Регионални

13 февруари 2018 18:08

От "Чистота" премахват боята от паното на Енчо Пиронков в Пловдив

Работници от фирма "Чистота" започнаха днес да почистват замазаното керамично пано на художника Енчо Пиронков в подлеза на булевард "България"....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима

17 October 2018 11:37

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По света и у нас" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Паметникът на Съветската армия отново надраскан (СНИМКИ)

04 October 2018 11:16

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна надраскан с надписи. Надписът "На Съветската армия освободителка от признателния българския народ" е задраскан с червен спрей. Отдолу е написано: "Столична община, махни този национален позор!". Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на вандализъм през изминалите години.

Възстановиха паметника на Стамболов

28 September 2018 09:35

Възстановиха паметника на големия български политик Стефан Стамболов на Централните софийски гробища, предаде БГНЕС. На 16 юли бе установено, че паметникът на бившия български премиер и революционер е бил поруган от вандали. Паметникът беше разбит, бронзовият бюст на Стамболов беше откраднат. От Столична община заявиха тогава за БГНЕС, че щетите ще бъдат възстановени от фирмата, охраняваща гробищния парк.

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София

09 September 2018 15:28

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София. Бяла боя има върху надписите на фасадата, а долу е излято моторно масло, съобщава БТВ. В района има засилено полицейско присъствие. Миналата година, граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия в столицата и настояваха монументът да бъде демонтиран. Протестиращите напомниха, че през март 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтаж на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей на открито. Свързаните с това дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел. Също миналата година, Паметникът на Съветската армия в Пловдив осъмна с нарисувани нацистки символи. Освен свастиките, по паметника са нарисувани и антисемитски лозунги и обидни политически послания. На паметника има испециално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Припомняме, по думите на Захарова, този път "вандалите надминаха себе си - те изписаха на паметника лозунги с открит антисемитски характер". Тя подчерта още, че този акт бил "особено циничен в светлината на обстоятелството, че по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

Възстановиха плочата на Венета Ботева

20 July 2018 14:50

Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба на Венета Ботева, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Гробът на съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев се намира в един от парковете в старата столица. Миналия месец мемориалният символ стана обект на поругаване, след което комисия констатира щетите и възложи изработка на нова фотография и съответната рамка. Те бяха поставени върху плочата в началото на този месец. Така бе възстановен първоначалният ѝ вид. Допълнително почистено бе и парковото пространство край гробовете на Венета и Иванка Ботеви. В парк "Дружба", където е гробът на Венета Ботева, се намират още гробовете на майстор Колю Фичето, на революционерите Христо Иванов - Големия, Христо Караминков, на възрожденския учител, драматург и общественик Добри Войников. Облагородяването на зелените площи край тях е част от текущата поддръжка на парковете в старата столица.

Вандали оскверниха паметника на Левски в Ловеч

19 July 2018 15:12

Неизвестни вандали са залели с мазнина лицевата страна на паметника на Васил Левски в Ловеч, съобщи зам.-кметът на общината Даниел Колев. Това е станало в навечерието на отбелязването на 181 години от рождението на Апостола. Петната са върху гранита в основата на постамента, под надписа и върху част от надписа.

Търсят откраднатия бюст на Стамболов и по пунктовете за вторични суровини

18 July 2018 21:00

Търсим откраднатия месингов бюст на Стефан Стамболов от Централните софийски гробища и по пунктовете за вторични суровини, който беше откраднат на 16 юли. Не вярвам той да бъде приет от пунктовете в автентичния му вид, което може да накара извършителя да го натроши и мисията ни по откриването му да се превърне в невъзможна. Това каза директорът на ОП „Гробищни паркове“ Райна Божичкова. „Нямам думи за този акт. Той е ужасен. На централно място, на велика личност. По

Откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов

18 July 2018 10:32

Вандали са разбили паметника на великия български държавник и са откраднали бронзовия бюст. Оказва се, че и гробът на Каблешкови също не е подминат и е бил обект на посегателство. За това сигнализираха от пресцентъра на ВМРО. Общинският съветник Карлос Контрера е поставил въпроса за сигурността в гробищните паркове и как е възможно случайно да разбираме, че гробовете на Стефан Стамболов и Каблешкови са поругани. Според него има много сериозен дефект със сигурността в гробищните паркове, въпреки

Поругаха гроба на Венета Ботева

28 June 2018 13:33

Вандали поругаха гроба на Венета Ботева във Велико Търново. Жената и дъщерята на поета и революционер Христо Ботев са погребани в централната част на града, а преди дни бдителни граждани забелязали, че снимката на паметната плоча на Венета е съсипана. Венета Ботева умира през 1919 година, след като вече е загубила съпруга си Христо и дъщеря си Иванка. Погребана е в централната част на родния си Велико Търново до гроба на дъщеря си. От община Велико Търново заявиха, че снимката на съпругата на Ботев веднага ще бъде сменена с нова. А търновци казват, че се надяват това да е последното вандалско посегателство. Близо век след смъртта ѝ в спомените им тя завинаги остава като една от първите еманципирани жени, която има огромна заслуга за развитието на града.

Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити

16 February 2018 18:10

Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена от улични "художници" в Пловдив. От социалната група "Граждани срещу графити" алармираха и за вандалско отношение и покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов-Слона.