Икономика и бизнес

14 февруари 2018 07:00

Криза за кадри в курортите, в Слънчев бряг не достигат 15 000 служители

Хотелиери и ресторантьори край морето панически търсят обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, з...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

До 6 млн. туристи очакваме през лятото

22 May 2018 23:30

Очакваме през този летен сезон между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения у нас. Така ще надградим постигнатото през миналото лято в периода юни-септември, когато страната бе посетена от 5,3 млн. чужденци и отчетохме ръст от 5,7 на сто. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БТВ. Тя посочи още, че българите също пътуват в страната, като през миналата година те са реализирали повече от 9 млн. нощувки в местата за настаняване. Очакваме тази тенденция да се запази, коментира още тя. Важен фактор за успешния сезон е стопанисването на морските плажове, а тази година успяхме да намалим броят на неохраняемите плажове със 17, съобщи министър Ангелкова. Това лято ивиците без стопани са 86, като миналата година тяхната бройка бе 103. Предстои обявяването на процедури за избор на концесионер на ивици, чиито договори изтичат през следващата година. Необходимо е търговете за започнат възможно най-рано, защото са продължителни и само така може да считаме, че безстопанствените ще намаляват ежегодно, каза министърът. Относно сезона тя посочи още, че ще има засилени проверки както по плажовете, така и на местата за настаняване. Всичко, което е в моите правомощия ще бъде стриктно проверявано, категорична беше тя. Всички концесионери и наематели могат да предлагат различни плажни принадлежности, но не могат да задължават потребителите да ги ползват и за това ще следим стриктно, отбеляза министър Ангелкова. Показателен факт за доброто качество на ивиците е, че тази година 13 плажа са отличени с международния сертификат за качество „Син флаг“. В отговор на въпрос за строежа на плаж Корал министър Ангелкова заяви, че се следи всеки казус по Черноморието и министерството предприема всички действия, за да се гарантира интереса на държавата и спокойната почивка на туристите. И трите плажа Корал, Иракли и Карадере бяха обявени за плажове за екологичен туризъм благодарение на желанието на втория мандат на кабинета Борисов 2 и нашата инициатива. Тези плажове бяха извадени от списъка на тези, които се отдават на концесия и под наем и са неохраняеми. Проверки се правят и на неохраняемите и на охраняемите плажове. И те ще продължат. Важно е да се облекчи режима за изграждане на къмпинги, защото в момента процедурата е доста тежка, като се изискват документи колкото за строеж на хотел.

Във Варна официално беше открит летният туристически сезон

19 May 2018 09:06

Курортите по Северното Черноморие вече посрещат първите туристи. Какви са очакванията за сезон 2018 и на какви цени може да почиваме по Северното Черноморие тази година, ще разберем от Нора Бочева.

Одобриха промените за трудовата миграция

16 May 2018 14:21

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях се въвеждат изисквания на Директива (ЕС) 2016/801, която регламентира условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави в България с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, ученически обмен или образователни проекти. С новите текстове се осъвременяват и уреждат процедурите за заетост на територията на България без разрешение за ра

Министър Ангелкова инспектира чистотата на плажовете и морската вода

15 May 2018 12:36

Започна почистването на коритото на река Хаджийска, за която миналата година имаше сигнали, че водата е замърсена. Чистотата на плажовете и морската вода по Южното Черноморие инспектира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна това лято

15 May 2018 11:00

Нито един пасажерски кораб няма да акостира във Варна през това лято. Круизните компании избягват Черно море като дестинация заради нестабилната геополитическа обстановка в региона през последните години. Според хора от бранша, това няма да причини сериозни финансови загуби на Пристанище Варна, но ще се отрази негативно върху местната икономика.

Плановете за летния туристически сезон: Разделно събиране на отпадъците, чиста вода и тишина

14 May 2018 15:30

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, каза днес във Варна министърът на околната среда Нено Димов. Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018. Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително

Правителство и бизнес обсъждат предстоящия летен сезон

14 May 2018 06:29

Предстоящият летен туристически сезон е във фокуса на разговорите между вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова, на околната среда и водите Нено Димов и бизнеса.

Фирми от Кюстендил предлагат работа на хора от Западните покрайнини

11 May 2018 07:03

Високата безработица е един от основните проблеми на българите в Западните покрайнини. В Босилеград повечето предприятия са закрити отдавна. За да помогнат на хората да намерят препитание, бизнесмени от Кюстендил отидоха на място и предложиха работа. Инициативата беше организирана от Културно-информационния център, с подкрепата на Генералното консулство в Ниш.

Повече безплатни туристически обиколки във Варна

09 May 2018 11:00

Повече безплатни туристически обиколки ще има през този летен сезон във Варна. Професионални екскурзоводи ще показват на гостите забележителностите на морския град в общо 50 тура. Инициативата се провежда пети сезон, като досега обиколките из Варна са били по 30 на година.

Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, но завършилите задължително да работят в България

09 May 2018 10:34

Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, а завършилите задължително да работят определено време в България. „В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му обвързван