Икономика и бизнес

13 февруари 2018 19:10

Румъния и Турция вече тестват 5G мрежи

Притежателите на мобилни телефони в Румъния и Турция скоро ще могат да използват 5G мрежа. Двете балкански страни активно работят с южнокорейския гигант Samsung в областта на високите технологии, съобщава БГНЕС. B Pyмъния Ѕаmѕung Еlесtrоnісѕ и Сіѕсо ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Ще има ли проблеми в мрежата днес?

11 October 2018 09:32

Специалисти предупреждават за сериозни проблеми в мрежата, които могат да възникнат днес и от днес. Причината е, че за първи път се променят ключовете в системата DNS, която преобразува буквен адрес на сайта в цифров IP адрес. Какви са проблемите - в студиото на Сутрешния блок говори Александър Ненов, интернет предприемач.

Отпускат 7 милиона лева за осигуряването на Wi-Fi в още около 700 училища

04 October 2018 14:10

В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение на Министерския съвет, с което ще бъдат отпуснати 7 милиона лева за осигуряването на Wi-Fi в около 700 училища.

Възможно ли е да има срив на интернет на 11 октомври?

16 September 2018 09:22

Интернет може да рухне на 11 октомври. Такава новина заля социалните мрежи в началото на седмицата. Посочената причина е първата в историята смяна на така наречените ключове на интернет регулатора, което може да създаде проблеми при сърфирането в мрежата. Истината обаче не изглежда толкова песимистично, коментираха пред БНТ български IT експерти.

Китай тества 5G мобилна мрежа в 17 града

15 September 2018 09:11

Китайският мрежови оператор Чайна телеком (China Telecom) обяви началото на тестове на мрежа пето поколение 5 Джи (5G) в 17 града в страната, предаде ТАСС. Според съобщение на компанията тези мерки са насочени към ускоряване на пускането в експлоатация на технологията в Китай. Ръководителят на компанията Ян Цзе, цитиран от вестник "Чайна дейли", уточни, че целта на тестовете е "да се даде импулс и да се осигури лидерството на компанията в надпреварата за комерсиализацията на технологията". Сроковете и градовете, в които ще се състои тестовото пускане на мрежата, не се посочват. По думите на Ян Цзе Чайна телеком също така планира да създаде иновативни центрове 5 Джи за ускорено изследване и разработка в сферата на комуникационните технологии от това поколение. Според прогнозите на консултантската компания Ърнест и Янг (Ernst & Young - EY) до 2025 година в Китай ще има над 576 милиона ползватели на 5 Джи мрежата, което е над 40 процента от общия брой на ползвателите в света.  Освен Чайна телеком активно разработват 5 Джи мрежата в Китай и други китайски оператори като Чайна мобайл (China Mobile) и Чайна юником (China Unicom).

Анонимният Tor Browser - вече и в Android

10 September 2018 12:04

Най-известният анонимен браузър - Tor - вече има версия и за мобилната платформа Android. Въпреки употребата му за анонимно сървиране и комуникации, включително през т.нар. dark Web, той е достъпен напълно безплатно в онлайн-магазина Google Play - тук. За момента се налага и инсталирането на приложението Orbot, ако искате да ползвате браузъра през прокси. Разработчиците обещават във финалната версия това изискване да изчезне. Засега Tor е във версия алфа, така че можете да очаквате и бъгове и грешки. За сметка на това можете да дразните феновете на Apple - все още няма версия за iOS. Американското разузнаване удари и анонимния браузър Tor Влизането в дълбокия уеб през телефона беше възможно и преди, но много потребители имат доверие на класическия и популярен Tor, ъпдейтван редовно от години и добре защитен. Не трябва обаче да забравяте, чe анонимното сърфиране през смартфона ви не е най-доброто решение, ако говорите с информатор в правителството, да речем, за каквото го ползва преди години Едуърд Сноудън. Освен ако телефонът не е чисто нов и с анонимна сим-карта, рискувате да бъде проследен до вас въпреки всички защити в него.

Над 800 милиона в Китай - с интернет

22 August 2018 12:29

Над 800 милиона китайци имат достъп до интернет, сочи ново проучване на Китайския информационен център. Това е над 50% от населението на страната, което минава 1,4 млрд. души.  Увеличението е впечатляващо тази година - 30 милиона нови потребители са влезли за пръв път онлайн от началото на тази година. Преди 7 години - през 2011 г. - едва 38,7% от китайците бяха онлайн. 788 милиона от китайците - или 98,3%, предпочитат мобилните устройства за достъп до Мрежата. Растежът в Китай е забележителен и в контекста на "Великата огнена стена" - цензурата, която блокира огромна част от външния интернет. Местните нямат достъп до Facebook, Amazon, Netflix, и хиляди други сайтове - поне законно. Наскоро Apple се наложи да изтрие десетки хиляди апликации от местния си App Store.  Apple премахна 25 000 приложения в Китай Местните обаче компенсират с локални еквиваленти - на социални мрежи (Weibo), онлайн магазини (Ali Express) и всякакви други сайтове.  За сравнение,  76,18% от американците, 82,55% от европейците, 76,41% от руснаците са в интернет. Шампиони са в Исландия, където над 98% са онлайн, а най-зле е ситуацията в Еритрея, където са малко над 1%.  В България интернет ползват близо 4,3 млн. души или 59,83% от населението - повече от китайците в процентно отношение.

Куба проведе тест на мобилен интернет в цялата страна

18 August 2018 12:30

Услугата беше предоставена безплатно за един ден от националния телеком и достигна до повече от пет милиона потребители. Досега интернет на острова е имало само в държавните учреждения и някои университети.

Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви

15 August 2018 22:00

Обичайният Wi-Fi - сигнал може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви на обществени места, констатира изследване на университета Рутгърс в Ню Джърси. Оказва се, че вълните проникват през ръчен багаж и установяват размерите на метални предмети и обемите на течности, обяви екипът изследователи.

Китай е блокирал 24 милиона публикации в интернет

15 July 2018 13:15

За първите шест месеца на 2018 г. китайските власти са конфискували в цялата страна над 9,8 милиона публикации със забранено и непристойно съдържание, съобщава Общокитайската канцелария за борба с порнографията и нелегалната печатна, аудио- и видеопродукция. За същия период в интернет са блокирани над 24 милиона публикации, съдържащи порнографско, оскърбително, вредно и непристойни съдържание. Особено внимание властите в Пекин отделят на борбата с порнографията. За половин година канцеларията

5G на хоризонта

22 June 2018 08:30

Ако се загледаме в новинарския поток, вероятно ще останем с усещането, че съвсем скоро ще живеем в почти сюрреалистичен свят: в него колите се карат сами, над сградите жужат ята самоуправляващи се дронове, битовата електроника (и дори саксиите с цветя) са свързани помежду си чрез интернет, а хората прекарват все по-голяма част от свободното си време във виртуалната (или поне "добавената") реалност. За да се случи всичко това на практика, светът ще има нужда от много, много по-голям капацитет за...