи се включиха в предишните две кампании. Формулата е проста - събират се капачки, носят се на фабрика за рециклиране и се продават. Със спечелените пари - всяка стотинка - се купуват нови кувьози за малките общински болници в България. За 6 месеца "Капачки за Бъдеще" събра 33 тона пластмаса, или около 11 камиона. С тях се закупи кувьоз за болницата в Червен бряг и втори за болницата в Чирпан.  На 29 септември (събота) започва третата кампания. Събирането на капачки ще е както на Националния стадион "Васил Левски" в София, така и в Пловдив по едно и също време - от 9 до 16 ч. Капачките напълниха не един или два подобни контейнера. А ако не успеете да посетите кампанията тази събота, можете да дарите своите капачки в над 100 пункта в над 50 града в страната. "Заедно можем повече", смятат създателите на кампанията - Лазар и Мартина. Според Лазар и Мартина човек трябва сам да бъде промяната, която иска да види в света. Затова - събирайте капачки!

Кенгуру грижата помага на преждевременно родени бебета, укрепва връзката родител-дете

10 May 2018 11:24

На 15 май т.г. за втори път у нас ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата, който ще се чества със съдействие на фондация „Нашите недоносени деца“. Това съобщи д-р Диана Аргирова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“, което единствено под тепетата прилага метода, познат още като контакт „кожа в кожа“ и известен „утроба извън тялото“. При него майката и недоносеното бебе са голи и се с

Инициативата "Капачки за бъдеще" дарява кувьоз на болницата в Чирпан

22 February 2018 08:30

Мартина Йорданова и Лазар Радков са съоснователи на инициативата "Капачки за бъдеще", а целта им е да осигурят възможно най-много кувьози за болниците у нас, събирайки капачки и предавайки ги за рециклиране.

Средства от книга за бременност бяха дарени за кувьоз

16 January 2018 11:08

Всяка година над 7000 деца се раждат недоносени и имат нужда от специални грижи. Това е повод екипът на благотворителния екип "Подари щастие" да търси нестандартни начини да помогне. Репортерът на "Денят започва" Боряна Черганова ни срещна с Десислава Николова, която е част от този проект. Тя има издадена книга, а парите от издадените екземпляри се използват за закупуването на кувьози за бебета.

Подаръци за недоносените бебета в Русе

26 December 2017 12:35

Бебета от отделението по неонатология в Университетската болница „Канев” в Русе получиха първите си коледни подаръци. От Фондация "Нашите недоносени деца" и доброволците от инициативата "Да плетем и шием за недоносените бебета" ги зарадваха с шапчици, терлички, елечета и покривала за кувьозите.

Иновативни грижи за недоносените в болница "Пловдив"

21 November 2017 18:15

Недоносените бебета в болница "Пловдив" вече ще прекарват повече време в прегръдките на майките си. Неонатологията в здравното заведение успешно развива проекта "Кункуру грижа", а сега може да се похвали и със специална семейна стая, в която родителите и недоносените бебетата могат да са денонощно заедно още преди изписването.

Бебе с тегло 490 грама е родено в Русе

17 November 2017 15:36

Бебе с тегло 490 грама е било родено в АГ-комплекса в Русе преди две седмици. Детето засега е добре.

Ева и Калоян: Двама герои в Деня на недоносените бебета

17 November 2017 09:10

Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените деца. Повечето хора най-вероятно имат бегла представа какво се крие зад диагнозата "недоносено бебе". Но всъщност не знаем почти нищо – за болката, за смелостта, за страха, за хилядите молитви и най-вече за любовта. По този п

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

17 November 2017 07:12

Страната ни се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Това се случва за шести пореден път  У нас значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, н