Свят

13 февруари 2018 16:08

Сръбската православна църква си направи свой фейсбук

Хората, които искат да научат повече за Сръбската православна църква, най-голямата в страната, вече не е необходимо да се отправят към местната църковна сграда. Те могат да влязат в досег с религията чрез Crkva.net, първата православна църк...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Иранският президент разкритикува блокирането на приложението Телеграм

05 May 2018 10:53

Президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува блокирането на приложението за съобщения Телеграм, предадоха световните агенции."Блокирането и неотдавнашните филтрирания на Телеграм не са дело на правителството и правителството не ги одобрява", написа Рохани в акаунта си в социалната мрежа Инстаграм. Той допълни, че неговото правителство иска "безопасен, а не контролиран интернет".

Русия може да блокира и Viber

03 May 2018 12:05

Месинджърът Viber ще последва съдбата на Telegram, заяви руският министър на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров, цитиран от Нюз.Ру. Това ще стане, ако от Viber откажат да предоставят на спецслужбите кодове за декодиране на съобщенията. Мерките могат да бъдат взети от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Русия блокира достъпа до приложението Telegram От Viber тъкмо отстраниха проблемите в работата, които възникнаха след масовото блоксиране от страна на Роскомнадзор на IP-адресите, свързани с Telegram. От компанията Viber Media S.a.r.I., контролираща месинджъра, изтъкнаха, че се придържат към политиката на конфиденциалност и сигурност на данните на потребителите, като гарантират шифроване на обажданията, всички групови и лични чатове. "Трябва да се разбере, че повечето страни по света взаимодействието с властите е необходимо, за да се помогне на потребителите - да се издирят спамъри, да бъдат задържани злосторници, използващи подобни на нашата платформа за незаконна дейност, и т.н. За нас е задължително да работим с тях. Но има неща, които никога няма да направим", заяви операционният директор Майкъл Шмилов. Руските служби отдавна се борят с апликациите, позволяващи криптирани разговори. Според властите в страната те се ползват от терористи и престъпници.

Мария Габриел: Платформите да си направят кодекс или ще предложим регулация

26 April 2018 15:10

Еврокомисарката Мария Габриел представи днес мерки за борба с онлайн дезинформацията, съобщиха от ЕК. "Призоваваме всички действащи лица и най-вече онлайн платформите и социалните мрежи, които носят безспорна отговорност, да действат въз основа на план за постигане на общ европейски подход, гарантиращ правата и ефективната защита на гражданите срещу дезинформацията", заявява тя в прессъобщение. Предложените от комисарката по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество мерки са идентични с предложените от експертната работна група на високо равнище на ЕК през януари месец. А именно - единен за ЕС кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, подкрепа за независима мрежа на проверителите на факти, както и редица други действия за насърчаване на качествената журналистика и медийната грамотност. Ето как Европа ще се бори срещу дезинформацията (ПЪЛЕН ТЕКСТ) Т.нар. "Кодекс за поведение" трябва да бъде изготвен до месец юли тази година. С тази цел предстои организирането на форум, на който ще се съберат заинтересованите страни - онлайн платформи, рекламната индустрия и големите рекламодатели, както и да бъде поет ангажимент за координиране и увеличаване на усилията за борба с дезинформацията.  Според проучване на ЕК две трети от лицата, ползващи новини онлайн, предпочитат да се информират чрез платформи, функциониращи на базата на алгоритми, като например търсачки, новинарски агрегатори и уебсайтове на социалните медии. Именно тези платформи трябва да седнат на една маса и да създадат кодекс за саморегулация, който да включва гаранции за прозрачност, разясняване работата на алгоритмите, с които се редят и пласират новини, улесняване на потребителите в това да намират алтернативни източници на информация. Планира се и създаването на независима европейска мрежа на проверители на фактите, които ще работят съвместно за най-добро покритие в целия съюз и по общ, строг международен кодекс. "Ще следим отблизо постигнатия напредък и евентуално, ако резултатите се окажат незадоволителни, ще предложим до декември допълнителни мерки, в това число с регулаторен характер", добавя още Габриел. Пет проблема в плана на Европа срещу фалшивите новини ЕК ще насърчава и програмите за по-качествена журналистика, медийна грамотност и системите за доброволна онлайн идентификация, което да увеличи доверието в Интернет източниците.

