България

14 февруари 2018 10:10

АФИС: Корупцията продължава да ерозира доверието в управляващите

Поводите са многобройни - атаките на опозицията срещу властта, медийни разследвания на „частни случаи като хасковския или „суджук-гейт“, силно резониращи у нас констатации на европейски институции и прочие...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Алфа рисърч": Науката е "слънце" за 21% от българите

22 May 2018 11:40

Българинът запазва в голяма степен възрожденската си вяра в науката като източник на по-доброто бъдеще на човечеството. Това сочат данните от проучване на "Алфа рисъч" по повод 24 май. За 52% от българите науката най-добре се описва от думата "прогрес" Подобно е отношението и на още 21%, които избират  романтичното определение "слънце", както тя е определена в стих от "Върви народе възродени" За едва 9 на сто научните открития са преди всичко "риск". 18% свързват науката с липсата на достатъчно средства за хората, които й се посвещават. 53 на сто от българите: Няма нужда да си чел, за да живееш добре Книгата остава най-популярният и достъпен досег на българина с изкуството. За последната година 66% са прочели книга, което е ръст от 6 на сто спрямо 2014 г., а почти всеки втори (46%) е купил книга - покачване с от 9% спрямо 2014. От сценичните изкуства най-висок е бил интересът към концертите - с фолклорна, рок, естрадна, популярна и пр. музика - 47%, или с около 7 на сто повече от преди четири години.  Всеки трети българин се е насладил на театрална постановка, а всеки четвърти заявява, че е гледал български филм в кината. Относително най-нисък (17%) е делът на хората, които са се докоснали до оперното, балетното изкуство или класическата музика. 32% са посетили през изминалата година изложба, музей или археологически разкопки. 13% са хората, които не просто са наблюдавали, а сами са се включили в културния живот, участвайки в самодейни танцови, театрални, или други състави. В териториален план обаче съществува ясно изразена асиметрия на възможностите за културен живот. 29% от анкетираните заявяват, че са много доволни от културните дейности в тяхното населено място, 30% – в известна степен, а 18% са недоволните. Най-високи оценки дават софиянци, следвани от пловдивчани и русенци. Но ако в големите градове между 45% и 55% изразяват силна удовлетвореност от възможностите за досег с културата, то според близо 40% от живеещите в малките населени места, такива дейности изобщо липсват.  

53 на сто от българите: Няма нужда да си чел, за да живееш добре

21 May 2018 12:14

Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%). Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват негативно, а 27% - позитивно; останалите се колебаят). Най-притеснителният, но не и изненадващ резултат е на въпроса дали трябва да си чел много книги, за да живееш добре. Над половината от анкетираните - 53% се съгласявават с това твърдение, а доста по-малко са хората, които са на обратното мнение. Останалите се колебаят.  Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл“ в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Агенцията заложи няколко индикатора в редовното си ежемесечно изследване „лице в лице“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Как се пише правилно „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Въпросът изглежда много, много лесен. Не и според анкетираните. От агенцията задават и „уловката“, отговорът: „И двете са верни“. 53% дават все пак правилния отговор, 16% избират „магазина“, а 15% - смятат, че и двете са верни. 16 на сто не знаят. Младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно, посочват от агенцията. Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% е неодобрението в групата 56+.   "Беше проверено и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи", коментират от "Галъп интърнешънъл".

Чиновниците считат, че борбата с корупцията нарочно удря по "дребни държавни риби"

18 May 2018 08:30

Борбата с корупцията в България придобива интересни размери, тъй като обикновени държавни чиновници трябва да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита. Това става по силата на новия антикорупционен закон, който предизвика силна тревога и недоумение у Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС). Затова ПОДС поиска от парламента да направи декларациите по-прости. "Служителите в ад

България - най-популярна в Албания

16 May 2018 16:58

България се радва на най-голяма популярност в Албания сред страните от Западните Балкани. Това са данни от проучване на "Галъп интернешънъл". В Албания 63% имат положително отношение към България. В останалите страни одобрението към България също е високо и е около 60% Българите не са загубили своето приятелско и искрено мнение за Македония. Деликатните отношения в продължение на десетилетия не са успели съвсем да заличат близките връзки, а пробивът от последните месеци явно наново напомня на българските граждани общата история на двете страни. Затова и в дебата за името, който е пред решение и ще отвори евроатлантическата перспектива на Македония, гражданите на България инстинктивно подкрепят Македония. 70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Гърция Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото ни проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад. Според данните, народът на България няма нищо против дори и името на Република Македония да остане такова, каквото е - 58% от чулите за спора за името биха приели и тази опция, а само 15% са на обратното мнение. Очевидно, обществените настроения у нас кореспондират добре и с официалната българска позиция (изразена наскоро от министър Захариева) – която винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име, наред с ненамеса в спора между Атина и Скопие, насърчаване на диалога между двете страни и недопускане на евентуални териториални претенции към страната ни в евентуално ново име.    

