България

13 февруари 2018 15:46

Един загинал и един ранен при инциденти в завод в Ловеч

Работник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни "Осъм АД" в Ловеч, а друг е настанен в болница. Това съобщи директорът на инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. По думите му, става въпрос за два инц...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

21 July 2018 17:11

Бетонна плоча с размери 6 на 12 метра се откърти и затисна около 60-годишен работник по време на демонтажни дейности в бившата „Мебелна къща”. Инцидентът стана по обяд, пожарна и полиция изясняват на място случая. „Били са двама работници и са рязали носещи метални греди от конструкцията на някогашния магазин. Върху тях е имало излят бетон, който е играел ролята на под на втория етаж от сградата. Искали са да го премахнат. В момента на рязането плочата е останала без опора, паднала е и е затиснала единия”, обясни пред „24 часа” шефът на областната инспекция по охрана на труда в Пловдив Атанас Чернаев. Той е възложил на подчинените си незабавно да предприемат проверка кой, защо и как е разпоредил да се извършва демонтажът в събота. „Основно уточняваме причините за инцидента. Резултатът показва, че не се е работило достатъчно безопасно, щом има смъртен случай”, допълни Чернаев. По думите му следващата седмица ще бъде изяснен случаят. Той уточни, че основната отговорност е на работодателя. „Мебелна къща” е бивша общинска фирма, която преди повече от десетина години беше продадена на строителния предприемач Стоян Сариев. Дълго време след това обектът не промени предмета си на дейност и продължи да функционира като магазин за мебели. Самата сграда се намира на „Асеновградско шосе” и представлява метална конструкция, строена по времето на соца. Разположена е на отлична локация и представлява интерес с оглед на строителния бум напоследък. Предполага се, че демонтажът е бил предприет, за да се разчисти теренът и да бъде застроен.

Миньор загина в рудник във Видинско

14 July 2018 11:47

Фатална трудова злополука в рудник край видинското село Кошава - 44-годишен работник е загинал при срутване на гипсова облицовка от тавана на галерията, съобщиха от МВР. Дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ е сигнализирал за инцидента в 14:40 часа на 13 юли. Трупът е транспортирано за аутопсия във видинската болница. Дежурна оперативна група, окръжният прокурор, директорът на областната дирекция на МВР, следовател и прокурор от Окръжна прокуратура-Видин са посетили мястото. Работата на разследващите продължава. По случая е образувано досъдебно производство. Мината край село Кошава е единственото в Югоизточна Европа подземно находище на гипс.

Служител на ЧЕЗ е в кома след падане от електрически стълб в романско село

05 July 2018 13:30

Служител на ЧЕЗ - Мездра е в кома и с тежка черепно-мозъчна травма след падане от електрически стълб в романското село Синьо бърдо, предаде БНР.Инцидентът е станал по обед при ремонтни дейности по електропреносната мрежа в града. Пострадалият е докаран в Спешно-приемното отделение на врачанската болница. Най-вероятно ще бъде транспортиран към специализирана болница в София. От Инспекцията по труда във Враца уточниха, че все още не са уведомени по официалния ред за инцидента.

Смъртоносен инцидент в цех за мебели в Ловеч

27 June 2018 20:14

47-годишен работник е починал след трудова злополука в предприятие за производство на мебели в Ловеч. Работникът е бил притиснат от мотокар на товарна рампа в предприятието. Починал е в болницата, вследствие на множеството травми, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев, цитиран от БНР. "Не е мотокарист и не е имал правоспособност да управлява мотокара. На инцидента няма пряк свидетел. По-късно други работници са го открили притиснат зад мотокара", заяви Митев. Записите от охранителните камери са показали, че починалият работник е обикалял около мотокара, който в един момент се е задвижил. Проверка на Инспекцията по труда е установила, че мотокарът е неизправен. Освен това в предприятието не е имало човек, който притежава свидетелство да го управлява. На управителя на фирмата ще бъдат съставени актове за установените нарушения.

53-годишен кранист загина в Разград

18 June 2018 21:14

53-годишен кранист от град Божурище е загинал днес по време на работа в Разград, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е получен към 13:30 ч. Пристигналите медици от "Спешна помощ" само са констатирали смъртта му. Мъжът работел на строителна площадка на разширението на предприятие. Той се качвал по стълба, но на първото или второто стъпало паднал, като се предполага, че е получил инфаркт или инсулт. От Инспекцията по труда не коментираха ситуацията, изчаквайки проверката да приключи.

Работник падна от строителен обект и загина

05 June 2018 16:16

Строителен работник падна от четвъртия етаж на строителен обект в центъра на Кърджали, докато разчиствал строителна площадка и е загинал на място. Сигналът за инцидента е подадена в полицията чрез тел. 112 в 11,9 часа. Информацията потвърди директорът на Инспекцията по труда в Кърджали Ангелина Бабунска. По думите й представители на инспекцията са пристигнали на мястото на инцидента на 15-та минута и са започнали проверка по случая, съобщи "Дарик". Строителният работник е извършвал почистване на строителната площадка на 4-ия етаж , бил е с работно облекло и каска, но при падането от 10 метра височина това не го е спасило, каза Ангелина Бабунска. По думите й в момента обекта е затворен. Започнало е разследване както от инспекторите от Инспекцията по труда, така и от следовател от Окръжната следствена служба. Трябва да установим всички обстоятелства по спазването на безопасни и здравословни условия на труд, както е по закон, уточни Бабунска.

Спряха строителен обект в Русе заради необезопасени плочи и стълбища

18 May 2018 08:53

С началото на строителния сезон, зачестяват и нарушенията, свързани с безопасността на труда. В Русе е бил спрян строителен обект заради необезопасени плочи и стълбища. Вече има една трудова злополука, при която работникът не е използвал предпазен колан. От Инспекцията по труда извършват масирани проверки на обектите, включително и жилищните блокове, които се санират по националната програма.Вижте още по темата във видеото.

Бисер Петков: Основна цел е да намалим трудовите злополуки

29 April 2018 18:45

Основна цел на Министерството на труда и социалната политика е намаляването на трудовите злополуки и особено тези с фатален край. Това обяви ресорният министър Бисер Петков. „Най-тягостните моменти от моята работа са когато се получи съобщение от Главна инспекция по труда за трудова злополука, завършила със смърт. За съжаление имаме увеличение на тези злополуки. Ако не се лъжа, са 79 през миналата година. Това е наистина много тягостно и обединяваме усилия, за да можем да намалим техн

Има увеличение на трудовите злополуки у нас, според данни на НОИ

27 April 2018 20:55

94-ма работници са загинали при трудови злополуки у нас през миналата година. Според данни на НОИ в сравнение с 2016 г. има увеличение на общия брой и на смъртните случаи, и на трудовите инциденти. Днес отбелязваме Световния ден на безопасността и здравето при работа.

Спазват ли се изискванията за безопасност на строителните обекти?

27 April 2018 12:45

Днес отбелязваме световния ден на безопасността при работа. Работниците на строителни обекти масово не спазват изискванията за безопасни условия на труд. Повечето от строителните обекти са необезопасени не се използват и личните предпазни средства,а това са най-честите нарушения, които констатират от Инспекцията по труда в Благоевград при проверки на обекти в областта.