39% от хората нямат доверие на онлайн рекламите

25 April 2018 08:05

Хората дори губят доверие към брандове, които прекаляват с рекламата

Американците вярват повече на Amazon, отколкото на Facebook

23 April 2018 14:30

Скандалът с Фейсбук и "Кембридж Аналитика" и последвалото изслушване на Марк Зукърбърг в Сената, предизвика срив в доверието към компанията. Проучване, цитирано в recode.net, установи, че Amazon e компанията, която според американците има най-голямо положително влияние върху обществото. На второ място е Google, на трето Apple и едва след тях и Facebook. 32 % от американците смятат, че социалната мрежа оказва вреден ефект върху обществото. Причината за възхода на Amazon като социално з

Искам друга социална мрежа

20 April 2018 12:48

През последните няколко седмици станахме свидетели на много неприятни събития за компанията, която за мнозинството е събирателен образ на всички социални мрежи - facebook. Някои потребители изтриха профилите си, за да протестират срещу скандала с изтичане на данни към Cambridge Analytica, докато други приравняват ефекта й върху човешкия живот с тютюнопушенето или прекомерната употреба на захар.Но въпреки скандала идеята хората да се обвързват през интернет сама по себе си не е изконно...

Русия блокира достъпа до приложението Telegram

13 April 2018 12:50

Руски съд постанови днес достъпът до чат приложението Telegram да бъде блокиран на територията на страната, предаде Ройтерс. Това стана по искане на държавния телекомуникационен регулатор Роскомнадзор. Миналата седмица от него обявиха, че са завели дело за ограничаване на достъпа до Telegram, след като компанията отказа да даде на руските служби за сигурност ключа за декриптиране на тайната кореспонденция на клиентите. Битката с Федералната служба за сигурност (ФСБ) продължава вече няколко месеца. След първия отказ съдът наложи през октомври 2017 г. на Telegram глоба от 800 000  рубли (14 000 долара).

Ще можем да си сваляме данните и от Instragram

12 April 2018 14:37

И от социалната мрежа за обмен на снимки Instagram ще може да изтеглим всичките данни на профила си, обещаха от дъщерната компания на Facebook. Така тази възможност ще бъде налице и във втората социална мрежа на Марк Зукърбърг, който в последните два дни отговаря на въпроси на конгресмени в САЩ в продължение на близо 10 часа. Темата бе именно сигурността на данните, продажбата им и употребата им от Facebook и рекламодателите. Facebook вече предлага тази опция съвсем достъпно - в "Настройки" има надпис "Свалете копие на своите Facebook данни". Зукърбърг: Ние сме в оръжейна надпревара с Русия Новият инструмент за пренасяне на данни ще позволява да се изтеглят съобщения, клипове, снимки - всякакъв тип информация. Както Зукърбърг натъртваше пред сенатори и представители в две комисии, тази информация е на потребителите. А вашият профил изтекъл ли е от Facebook? Проверете! Не е ясно кога ще бъде готов този инструмент в мрежата за снимки, но ако стане до 25 май, ще влезе в съответствие с новата еврорегулация на личните данни GDPR, за която изпълнителният директор се изказа позитивно пред американските конгресмени.

Зукърбърг пред Конгреса: Въвеждането на регулации в социалните медии е неизбежно

11 April 2018 23:13

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг каза пред американски конгресмени по време на слушания в Камарата на представителите във Вашингтон, че смята за неизбежно въвеждането на регулации в индустрията на социалните медии. Той освен това разкри, че собствените му лични данни също са били включени в огромния пакет от лични данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа, продадени на злонамерени трети страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

МВР ще продължи профилактично да привиква граждани заради постове във Facebook

29 March 2018 09:00

МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи, които счита за застрашителни. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев. Повод за коментара му бе активността на полицията към Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации. Тя бе привикана за обяснения заради коментар във Facebook покрай посещението на руския патриарх Кирил. Написаното дори не е заплаха, а възмущение от казаното от отеца по БНТ. Във Facebook тя разказа, че ѝ