Свят

13 февруари 2018 17:27

Товарният кораб „Прогрес“ беше изстрелян от Байконур към МКС

На борда му има няколко тона храна, вода, гориво и научно оборудване...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Екипажът на МКС има достатъчно запаси до лятото на 2019 г.

14 October 2018 17:07

Екипажът на Международната космическа станция има достатъчно запаси от храна, вода, кислород и гориво до лятото на 2019 г., заяви ръководителят на полетите на руския сегмент от МКС, космонавтът Владимир Соловьов.

Последна информация за екипажа на авариралия "Союз" МС-10

12 October 2018 09:12

Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в централната медицинска част в Байконур и под специалното наблюдение на лекари. В момента екипажът на "Союз" МС-10 се чувстват добре и са готови да отлетят за Москва, съобщи ТАСС. По думите на наблюдаващите двамата са весели  и бодри. Специалистите отбелязват, че нямат противопоказания за нови полети, но не бива да се изпреварват събитията.

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС

11 October 2018 13:10

Руска ракета „Союз“ е претърпяла авария по време на полет към Международната космическа станция, съобщи РИА Новости. Според източници от руската космическа агенция, аварията е свързана с ракетата – носител. Вероятно тя е свързана с първата степен на ракетата. Има информации, че екипажът е трябвало да направи аварийно приземяване в Казахстан. На борда на космическия кораб е екипаж МКС-57/58 с руския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг. Те са се приземили успешно в Казахстан. С тях вече е установена връзка и те са заявили, че са здрави. Екипжът е изпитал натоварване от 6G, като за сравнение при стартиране космонавтите изпитват натоварване между 1 и 7G., ОТ НАСА обявиха, че корабът не е успял да достигне до орбита, заради авария с носителя. Ракетата е била изстреляна по план в 10:40 ч. местно време. Скоро космонавтите трябва да бъдат прибрани.

САЩ ще покоряват Луната с Русия

09 October 2018 08:29

САЩ искат Русия да е ключов партньор в изследването на Луната. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от CNN. Той припомни, че двете страни са партньори при различни космически програми и че са имали полза от ползването на Международната космическа станция. „Нашето партньорство в сферата започна още през 1975 г. с програмата „Союз – Аполо“. Ние не винаги сме постигали съгласие по всички въпроси, но сме намирали варианти за сътрудничество“, заяви Брайдънстайн. Тепърва ще се обсъжда партньорството за мисии до Луната.

"Хъбъл" се повреди, остана с един работещ жироскоп

08 October 2018 21:40

Космическият телескоп "Хъбъл", който е в орбита от 1990 г., понастоящем не работи поради проблеми с жироскоп, съобщиха от космическата агенция на САЩ (НАСА). "Експерти на мисията предприемат стъпки за връщането на "Хъбъл" на великата наука", съобщиха от НАСА. От петък Хъбъл е в "безопасен режим" поради нефункционирането на още един от шестте жироскопа, използвани за ориентиране на телескопа. Понастоящем "Хъбъл" разполага с два работещи жироско

Първият полет на "Спейс екс" с астронавти ще е през юни 2019 г.

05 October 2018 22:00

Първият полет на космическия кораб "Спейс екс" с двама астронавти на борда, ще бъде осъществен през юни догодина, съобщи НАСА. Астронавтите ще летят до Международната космическа станция. Полет на космически кораб със същата дестинация, разработен от "Боинг", ще последва през август 2019 г.

Иран ще изстреля в Космоса три свои спътника

01 October 2018 17:27

Иран планира да пусне три нови спътника собствено производство. Това заяви ръководителят на Иранската космическа агенция Мортеза Барари, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Барари отбеляза, че "тези спътници трябва да бъдат пуснати в Космоса тази година". Новите устройства са наречени "Послание", "Приятелство" и "Нахид-1". Иран разработва своята космическа програма в продължение на много години. Основното ѝ постижение е изстрелването в Космоса на устройство

Ракетата "Ариана" и европейските космически амбиции

28 September 2018 06:58

Европейската ракета "Ариана" 5 излетя в Космоса за стотен път. Вчера тя беше изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана с мисията да изведе в орбита два сателита.

Русия разглежда проект за създаване на станция на Луната

24 September 2018 12:33

Русия разглежда проект за създаване на научна станция на лунната повърхност, като не изключва сътрудничество с други държави, съобщи ТАСС. Възможно е програмата да бъде изпълнена и само от Русия. В нея могат да участват също САЩ или държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА).  Тази тема е в дневния ред на срещата между директора на Роскосмос Дмитрий Рогозин и ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн на 10 октомври.  През лятото на 2016 г. научната организация ЦНИИмаш към Роскосмос разкри, че разработва проект за създаване на лунна база за до 12 души. След това стана известно, че съветът по космоса на Руската академия на науките е одобрил параметри за научно-изследователска работа по построяване на обсерватория на Луната.  Роскосмос и НАСА разпространиха съвместно изявление през септември 2017 г., че планират да създадат международна станция на окололунна орбита. Проектът е известен под името "Дийп спейс гейтуей". През септември 2018 г. се появиха съобщения, че руската страна се отказва от проекта, но от Роскосмос опровергаха тези твърдения. Говорителят на Роскосмос каза, че преговорите с НАСА продължават. Дмитрий Рогозин обаче подчерта, че не "харесва много" идеята за участие в проекта, ако той се реализира като американска национална програма. Той е заявявал, че Руската федерация "не може да си позволи да участва в чужди проекти във второстепенна роля".

Японски космически роботи кацнаха на астероид

22 September 2018 20:15

Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на астериода Рюгу, започнаха работата по изследването му, съобщи Японската Агенция за изследване на космическото пространство, цитирана от АФП. Космическият апарат „Хаябуса 2“ спусна в петък от височина 55 метра контейнера „Минерва-II1“ с два малки роувъра на повърхността на космическото тяло. Роувърите са изпратили обратно сигнал до Земята, с който са потвърдили успешното приземяване. Това е и