Икономика и бизнес

14 февруари 2018 07:00

Криза за кадри в курортите, в Слънчев бряг не достигат 15 000 служители

Хотелиери и ресторантьори край морето панически търсят обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, з...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Разкриват 1200 места за безработни в областите Монтана, Видин и Враца

21 February 2018 11:00

1 200 безработни от 31 общини в областите Монтана, Видин и Враца ще бъдат наети по програма ”Работа”. Тя стартира в началото на септември 2017 г. в 14 общини на трите региона, като за четири месеца бе осигурена работа на 1 160 души. Техните договори ще бъдат продължени и за следващите 12 месеца.

И тази година има недостиг на работна ръка по морето

18 February 2018 12:45

Два месеца преди откриването на летния сезон в Слънчев бряг хотелиерите отново имат проблеми с набирането на квалифицирани кадри за работа. Въпреки че един рецепционист ще получава заплата колкото е средната за страната, желаещи за позициите няма.

Обучени кучета ще помагат на полицаите по морето през лятото

17 February 2018 10:02

Тази година специално обучени кучета ще помагат на полицаите да хващат крадците край морето. Те ще пазят основно по плажните ивици и крайморските алеи в Слънчев бряг и Несебър, които са любимо място на джебчиите.

Безработицата в община Стралджа достигна рекордните 19%

16 February 2018 19:05

Община Стралджа достигна през месец януари рекордни нива на безработица - цели 19%. В същото време бизнесът изпитва остър недостиг от кадри. Министерството на труда и социалната политика обучава безработни по програми за заетост, за да помогне на предприемачите в региона.

193 общини с висока безработица ще наемат хора с европейски средства

15 February 2018 15:25

Програма „Работа“ ще стартира от утре в 193 общини с равнище на безработица над средното в страната, съобщи в Русе директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. От септември 2017 г. програмата вървеше пилотно в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на социалното министерство. Сега бюджетът й ще е 80 млн. лв., които ще се осигурят по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Шивашкият бранш в Русе иска облекчения при наемане на работници извън ЕС

14 February 2018 19:36

Работодатели от шивашкия бранш в Русе искат да бъде удължен срокът за наемане на чужда работна ръка от една на минимум две години. Те настояват и за облекчения при назначаването на служители от страни извън Европейския съюз.

Над милион българи не работят и не мислят да работят

14 February 2018 10:35

1,3 млн. души в работоспособна възраст не се трудят и не си търсят работа. Това показват статистическите данни на НСИ за последното тримесечие на миналата година. Според данните, във възрастовата група 15 – 64 години сънародниците ни, които не работят и не смятат да работят, са 1,3 млн. души. Заетостта в тази възрастова група е 67,5%, което значи увеличение на годишна база от 4,1%. Безработицата за периода октомври – декември 2017 година пък е 5,6% т.е. с 1,1% по-малко на го

Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина?

14 February 2018 09:09

Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а дали въобще да внасяме работници, след като заплатата ни е най-ниска в ЕС, след като имаме лоши условия на труд и най-голямо неравенство в България. Това каза в студиото на "Денят започва" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Според нея първо тези проблеми трябва да се коригират, а след това да се дискутира темата за внос на работници. Проблемът с липсата на работна ръка го усещат всички - дори и синдикатите няма да поставят под съмнение съществуването му. Дискусията и напрежението се пораждат от начините, по които да се реши проблемът, обясни пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. .

Всички желаещи работодатели в Бургас могат да участват в специална анкета

13 February 2018 13:05

Дирекция "Регионална служба по заетостта" кани бургаските работодатели да се включат в анкетно проучване на потребностите от работна сила, което се извършва през февруари 2018 година в цялата страна. Целта е да се получи конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените кадри. Настоящото проучване е първото от регулярните такива, които ще се провеждат два пъти годишно по силата на Закона за насърчаване на заетостта (чл. 10, ал. 2) и се осъщес

ГИТ: Търсещите работа в чужбина трябва да тръгват от България с трудови договори

12 February 2018 14:37

Български работници, командировани на строителни обекти в страна от ЕС от фирма, регистрирана у нас, получиха допълнителни възнаграждения след взаимодействие на ИА ГИТ и местната Инспекция на труда, съобщиха от инспекцията. При проверка на обекта от контролния орган в приемащата държава е установено, че към заплатите на работниците не са начислени допълнителни възнаграждения, които са с постоянен характер според местното законодателството, в т.ч. по отношение на дължими надбавки за наста