България

13 февруари 2018 10:52

Защитата на задържания по обвинения за тероризъм обжалва мярката му

Защитата на задържания по обвинения за тероризъм ще обжалва мярката, постановена от Окръжният съд в Хасково. Това съобщи адвокатът на Захри Антон Попов....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът реши: Екстрадираме в Мароко член на "Ислямска държава" (Видео)

05 April 2018 12:47

Науфал Захри беше хванат на влизане в България от Турция през януари

Хасковският съд остави в ареста мароканец, сочен за терорист

30 March 2018 18:34

Съдът в Хасково остави в ареста сочения за терорист мароканец, който в средата на януари влезе незаконно у нас, представяйки се за сириец. Мароко вече поиска от страната ни той да бъде екстрадиран и съден в родината му, предаде bTV. Науфал Захри поиска от адвоката си да му бъде задействана процедурата за получаване на статут на бежанец у нас. Според прокуратурата това е невъзможно, а данните, изпратени от Мароко показват, че мъжът е особено опасен, отговарял е за финансирането на ИДИЛ в Сири

Съдът остави в ареста терориста от ”Ислямска държава”

20 February 2018 17:10

За 90 дни ще остане в ареста мароканецът Науфел Вашид Захри, който е издирван от Интерпол за тероризъм и връзки с „Ислямска държава”.

Отложиха обжалването на наложения арест на обвинения в тероризъм мароканец

20 February 2018 11:26

Апелативният съд в Пловдив отложи за следобед обжалването на мярката за неотклонение на обвинения в тероризъм и издирван от Интерпол мароканец Науфал Захри. Причина - отсъствието на преводач в съдебната зала. Захри беше оставен в ареста за срок от 90 дни от Хасковския окръжен съд по искане за екстрадиция от мароканските власти.

Румяна Арнаудова: Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ

13 February 2018 07:36

Издирваният от Интерпол за тероризъм предполагаем член на "Ислямска държава" мароканец Науфал Захри ще остане в ареста за 90 дни. Това съобщи в ексклузивно интервю за "Денят започва" Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор. Тя обясни, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето.

Хванахме мароканец - член на Ислямска държава

12 February 2018 12:07

На ГКПП-Капитан Андреево е задържан мароканец, издирван от родината си за извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Н.З. е влизал от Турция с група сирийци и също се представял за сириец, става ясно от информация на БТА. Днес Окръжен съд-Хасково ще гледа мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мароканския гражданин, член на Ислямска държава. "Съгласно предоставената от Интерпол информация, престъплението, за което е издирван Н. З., е "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция – Военни лагери" в гр. Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия, като в изпълнение на тази дейност Н. З. се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси", става ясно от изявлението на българския съд. Искането за задържане е отправено на основание Закона за европейската заповед за арест и Договор за екстрадиция между Република България и Кралство Мароко. Н. З. е задържан при влизането си в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево, уточни за БТА председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова. Той е пътувал в една група със сирийски граждани и първоначално се е представил също за сириец, преди самоличността му да бъде изяснена, уточни магистратът. Сочен за френски терорист се съгласи да бъде екстрадиран (обновена) През 2015 г. първият подобен случай на същото ГКПП с Фриц Жоли Жоасен - с френски паспорт, но с корени от Хаити. Той бе заловен на границата с Турция, след което България го върна на Франция заради подозрения, че е замесен в кървавите атентати в Париж на 7 януари същата година. Оттогава това е повсеместна практика, като обикновено задържаните мълчат на делата у нас и дават доброволно съгласие, да бъдат екстрадирани.