Култура

14 февруари 2018 08:15

Откриха нигерийската Мона Лиза

"Мисля за нея като за африканската Мона Лиза", казва известният писател Бен Окри, изправен пред отдавна изгубения портрет на нигерийска принцеса, който наскоро се появи в частен апартамент в Лондон. Картината на нигериеца Бен Енуънуу, изобразяваща Ан...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Арт терапия в Бургас

22 October 2018 17:51

Филиалът на Националната художествена академия - Бургас организира международна конференция по арт терапия. Форумът ще се проведе в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" - Бургас на 25 и 26 октомври 2018 г от 9:00 часа. Темата на научната конференция е "Арт терапия - създаване на нови идеи и нови ценности". Учени от Русия, Унгария и България ще дискутират приложението на изкуствата в личностното и общностното развитие, с оглед на актуалните потреб

Художници в две епохи

22 October 2018 14:31

Елиезер Алшех и Александър Добринов в Софийската градска художествена галерия: паралелно разглеждане на изложбите.

Атрактивна изложба запознава децата с творчеството на бележити художници

21 October 2018 09:50

Атрактивна изложба запознава децата със съвременното изкуство и с творчеството на бележити художници. „Изкуството и Аз" е втората самостоятелна експозиция на Силви Леви. Изложбата в София ще продължи до 9 ноември в Националния дарителски фонд "13 Века България".

Нова галерия в Бургас

18 October 2018 17:40

"Ателие R" е най-новата художествена галерия в Бургас, която разширява периметъра на артистичното пространство в морския град. В основата на нейното създаване са Мариана Рачева и нейният съпруг Димитър. Подкрепа в това начинание получават от доайените на изобразителното изкуство в Бургас - художниците Райна и Енчо Рачеви. В момента техни картини са изложени в галерията, а всеки ценител на изкуството може да закупи избрана от него творба. "Ателие R" отвори врати с представ

Светлинно шоу с картини на Златю Бояджиев

14 October 2018 12:45

Картини на Златю Бояджиев оживяха на фасадата на къщата-музей, в която се намира постоянната експозиция на художника в Стария град на Пловдив. В рамките на две вечери 20 произведения на именития български творец бяха показани чрез художествено-музикална лазерна визуализация.

Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти

13 October 2018 09:11

Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби на световно известни сюрреалисти. Събрани са произведения на Салвадор Дали, Рене Магрит, Алберто Джакомети, Хуан Миро. Творбите са заети от френския културен център" Жорж Помпиду", някои от тях са за първи път в Италия.

130 години от рождението на художника Борис Георгиев

12 October 2018 18:40

За мнозина в България и по света не е необходимо да се обяснява кой е Борис Георгиев. Защото той е един от световноизвестните художници - портретисти от първата половина на миналия век. На 130 години от рождението му беше посветена вечер в Софийския университет, организирана от клуб "Приятели на Индия".

Купувачката на нарязаната картина на Банкси ще я задържи

12 October 2018 16:17

Жената, която купи картина на Бански за повече от 1 милион паунда, ще задържи творбата, въпреки че тя се самоунищожи на търга, предава Би Би Си. Секунди, след като наддаването за „Момиче с балон“ приключи успешно в „Сотбис“, платното се самонаряза с вграден в рамката му шредер. Pest Control, фирмата, която действа в услуга на анонимния Банкси, нарече новата творба „Любовта е в кошчето“. „Сотбис“ вече потвърди, че крайната цена от търга - 1 042 000 паунда, ще бъде платена изцяло от новия собственик. Става дума за колекционерка от Европа, която не желае името ѝ да се съобщава. В нейно изявление се посочва: „Първоначално бях шокирана, но осъзнах, че ще се озова с мое собствено парченце от историята на изкуството.“ Моменти след като чукчето отбеляза край на наддаването в петък, се включиха аларми, а платното започна да се спуска надолу извън рамката си, бивайки нарязано от вграден шредер. В инстаграм Банкси публикува кадър от историческото събитие, на който се виждат и стъписаните очевидци. Все още не е ясно как точно е бил активиран шредерът. "Площад Славейков"

12 скулптури на Вежди Рашидов са подредени в Кралската галерия в Барселона

10 October 2018 09:53

Кралският артистичен кръг на Барселона е авторитетна институция, създадена за развитие на изкуството