Регионални

13 февруари 2018 18:08

От "Чистота" премахват боята от паното на Енчо Пиронков в Пловдив

Работници от фирма "Чистота" започнаха днес да почистват замазаното керамично пано на художника Енчо Пиронков в подлеза на булевард "България"....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Възстановиха плочата на Венета Ботева

20 July 2018 14:50

Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба на Венета Ботева, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Гробът на съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев се намира в един от парковете в старата столица. Миналия месец мемориалният символ стана обект на поругаване, след което комисия констатира щетите и възложи изработка на нова фотография и съответната рамка. Те бяха поставени върху плочата в началото на този месец. Така бе възстановен първоначалният ѝ вид. Допълнително почистено бе и парковото пространство край гробовете на Венета и Иванка Ботеви. В парк "Дружба", където е гробът на Венета Ботева, се намират още гробовете на майстор Колю Фичето, на революционерите Христо Иванов - Големия, Христо Караминков, на възрожденския учител, драматург и общественик Добри Войников. Облагородяването на зелените площи край тях е част от текущата поддръжка на парковете в старата столица.

Вандали оскверниха паметника на Левски в Ловеч

19 July 2018 15:12

Неизвестни вандали са залели с мазнина лицевата страна на паметника на Васил Левски в Ловеч, съобщи зам.-кметът на общината Даниел Колев. Това е станало в навечерието на отбелязването на 181 години от рождението на Апостола. Петната са върху гранита в основата на постамента, под надписа и върху част от надписа.

Търсят откраднатия бюст на Стамболов и по пунктовете за вторични суровини

18 July 2018 21:00

Търсим откраднатия месингов бюст на Стефан Стамболов от Централните софийски гробища и по пунктовете за вторични суровини, който беше откраднат на 16 юли. Не вярвам той да бъде приет от пунктовете в автентичния му вид, което може да накара извършителя да го натроши и мисията ни по откриването му да се превърне в невъзможна. Това каза директорът на ОП „Гробищни паркове“ Райна Божичкова. „Нямам думи за този акт. Той е ужасен. На централно място, на велика личност. По

Откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов

18 July 2018 10:32

Вандали са разбили паметника на великия български държавник и са откраднали бронзовия бюст. Оказва се, че и гробът на Каблешкови също не е подминат и е бил обект на посегателство. За това сигнализираха от пресцентъра на ВМРО. Общинският съветник Карлос Контрера е поставил въпроса за сигурността в гробищните паркове и как е възможно случайно да разбираме, че гробовете на Стефан Стамболов и Каблешкови са поругани. Според него има много сериозен дефект със сигурността в гробищните паркове, въпреки

Поругаха гроба на Венета Ботева

28 June 2018 13:33

Вандали поругаха гроба на Венета Ботева във Велико Търново. Жената и дъщерята на поета и революционер Христо Ботев са погребани в централната част на града, а преди дни бдителни граждани забелязали, че снимката на паметната плоча на Венета е съсипана. Венета Ботева умира през 1919 година, след като вече е загубила съпруга си Христо и дъщеря си Иванка. Погребана е в централната част на родния си Велико Търново до гроба на дъщеря си. От община Велико Търново заявиха, че снимката на съпругата на Ботев веднага ще бъде сменена с нова. А търновци казват, че се надяват това да е последното вандалско посегателство. Близо век след смъртта ѝ в спомените им тя завинаги остава като една от първите еманципирани жени, която има огромна заслуга за развитието на града.

Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити

16 February 2018 18:10

Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена от улични "художници" в Пловдив. От социалната група "Граждани срещу графити" алармираха и за вандалско отношение и покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов-Слона.

Паното на Енчо Пиронков в Пловдив бе почистено от боята, но не и от графитите

14 February 2018 19:20

В Пловдив опитват да разрешат скандалния проблем със замазаното с боя пано на художника Енчо Пиронков, за което ви разказахме в Новините на БНТ. Днес работата на известния български художник бе почистена от служители на Общинското предприятие "Чистота". Както се очакваше, повърхността на творбата е покрита с множество графити. Според реставратори, това е най-сериозният проблем пред бъдещото възстановяване на произведението.

Покриха с боя монументална творба в Пловдив

12 February 2018 19:32

Отново вандалско отношение към културно наследство в Пловдив. Керамично пано на Енчо Пиронков в пловдивски подлез бе замазано с боя. Скулпторът Иван Тотев е подал сигнал, след като видял на място бригада, която полага върху паното слоеве фасадна мазилка. От районната администрация са категорични, че боядисването на подлеза не е тяхна инициатива.

Почистиха паметника на загиналите евреи в парк Кайлъка

02 February 2018 14:43

Почистиха паметника на убитите евреи в парк Кайлъка. На 27 януари - Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, мемориалът в памет на загиналите евреи в опожарения на 11 юли 1944 г. концентрационен лагер край Кайлъка беше поруган за пореден път. С яркочервен спрей незнайни вандали са изписали върху трите плочи на мемориала "Врагове на Борис III", "Царя не е фашист" и "Лустрация". Паметникът на загиналите евреи в Плевен многократно е ставал жертва на антисемитски прояви, изразяващи се в надраскването му със свастики и надписи. Организацията на евреите в България "Шалом" и МВнР остро осъдиха тази грозна вандалска проява, преднамерения избор на дата и опитите на нейните извършители да представят спирането на депортацията на евреите от старите предели на България по време на Втората световна война като едностранен положителен акт....

Нецензурен надпис се появи на фасадата на храм-паметник "Св. Александър Невски"

04 December 2017 21:30

Нецензурен надпис от няколко дни грози фасадата на една от емблемите на София - храм-паметника "Св. Александър Невски". Липсата на бърза реакция възмути софиянци и провокира екипът ни да се обърне към отговорните институции. Вижте цялата история в репортажа на Владимир Христовски и оператора Константин Димитров.