Регионални

13 февруари 2018 18:08

От "Чистота" премахват боята от паното на Енчо Пиронков в Пловдив

Работници от фирма "Чистота" започнаха днес да почистват замазаното керамично пано на художника Енчо Пиронков в подлеза на булевард "България"....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити

16 February 2018 18:10

Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена от улични "художници" в Пловдив. От социалната група "Граждани срещу графити" алармираха и за вандалско отношение и покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов-Слона.

Паното на Енчо Пиронков в Пловдив бе почистено от боята, но не и от графитите

14 February 2018 19:20

В Пловдив опитват да разрешат скандалния проблем със замазаното с боя пано на художника Енчо Пиронков, за което ви разказахме в Новините на БНТ. Днес работата на известния български художник бе почистена от служители на Общинското предприятие "Чистота". Както се очакваше, повърхността на творбата е покрита с множество графити. Според реставратори, това е най-сериозният проблем пред бъдещото възстановяване на произведението.

Покриха с боя монументална творба в Пловдив

12 February 2018 19:32

Отново вандалско отношение към културно наследство в Пловдив. Керамично пано на Енчо Пиронков в пловдивски подлез бе замазано с боя. Скулпторът Иван Тотев е подал сигнал, след като видял на място бригада, която полага върху паното слоеве фасадна мазилка. От районната администрация са категорични, че боядисването на подлеза не е тяхна инициатива.

Почистиха паметника на загиналите евреи в парк Кайлъка

02 February 2018 14:43

Почистиха паметника на убитите евреи в парк Кайлъка. На 27 януари - Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, мемориалът в памет на загиналите евреи в опожарения на 11 юли 1944 г. концентрационен лагер край Кайлъка беше поруган за пореден път. С яркочервен спрей незнайни вандали са изписали върху трите плочи на мемориала "Врагове на Борис III", "Царя не е фашист" и "Лустрация". Паметникът на загиналите евреи в Плевен многократно е ставал жертва на антисемитски прояви, изразяващи се в надраскването му със свастики и надписи. Организацията на евреите в България "Шалом" и МВнР остро осъдиха тази грозна вандалска проява, преднамерения избор на дата и опитите на нейните извършители да представят спирането на депортацията на евреите от старите предели на България по време на Втората световна война като едностранен положителен акт....

Нецензурен надпис се появи на фасадата на храм-паметник "Св. Александър Невски"

04 December 2017 21:30

Нецензурен надпис от няколко дни грози фасадата на една от емблемите на София - храм-паметника "Св. Александър Невски". Липсата на бърза реакция възмути софиянци и провокира екипът ни да се обърне към отговорните институции. Вижте цялата история в репортажа на Владимир Христовски и оператора Константин Димитров.

Русия обезпокоена от вандалския акт срещу "Альоша"

12 November 2017 09:18

Русия е обезпокоена от вандалския акт върху Паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като "Аьоша". Това се казва в изявление на руското посолство у нас, публикувана в страницата му във "Фейсбук". От посолството са притеснени, че с поредната подобна проява срещу такъв паметник у нас се създава изкуствено напрежение между двете страни. Припомняме, че паметникът осъмна със свастика и антисемитски лозунги. На паметника има и специално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. От посолството не пропускат и реакцията на българските власти, които вече осъдиха случилото се. Същото направи и обществеността. Настоява се също така за разследване. Русия по-рано призова за прекратяване на подобни актове срещу съветските паметници у нас. Стигна се и до спор кой точно носи заслуга за спасяването на българските евреи. ...

МВнР остро осъди вандализма срещу ”Альоша”

10 November 2017 20:45

МВнР категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника "Альоша" в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги.

Изрисуваха свастики по паметника на Альоша

10 November 2017 13:08

Паметникът Альоша в Пловдив осъмна с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания.

Русия се оплака след поруган паметник в София

30 October 2017 16:22

Паметникът на Съветската армия отново стана обект на посегателство

Паметникът на Съветската армия беше боядисан в жълто

24 October 2017 13:50

Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в жълто. Боядисването на паметника не се случва за пръв път, по-скоро той често е изрисуван.