Икономика и бизнес

13 февруари 2018 15:24

Средната месечна заплата стигна 1095 лв.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Образование" - с 19.2 на сто и "Операции с недвижими имоти" - със 7.7 на сто...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

МВФ ни препоръча увеличаване на доходите

22 February 2018 15:00

България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това е заключението на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд.

Как се издържа едно четиричленно семейство в Благоевградско?

20 February 2018 07:43

Точно 2325 лева са нужни на едно четиричленно семейство за месечни разходи. Такива данни изнесоха на пресконференция от КНСБ. Много малко са обаче семействата в провинцията, които успяват да достигнат до подобен доход. В Югозападна България в масовия случай сумата, с която домакинствата се справят на месец варира между 1000 и 1500 лева.Историята на едно такова семейство вижте в следващия репортаж.

Колко ни струва издръжката на живот?

19 February 2018 06:55

У нас се наблюдава най-голямата разлика между социалните слоеве в Европейския съюз според досегашните данни за размера на издръжката на живот на Институтът за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

Членовете на Комисията по финансов надзор - с 11-13 хил. лв. заплата

14 February 2018 13:51

За увеличение на заплатите си съобщиха от Комисията по финансов надзор днес, чиято председателка Карина Караиванова ще получава по 13 136 лв. месечно, съобщи БТА. Тримата нейни заместници ще са с 12 хил. лв. заплата, а отговорникът за защитата на потребителите - 11,4 хил. лева. Поправителен: Шефката на КФН предлага политици за свои заместници Променят се заплатите на всички в институцията - директорите на дирекция ще получават средно по 5133 лв, актюерите - по 4500 лв. Старшите експерти ще изкарват около 2893 лв., младшите - 1472 лв. КФН има по-голям бюджет и възможност да вдигне заплатите заради сменения модел на финансиране - те не получават субсидия от държавата, а се издържат вече само с повишени такси от поднадзорните лица. Приходите от санкциите отиват директно в бюджета. До този момент са събрани 11,5 млн. лева от планираните 20 млн. лева от такси за годината. Мотив за увеличението на заплатите е изграждането на по-качествен екип с по-конкурентно заплащане. Планира се и попълване на щата.   

Депутатската заплата се вдига с 300 лева

13 February 2018 15:44

Средната заплата на депутатите ще бъде увеличена с 297 лева и вече ще е 3540 лева.

Вдигат заплатите в БДЖ

06 February 2018 10:26

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.

Манолова: Държавата трябва да накара работодателите да си плащат заплатите

05 February 2018 08:32

"Държавата трябва да накара работодателите да си плащат заплатите. Стана по най-трудния начин. Но добрата новина е, че след няколко поправки на поправките нещата вече са факт." Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю по БНТ в коментар за законодателните промени, които ще позволят на работниците, неполучили заплати от работодателите си да поискат парите си от Фонда за обезщетение. "Последните промени се случиха на 1 февруари, малко преди края на пленарния ден с промени в зак

Обещано от министър: Заплатите в МВР със средно 15% ръст от 1 март

04 February 2018 13:45

Запратите на полицаите ще бъдат увеличени средно с 15% от 1 март. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в предаването "Неделя 150" по БНР в отговор на въпрос дали обещаните при разговор между синдиката в МВР и премиера Бойко Борисов в средата на януари 100 млн. лв. за заплати ще започнат да се изплащат. Полицаите си тръгнаха със 100 млн. лв. от срещата с Борисов До договорката за допълнителни пари за МВР се стигна, след като от полицейския синдикат заплашиха с протести по време на председателството на Съвета на ЕС, което България пое от началото на годината. Сагата бе съпроводена и със сваляне на протестни билбордове, което обаче Борисов отдаде на действия на фирмата, от която са били наети, а не на притеснения на властта от протест на органите на реда.  Полицаите протестират с билборд, свалят го Министър Радев обаче призна, че все още нормативно въпросът с отделянето на тези 100 млн. лв. не е решен, тоест те не са отпуснати. Преди ден пред "Дарик" председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че дали сумата ще бъде отпусната ще зависи от изпълнението на бюджета. Дали ще има преизпълнение обаче ще е ясно най-рано наесен. Според Стоянова предоставянето на допълнителните средства било обвързано и с ангажимент на полицията да се бори по-ефективно със сивата икономика. От БСП пък настояха през седмицата Сметната палата да одитира Министерския съвет за начина, по правителството раздава пари, които не са записани в бюджетите за 2017 и 2018 г.  В ГЕРБ съгласни Сметната палата да провери бюджета Валентин Радев коментира още пред БНР, че "мутренските времена не се връщат" и даде пример как през 2016 г. имало 79 убийства, от които са разкрити 67. През 2017 година – 95, а от тях са разкрити всички без едно. "Виждате как работи полицията. Като министър съм доволен, защото виждам активността, виждам желанието, с което хората работят. Като гражданин искам убийствата веднага да се разкриват, но не стават веднага нещата. Трябва да бъдем перфектни, трябва да намерим доказателства, така че те да издържат. Трябва да се знае, че всеки, който наруши закона, рано или късно ще понесе неговата тежест", декларира  министърът. Той заяви още, че няма по-добре пазена граница от българската в отговор на въпрос за приемането н България в Шенген. През седмицата премиерът Бойко Борисов се изказа много остро по темата в Брюксел като посочи, че се измислят мотиви страната да не бъде приета. Преди това от Германия дойде новина, че високопоставени политици са против приема на страната ни в Шенген.  "Ние построихме такава механична ограда за близо 30 километра. Сега я насищаме с европейски средства, които използваме за камери, лазери. Днес сутринта дежурният ми докладва: нула мигранти на вход, нула мигранти в страната, нула мигранти на изход, а такъв натиск имаше през 2014, 2015 година", допълни министърът.

Още 10% увеличение на заплатите в МВР през 2019 г.

30 January 2018 13:46

Очакваме през 2019 г. заплатите в МВР да се увеличат с още 10%, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на месечния си брифинг.

Протест срещу ниските заплати в общинските структури в Кърджали

29 January 2018 19:30

Протестен митинг срещу ниските заплати в общинските структури проведе КНСБ в Кърджали. Синдикатът настоява заплатите на медицинския персонал в училища и детски градини да се изравнят със заложените националния колективен трудов договор.