"Медиана": Кабинетът повишава оценката си, вече е среден 3,44

16 May 2018 15:03

25,8 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. 22,6 на сто  - за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на "Медиана". То е проведено между 9 и 14 май, сред 1001 души в цялата страна. ДПС взема 8,1 на сто от гласовете, "Обединените патриоти" - 6,7 на сто, "Воля" - 2,8 на сто. Данните на "Медиана" се опитват да възкресят АБВ. Тя се появява сред "потенциалните претенденти за участие в парламента с 1,8 на сто". Партия ГЕРБ е успяла да стопира тенденцията от последните месеци за намаляване на дистанцията с основния си политически опонент. Към момента ГЕРБ води пред БСП с 3.2 %. Другите две партии, които могат да са относително спокойни при едни предсрочни избори са ДПС и "Обединените патриоти". В зоната на потенциалните претенденти за участие в парламента (между 2-4 %) са АБВ и „Воля“ на Марешки. Въпреки присъединяването си към т. нар. антисистемни, евро и НАТО–скептични европейски партии, „Воля“, засега, не е получила дивидент от това. Сложните трансформации и прегрупирания сред „десните“ засега дават печални резултати – както за отделните партии, така и за сборните коалиции, е коментарът на "Медиана". Реформаторският блок взема 1,3 на сто, а Демократична България (като сбор от съставящите я партии) - 1,2 на сто. В изследването се появява и "партия на Слави Трифонов", която би събрала 3,7 на сто от гласовете. Обяснението от "Медиана" е, че въпреки че такава партия не е официално обявена, тя събира спонтанни отговори (симпатизанти).      АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ? (% от всички)   МАЙ 2018 ГЕРБ 25,8 БСП 22,6 ДПС 8,1 ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ 6,7 ВОЛЯ 2,8 АБВ 1,8 РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК* 1,3 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ* 1,2 ДВИЖЕНИЕ 21 0,8 ДОСТ 0,4 БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ 0,3 ПАРТИЯ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ** 3,7 ЗА ДРУГА ПАРИЯ 1,9 НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ 22,6   100 % *Сбор от съставляващите ги партии ** Въпреки че такава партия не е официално обявена, тя събира спонтанни отговори (симпатизанти). "Тренд": ГЕРБ - 23%, БСП - 19% (ГРАФИКИ) Ден по-рано от "Тренд" огласиха своите данни. Според тях за ГЕРБ биха гласували 22,8 на сто, за БСП - 19,1%, ДПС взема 6,4%, "Обединените патриоти" - 5,3%, "Демократична България" - 2,3%, "Воля" - 1,7%.     От "Медиана" задават и въпрос за твърде потенциалните възможности за гласуване за все още неродени партии - на Слави Трифонов и на президента Румен Радев. Водещият е заявявал своите амбиции в политиката, а повод за спекулациите около партия на Румен Радев дойде след въпрос по време на негова лекция в УНСС и неговия отговор: "Президентът е на всички българи и не може да създава партии, но ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаване на нови партии и аз ще разбера тези български граждани".  Според данните на агенцията на социолога Кольо Колев за партия на Трифонов са готови да гласуват 30,4 на сто, а за партия на Радев - 36,7 на сто. СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА  НЯКОЯ ОТ СЛЕДНИТЕ ПАРТИИ? % на отговорилите „ДА”   МАЙ 2018 ПАРТИЯ, ОГЛАВЯВАНА ОТ СЛАВИ ТРИФОНОВ 30,4 ПАРТИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ 36, 7   Президентът Румен Раден е най-харесваният политик - одобряват го две трети от анкетираните. Следва Йорданка Фандъкова - над половината от участниците в изследването, или 55 на сто, смятат, че тя е добър политик. Борисов е трети с 41 на сто. ЗА КОИ ОТ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ /НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШИТЕ ЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ И СИМПАТИИ/ БИХТЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СА НАИСТИНА ДОБРИ ПОЛИТИЦИ? (% НА ОТГОВОРИЛИТЕ С „ДА, ДОБЪР ПОЛИТИК Е”)      МАРТ 2017 МАЙ 2018 РАЗЛИКА СПРЯМО МАРТ 2017 РУМЕН РАДЕВ 64 67 +3 ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА 52 55 +3 БОЙКО БОРИСОВ 41 41 0 КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ 32 37 +5 ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ 33 36 +3 КОРНЕЛИЯ НИНОВА 31 34 +3 ТАТЯНА ДОНЧЕВА 27 29 +2 ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ 17 20 +3 ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ 22 19 -3 ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 19 17 -2 МУСТАФА КАРАДАЙЪ 12 15 +3 ВОЛЕН СИДЕРОВ 18 14 -4 МЕГЛЕНА КУНЕВА 12 13 +1 ХРИСТО ИВАНОВ 8 10 +2 КОНСТАНТИН ПРОДАНОВ 9 9 0 ЛЮТВИ МЕСТАН 4 5 +1 БОЖИДАР ЛУКАРСКИ 7 5 -2 АТАНАС АТАНАСОВ 6 5 -1 СПОРЕД ВАС КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?   МАРТ 2018 МАЙ 2018 ПОДОБРЕНИЕ 16 20 ЗАДЪРЖАНЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ 40 40 ВЛОШАВАНЕ 37 31 ДРУГО / БЕЗ МНЕНИЕ 7 9   100 % 100 % УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЕТОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО БОРИСОВ  ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ, ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА? % от всички   МАРТ 2018 МАЙ 2018 ВДЪХВА ДОВЕРИЕ 24 29 ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА 58 54 НