Култура

14 февруари 2018 08:15

Откриха нигерийската Мона Лиза

"Мисля за нея като за африканската Мона Лиза", казва известният писател Бен Окри, изправен пред отдавна изгубения портрет на нигерийска принцеса, който наскоро се появи в частен апартамент в Лондон. Картината на нигериеца Бен Енуънуу, изобразяваща Ан...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Колекционерът Луис Басат излага в Националната галерия

24 February 2018 08:15

1 март - 9 април Eкспозицията включва 84 творби на световноизвестни автори на XX век. Присъстват такива имена като Пикасо, Миро, Анди Уорхол, Кристо. Това е част от културната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Изложбата се нарича "Колекция Басат. ...

Открадната картина на Дега намерена в автобус

23 February 2018 16:51

Картина на Дега, открадната от музей в Марсилия преди девет години, е била открита в автобус близо до Париж, съобщи френското министерство на културата. Министърката на културата Франсоаз Нисен обясни, че картината "Хористите" е била открита в багажното отделение на автобус, който е бил спрял край пътя. Произведението се оценява на около 800 000 евро. Никой от пътниците не признал, че творбата е негова. Върнаха танцьорки на Дега, откраднати от нацистите През 2009 г. картината е била временно предоставена за местна изложба на музея "Кантини" в Марсилия от музея "Орсе". Днес експерти от парижкия музей потвърдиха автентичността на откритото в автобуса платно. Едгар Дега е завършил картината през 1877 г.

Машинистът на Тато показва царе и икони в Къщата на София

22 February 2018 17:27

Майсторът Тодор Маринов повече от 40 години извайва творбите си от мед

Съвременният Микеланджело и "живите" му скулптури

22 February 2018 06:08

Яго Кардйио е самоук талант, а мечтата му е да бъде следващият Микеланджело

Ретроспективна изложба на художника Марко Марков подредиха в Лом

19 February 2018 16:45

Ретроспективна изложба на художника Марко Марков събра ценители на изобразителното изкуство в Лом. Над 50 живописни платна на твореца могат да се видят в Общинската художествена галерия "Поломие”, където е подредена експозицията. Изложбата бе открита от директора на Историческия музей Даниела Замфирова и представена от художника Максим Тодоров, уредник в културната институция. Галеристът Йордан Йорданов сподели, че картините на Марков са изключително въздействащи, информираха от Общинската администрация в крайдунавския град.

Кражба на глинен палец в САЩ възмути Китай

19 February 2018 15:49

Палец от ръката на статуя, която е на не по-малко от две хиляди години, е изчезнал, докато е била изложена в музейния институт „Франклин“ във Филаделфия, САЩ. Статуята се оценява на 4,5 млн. долара и е била предоставена временно от Китай на музея, съобщава Би Би Си. Скулптурата е част от така наречената „теракотена армия“ – 8101 и половина фигури на воини от изпечена глина в човешки размер, датирана от 2 в. пр. н. е., и погребана с заедно с император Цин Шихуан в Сиан, за да го охранява в задгробния живот. Миналата седмица похитителят на античния палец Майкъл Рохан бе обвинен в кражба и укриване на значимо произведение на изкуството, а след това освободен под парична гаранция до деня на процеса. Според съдебните документи, 24-годишният Рохан се е промъкнал в помещението с китайските статуи, което тогава временно е било затворено за посетители, възползвайки се от присъствието си на друго събитие в музея. Както съобщава китайската агенция „Синхуа“, позовавайки се на информация от ФБР, Рохан се е снимал с мобилния си телефон редом до статуята, след това отчупил палеца на лявата ѝ ръка и се скрил. Музейните служители са открили липсата на 8 януари, а агентите на ФБР бързо открили виновника и ценния палец – крадецът го държал в чекмедже на бюрото си. В понеделник директорът на Центъра за културно наследство в Шънси, държавната организация, изпратила изложбата в САЩ, решително осъди института Франклин за небрежното му отношение към статуите. „Ние молим САЩ да накажат сурово виновника и заявяваме нашия сериозен протест“, е обявил директорът Ву Хаюн. Според него Центърът смята да изпрати в САЩ двама свои експерти за оценка на нанесените щети и за ремонта на статуята. Китайските власти ще поискат и изплащането на компенсации. Изложбата, наречена „Теракотените воини на първия император“ ще остане в американския музей до 4 март. "Площад Славейков"

Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити

16 February 2018 18:10

Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена от улични "художници" в Пловдив. От социалната група "Граждани срещу графити" алармираха и за вандалско отношение и покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов-Слона.

За какво Националната галерия ще похарчи парите от рекордното завещание

16 February 2018 17:34

Националната художествена галерия ще откупи картини с рекордното за нея дарение от близо милион и 800 хиляди лева. Българската емигрантка – Маргарита Занеф завещава парите от продажбата на недвижимото си имущество в Австралия, съобщи BIT. Нейното желание е било сумата да бъде разпределена за изкуство между националния музей в София и Художествената галерия на Нов Южен Уелс в Сидни. То е и най-големият подарък за 70-годишнината на Националната художествена галерия. Дарението няма да се използва за материалната база , не защото няма нужда от ремонт, а защото материалното е нетрайно, а изкуството – вечно. В края на годината се очаква галерията да покаже и част от новите картини....

Фондация „Въпреки“ представя четирима художници и техните ученици

16 February 2018 13:14

„Учители и ученици в изобразителното изкуство“ е темата на серия изложби и разговори, които фондация „Въпреки“ организира. Вниманието е насочено към четирима изявени автори – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Николай Майсторов, и техните студенти.

Първа ретроспектива на българския художник Лъчезар Бояджиев

14 February 2018 17:24

Първа ретроспектива на един от най-известните съвременни български художници - Лъчезар Бояджиев. Той е сред основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с мащабна международна практика - участвал е в арт събития от Бразилия до Австралия и Китай.