Свят

13 февруари 2018 15:19

Издирват 10 мигранти, изчезнали в турската част на Марица

Турски спасители издирват 10 мигранти, сред които и деца, които изчезнаха след като лодката им потъна докато се опитваха да преминат от турската провинция Одрин в Гърция. Плавателният съд се обърнал докато мигрантите, чиято самоличност не се разкр...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Малта подслони 44 мигранти, които Италия отказа да приеме

18 October 2018 08:52

Като едно време нацисти и фашисти, но сега с бели кадифени ръкавици, изпращат обратно мигрантите в Либия, възмути се папа Франциск

Расте броят на жертвите на тежкия пътен инцидент в Измир

14 October 2018 13:10

19 души, включително деца, загинаха след като камион, превозващ мигранти, падна в напоителен канал край магистрала в западната турска провинция Измир, съобщава АФП. Товарното превозно средство е пътувало от Айдън към Измир, когато се преобърнало на магистралата и пропаднало от височина от близо 20 метра.

Мигранти загинаха при падане на камион в река (ВИДЕО)

14 October 2018 12:23

Камион с бежанци падна в река в западната част на Турция. Сред 15-те загинали има и деца, съобщават световните осведомителни агенции. Превозното средство е пътувало от Айдин към Измир. Преобръща се на магистралата и пада в близкото речно корито. #Truck #overturns, 15 #migrants dead in #Turkeyhttps://t.co/ZAIG4KIIwd pic.twitter.com/Gk421DZhl1 — Yeni Şafak English (@yenisafakEN) 14 October 2018

Около 70 мигранти достигнаха италианския остров Лампедуза

13 October 2018 16:57

Около 70 мигранти достигнаха италианския остров Лампедуза, след като тунизийски рибарски кораб откри плавателния им съд на 29 км от крайбрежието, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от ДПА. Спасителната операция следвало да бъде поета от Малта, но хората в кораба били закарани в Лампедуза, става ясно от съобщението. Не се уточнява дали те са били спасени от италианците, или плавателният съд само е бил ескортиран от италианците до Лампедуза.

Македонски войници откриха огън на границата с Гърция, за да спрат мигранти

10 October 2018 13:30

Македонски войници стреляха във въздуха на границата с Гърция, за да попречат на група мигранти да влязат нелегално на македонска територия. Един от тях е арестуван, а другите са се върнали на гръцка територия.

Полша се оттегля от пакта на ООН за миграцията?

10 October 2018 10:11

Полша трябва да се оттегли от пакта на ООН за миграцията, смята полският вътрешен министър Йоахим Бруджински. Според него, това споразумение, което окончателно ще бъде прието през декември, ще насърчи допълнително миграцията към Европа, предаде Ройтерс. Унгария вече обяви, че няма да участва в подписването на т. нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и редовна миграция, прието през юли от всички 193 страни членки на ООН без САЩ, които миналата година също се оттеглиха. Пактът, който трябва да бъде окончателно подписан през декември в Маракеш, се занимава с въпроси като причините, които карат хората да мигрират, как те да бъдат защитени и как да бъдат интегрирани в новите страни. Полша, Чехия и Унгария заемат твърда позиция срещу разселването на мигранти из ЕС с аргумента, че незаконната миграция заплашва сигурността на континента, припомня Ройтерс. По думите на полския вътрешен министър проектът за глобалното споразумение "не гарантира сигурността на Полша" и освен това "насърчава нелегалната имиграция", предаде БНР.

Гърция обвини Турция, че пропуска нелегални мигранти през границата на река Марица

09 October 2018 13:34

Междувременно се появиха информации, че около 500 хиляди афганци наскоро са влезли в Турция от Иран и Ирак и в Атина се опасяват, че те са тръгнали към Гърция

Турция спря 50 мигранти, тръгнали към България

08 October 2018 10:05

Турските сили за сигурност задържаха този уикенд 226 нелегални мигранти в различни части на страната, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция. Екипи на жандармерията задържаха 48 мигранти в окръг Къркларели, близо до границата с България. Мигрантите, сред които граждани на Пакистан и Афганистан, възнамерявали да преминат нелегално в България. Турската полиция задържа други 14 мигранти в съседния окръг Одрин, които се подготвят да преминат в Гърция. Силите на реда са задържали един заподозрян за трафик на хора. В събота екипи на бреговата охрана заловиха 46 мигранти, които искали да стигнат с лодка от егейския град Измир до гръцкия о-в Лесбос. Силите за сигурност в източния окръг Ван заловиха 118 мигранти, сред които граждани на Пакистан и Афганистан, които са преминали в Турция нелегално, предаде Би Ти Ви.

Миграцията от Турция към Гърция пак се засилва

06 October 2018 08:41

Наблюдава се покачване на броя на мигрантите и бежанците, които пристигат в Гърция по море от Турция, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ), цитиран от ДПА. Тръмп хвали Италия за "твърдия подход" към миграцията Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процента повече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина. Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, заяви гръцкото министерство на миграционната политика. Унгария напуска споразумението на ООН за миграцията Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица, образуваща граница между Гърция и Турция, се е удвоил в сравнение с миналата година. През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас. Той добави, че властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната. ЕС отпуска нови €45.6 млн. евро на Испания и Гърция за миграцията По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови. Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000. (БТА)

Македонската полиция е разбила престъпна група за трафик на мигранти

05 October 2018 21:12

Македонската полиция е разбила деветчленна престъпна група, която организирала трафик на мигранти с фалшиви паспорти и действала на територията на Република Македония и Албания, предаде агенция МИА.