България

13 февруари 2018 17:20

Каракачанов: Изключваме депутати, ако гласуват за конвенцията

Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията, че заради него имало напрежение в коалицията Обединени патриоти, защото говорел през медиите, а не с партньорите. Те бяха отправени също през медия от коалиционния му партньор Валери Симеонов. По думите на л...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Симеонов отговори на Сидеров: Законът се спазва, това са долни лъжи

16 August 2018 08:30

Словесната война между коалиционните партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов се разгръща с пълна сила. След новата порция обвинения от страна на Сидеров и намерението да бъде поискана оставка на регионалния шеф на РЗИ в Бургас, който според лидера на "Атака" бил роднина на лидера на акция "Шум", сега самият Симеонов отвърна на страницата си във Facebook. Симеонов е категоричен, че абсолютно законно е затварянето на заведенията по Черноморието, заради силен шум и още по-к

Сидеров пак срещу Симеонов: Целта е едни олигарси да станат по-богати

14 August 2018 14:55

Лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров отново атакува коалиционния си партньор Валери Симеонов заради поредната серия от неговата акция "Шум" по Черноморието. Вчера вицепремиерът обяви, че заради нарушения на изискванията за тишина са запечатани и спрени две плажни дискотеки - култовата "Какао бийч" в Слънчев бряг и "Хедон" в Созопол. Според Сидеров обаче действията на Здравната инспекция и полицията по затваряне на заведения заради шума са незаконни. По думите му властите действат избирателно, като съсипват едни бизнеси в полза на други и се облагодетелстват определени олигарси. Затова той ще поиска обяснение утре на заседанието на Министерски съвет командировал ли е премиерът Бойко Борисов представители на правителството. "Има едни братя, които скоро ги предложиха за орден "Стара планина" ли, за Нобелова награда ли. Всеки, който дойде на власт, получава апартамент в Свети Влас. В техния затворен комплекс не стъпва РЗИ, МВР, там това е табу", коментира лидерът на "Атака" пред журналисти в Бургас, очевидно имайки предвид братя бизнесмени Динко и Йордан Диневи. В края на юни правителството предложи на президента да удостои с най-високото държавно отличие съсобственика на яхтеното пристанище "Марина Диневи" и на курортни комплекси в Св. Влас и Пампорово - Йордан Динев. В мотивите той беше представен само като офицер от резерва полковник, който има "заслуги за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква". Сидеров допълни, че ще иска проверка на яхтеното пристанище, защото имал информация от еколози, че при изграждането му са нанесени сериозни щети, цитира го bTV. По думите му членове на правителството почиват в Свети Влас, а там музиката от заведенията "дънела" денонощно. "Кой дава право на РЗИ да действа като шпицкоманда, кой нарежда части на МВР - ресурс на държавни институции, да действат като военна хунта?", попита Сидеров. Той символично скъса бележка за затваряне на обект, като обяви, че този тип мерки от страна на здравната инспекция са незаконни. "Има ли нужда от такова правителство, ако не създава нови условия за работа, а затваря, ако не вдига стандарта за живот, а се занимава с това на кого да затворим заведението, за да намаже някой друг олигарх и да стане по-богат?", попита още Сидеров, преди да влезе в РЗИ. Там той вдигна скандал на шефката на дирекция "Обществено здраве", която обаче му отговори, че РЗИ действа по сигнали, а не по политическа поръчка.

Светият синод: Слава на Бога, Истанбулската конвенция бе отхвърлена!

03 August 2018 17:21

До това се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ

"В тази конвенция не става ясно докрай кое лице е жена"

01 August 2018 09:43

Психиатърът д-р Николай Михайлов коментира пред бТВ Истанбулската конвенция и решението на Конституционния съд да я признае за противоконституционна. "В тази конвенция не става ясно докрай кое лице е жена, каквото и да говорим. Дали жена е жената или жена е това лице, което се преживява интимно, субективно като жена", обясни Михайлов. Според него конвенцията сама по себе си представлява програма за джендърно превъзпитание  и "педполага едно усилие да се ревизира традиционния образ на жената като свързан с проблема на насилието" "Това понятие джендър, което уплаши мнозина с основание, то е двусмислено, произведено от една ясна идеология, която може да бъде проследене, проучена и разбрана", каза Михайлов. Според него тази конвенция е потребна, за да попадне в сферата на образованието, където ще се извърши тази фундаментална идеологическа трансформация на женския образ" "Съпротивата продължава да се усилва. Около защитата беше твърде много активизирано ЛГБТ обществото. Това общество е спонсорирано от всички големи корпорации, те правят отчисления да го финансират", убеден е Михайлов. Според него спонсори на ЛГБТ обществото са "Фейсбук, Амазон, големите фондации на Сорос". "Никой не оспорва те да бъдат равнопоставени. Истанбулската конвенция не е необходима, за да защити жената ЛГБТ не е женска организация, тя защитава правото на всяко човешко същество да избере пола си. Ако тази неяснота бъде въведена в законодателната теория и практика на България конституционната идентичност ще бъде разколебана". Това каза още Михйалов.

Искат от Борисов да оттегли подписа на България под Истанбулската конвенция

31 July 2018 13:28

Днес Институтът за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България. В писмото се казва: „След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение. Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър - идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелегитимен. Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“, се казва в писмото, подписано от основателя на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков.

Симеонов: Управлението е стабилно

29 July 2018 12:20

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че управлението на страната ни е стабилно. Заедно с депутати и представители на местната власт той присъства на възпоменателна церемония за 101-та годишнината от смъртта на генерал Иван Колев в Добрич. Поклонението се проведе на паметника на българския пълководец и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.

Цветан Цветанов: Коалицията е обединена, изпълняваме програмата си

27 July 2018 21:23

Една дълга връзка винаги е съпътствана от много страст. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в студиото на "Панорама" трусовете в управляващата коалиция през последната седмица.

Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция

27 July 2018 20:05

Тази вечер в столицата се проведе протест срещу решението на Конституциония съд. Малко след 19 часа пред сградата на Министерския съвет бяха разпънати плакати с искане премиерът и кабинетът да поемат политическа отговорност за случилото се и да осигурят ратифицирането на конвенцията. Тази сутрин група граждани пък се събраха в подкрепа на съдиите. Те подчертаха, че документът не съответства на българската Конституция, защото въвежда дефиниции, които не съществуват в нея. Посочиха, че в основния ни закон полът е дефиниран само като биологичен. Обявиха се и против преподаването на различни понятия за пола в училище.

След решението на КС: Има ли още възможности да приемем Истанбулската конвенция

27 July 2018 19:12

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България, реши днес Конституционният съд. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес. До какви процеси ще доведе решението на съда и актуален ли е дебатът за спорния документ - темата в "Още от деня" коментираха политологът Татяна Буруджиева и политическият анализатор Михаил Константинов.

Съветът на Европа ще се запознае с аргументите на КС за Истанбулската конвенция

27 July 2018 17:36

Позицията на Съвета е, че ратифицирането на документа само би спомогнало за борбата срещу насилието срещу жени и с домашното насилие в България