Икономика и бизнес

14 февруари 2018 07:00

Криза за кадри в курортите, в Слънчев бряг не достигат 15 000 служители

Хотелиери и ресторантьори край морето панически търсят обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, з...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Николина Ангелкова: За цялото лято са подадени само 2 жалби за шум в хотелите

15 October 2018 19:30

За цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след срещата с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон. Стана ясно и че системата за туристическа информация, която ще свърже хотелите с НАП и данъчните ще заработи от догодина. В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи в улеснение на бранша при различни административни дейности.

"Дни на кариерата" за девети път в София

11 October 2018 06:59

За девета година в София ще се проведе изложението Дни на кариерата. То ще събере на едно място работодатели и млади хора, търсещи работа в най-динамично развиващите се браншове в България.

Българите предпочитат постоянна заетост, а румънците - дистанционна работа

04 October 2018 16:18

Вижте какво още показват резултати от проучване на Българската стопанска камара за работната сила в трансграничния регион "България-Румъния"

Всеки четвърти би напуснал България заради ниска заплата

04 October 2018 16:03

Приблизително всеки четвърти работещ в България обмисля да потърси работа в чужбина. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване „Трудова миграция”, направено от агенция „Сова Харис” в периода от първи до осми септември 2018 година. На въпроса „Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина“ 23% отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8%; 31-40 години – 25,7%; 41-50 години – 20,6%; 51-64 години – 14,6%. 15% от интервюираните заявяват, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина, от тях 54% обмислят отново да си потърсят работа извън България. Данните сочат, че по отношение на пола 64% от имащите намерение да потърсят работа в чужбина са мъже. 62% от възнамеряващите са със средно образование, 60% са на възраст 18-40 г., а 80% живеят извън столицата. Основните причини за търсене на работа в чужбина са по-високо заплащане (95%), по-добра социална система (50%), по-добро здравеопазване (40%) и др. {cbrelatedarticle count="2" /} 30% от възнамеряващите заявяват, че ако си намерят работа, първо ще опитат и след това ще решат колко време да останат. Около 25% желаят да останат в чужбина за период до 5 години, около 20% - за период 5-10 години, а 2% - завинаги. 34% са готови да заминат на работа в чужбина без предварително подписан трудов договор. 85% биха потърсили работа в ЕС и само 1% - извън ЕС. Според 38% те не биха търсили работа в чужбина ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв., 36% - между 2000 и 3000 лв., 14% - до 1000 лв., 10% - над 3000 лв. Само 1% заявява, че няма заплата, която да ги мотивира да останат в България. Основният източник на доходи за 83% от изследваните лица е доходът от трудова дейност в България; 5,3% имат доходи от трудова дейност без трудов договор, 4,5% получават и помощи за отглеждане на дете, 3% получават помощи от социални плащания, 3% имат доходи от дивиденти, наеми и др. Приблизително 22% заявяват, че свободно владеят чужд език. 77% заявяват, че не одобряват мерките за привличане на работници от трети страни, а 23% ги одобряват. 15% от интервюираните заявяват, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина, от тях 54% обмислят отново да си потърсят работа извън България.икономикаработин местазаетостчужбина

Караниколов: Има голяма заетост, бизнесът обаче отказва поръчки

04 October 2018 09:41

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи." Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на бТВ тази сутрин. Според него големият проблем не бил вече корупцията, а работната сила. Нанков: Не, не мога да твърдя, че има корупция в строителството. Откровен съм Според него решение на този проблем е да върнем българските малцинства от други европейски държави. "В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения", отбеляза той. Икономическият министър коментира и цената на газа, като подчерта, че той се формира от световния пазар, не от нас. "Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем", обясни той. Призивът да се продава хляб без печалба - ехо от социализма Повишаването на цената на хляба пък било също тенденция на световния пазар, защото реколтата в целия свят била лоша. Караниколов предложи наскоро производителите да продават без печалба, за да не се вдигат цените.

АИКБ работи за повишаване на привлекателността на 16 професии

27 September 2018 10:18

Вижте в кои браншове се усеща най-сериозен недостиг на квалифицирани кадри според Асоциацията

Какви са очакванията за работа на младежите в Благоевград?

27 September 2018 07:18

Работодатели от Благоевград казват, че често младите са с големи изисквания към тях, които не отговарят на уменията, които предлагат. Част от младите кандидати за работа отказват обучения, а някои, които преминават такива, напускат работа малко след като ги завършат.Вчера в Благоевград се проведе трудова борса, където се срещнаха търсещите работа и работодателите.

Само 50 бежанци у нас се интегрирали на пазара на труда през 2016 г.

26 September 2018 11:00

В България проблемът с бежанците не стои толкова остро в момента. Към август 2018 г. статистиката показва че имаме 652 случая на прекратено производство за получаване на хуманитарен статут. Това ясно показва че целта на бежанците не е България. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда, която се провежда в централата на КНСБ. Имаме 12% запълване на капацитета на

Община Берковица ще назначи още 15 безработни по проект „Работа“

22 September 2018 10:00

В Община Берковица ще бъде създадена заетост за още 15 безработни лица по проект „Работа“, информират от общинския пресцентър. Тя обаче е комбинирана с двумесечно обучение по озеленяване и цветарство, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата.

Валери Симеонов: Туристическият сезон беше добър

21 September 2018 22:53

Туристическият сезон беше добър, а бизнесът е с 500 милиона лева оборот повече. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, след работна среща със представители на туристическия бизнес, държавната администрация и кметовете от курортните градчета по Южното Черноморие.