Образование и семейство

13 февруари 2018 14:26

Бъдещите студенти в чужбина искат да учат най-вече право, икономика и инженерство

Най-желаните специалности при избор на образование в чужбина са право, икономика и инженерни науки. Тенденцията се наблюдава от организаторите на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе в края на седмицата и ще събере над...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Великобритания запазва таксите за бакалаври от Европейския съюз

07 July 2018 23:00

Вчера стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски програми в университети в Англия, през 2019/2020 година, ще могат да учат при абсолютно същите такси и финансови условия, които важат за британските студенти. Това решение беше взето в началото на седмицата, уточни пред ФАКТИ Ели Тончева от консултантска агенция ЕДЛАНТА. От обявената от британския министър на образованието Деймиън Хиндс новина, стана ясно, че няма да има промяна в годишната такса, която е 9 250 паунда за бакалавърски програми. Също така, студентите от Европейския съюз ще имат достъп до финансиране чрез заем, който покрива 100% от таксата за обучение, при това за целия период. Тази новина определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2019-та година, тъй като Брекзит внесе много напрежение и песимизъм по отношение на бъдещите възможности за образование в Англия, посочва Ели Тончева. Студентският заем ще трябва да се изплаща, след завършване на образованието, за период от 30 години. Ако студентът започне работа и годишните му приходите надвишават 25 000 британски паунда, тогава може да стартира изплащането, като месечната вноска зависи от доходите. Решението на британското правителство може да се тълкува като един жест на добронамереност и желание да се постигне съгласие между Европейския съюз и Великобритания и по отношение на финансирането на научни проекти, в които участват британски образователни институции, наравно с такива от Съюза. Новината се чакаше от дълго време, тъй като правителството на Шотландия обяви още през февруари, че европейските граждани, които ще учат там, ще могат и за следващата академична 2019/2020 година да се образоват безплатно. Това беше един знак към правителството да обяви, че и в Англия ще може да бъде осигурено финансиране за студентите от Европейския съюз, както досега. Но решението се забави. Съответно Асоциацията на университетите в Англия - Universities UK на няколко пъти изпрати предупредително писмо, че не бива да се отлага вземането на решение, тъй като това ще доведе до отлив на студенти. Все пак много от учебните заведения във Великобритания имат между 10% и 15% учащи от Европейския съюз, коментира Ели Тончева. Що се отнася до студенти, които искат да направят магистратура в Англия, за 2018-та са гарантирани заемите им, но тези, които искат да започнат през есента на 2019-та година, ще трябва да изчакат, защото все още не е взето решение. Британските университети, независимо от Брекзит, ще продължават да имат световна репутация на възможно най-добро място за професионална квалификация.

След Брекзит: Наши студенти ще имат право на кредит в Англия и през 2019 г.

02 July 2018 12:45

Българи ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след официалния Брекзит от март 2019 г.

МОН удвои местата за български кандидат-студенти от чужбина

20 June 2018 17:45

Тази година се очаква 2000 български кандидат-студенти от чужбина да положат изпити в наши учебни заведения. В сравнение с миналата година местата са удвоени. Разпределени са според желанията на организациите на българските общности зад граница, според заявленията, постъпили в посолствата и според желанията на кандидат-студентите от предварителните изпити. Това заяви директорът на дирекция „Висше образование“ в МОН Ангелина Ламбрева по време на заседание на парламентарната к

“Иди, учи и се върни” дава три стипендии за магистратура в чужбина

05 June 2018 12:31

Фонд “Иди, учи и се върни” ще подкрепи трима млади българи да следват магистратура в някои от световните университети, а след това да се реализират в България.

Кариерен форум за учещите в Германия български студенти

21 April 2018 22:10

Български студенти, които учат в Германия, днес имаха възможността да научат как да се реализират професионално у нас. За първи път Българският кариерен форум се проведе в Берлин.

Кариерен форум в Лондон привлича български студенти за работа у нас

10 March 2018 19:50

Над 20 утвърдени български компании от различни сектори представиха пред наши студенти в Лондон възможностите за професионално развитие у нас. Вече 6-та година Българският кариерен форум, който се организира в британската столица, среща бизнеса със студенти и млади специалисти. Домакин на събитието е посолството на България

Българските студенти в топ 10 на чужденците, следващи в британски ВУЗ

05 March 2018 07:00

Българската общност от студенти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски Висши учебни заведения. Студентският живот в Англия пък излиза от порядъка на 350 паунда на месец, пише в. "Монитор". Таксата за обучение, стандартът на живот и цената на квартирата са част от въпросите, които стоят пред кандидат-студентите за университет зад граница. В тази връзка консултантите по проект „Световно образование“ са изготвили финансов наръчник, който да

Студенти със стипендии от инициативата "Твоите 25 причини да избереш България"

01 March 2018 20:31

25 студенти ще получат стипендии и ще стажуват в престижни компании. Те са отличени в инициативата "Твоите 25 причини да избереш България" на Прайс уотърхаус Купър - България по повод четвъртвековния юбилей на компанията. Конкурсът е в подкрепа на младите и амбициозни българи, които искат да живеят и работят у нас. Журито трябваше да избере най-добрите 25 есета измежду почти 1300. Българската национална телевизия е медиен партньор.

Студенти от 127 университета дадоха своите "25 причини да избера България"

26 February 2018 12:28

Близо 1300 български студенти от цял свят са пуснали свое есе в конкурса "Твоите 25 причини да избереш България", организиран водещата консултантска компания PwC България в партньорство с 27 престижни български и международни компании. Впечатляващо е, че около 13% от тях учат в 79 различни чуждестранни университета в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Швеция. В България са се включили общо 48 университета. Какви са „Твоите 25 причини да избереш България“? Кариерните области, които се отличават като най-предпочитани от младежите, са маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература.  „Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие. Горди сме, че толкова много студенти мечтаят да градят кариера в собствената си страна и вярват, че промяната зависи от тях“, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник на PwC България.  Кампанията е подкрепена от български популярни личности и звезди, както и от някои от най-големите компании в страната. Клуб Z е сред множеството медийни партньори на конкурса. Конкурсът, който бе отворен за студенти у нас и зад граница на възраст между 18 и 24 г., сега влиза във втория си етап - персонални интервюта със селектирани кандидати. На 1-ви март на специална церемония ще бъдат обявени и победителите - 25 студенти, които ще получат 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство от доказани бизнес лидери. Те ще бъдат поздравени лично от патрона на инициативата, президентът Румен Радев.

САЩ стартираха студентските бригади за 2018 г.

23 February 2018 21:14

От днес посолството на Съединените американски щати в България започва програмата за студентски бригади за 2018 г.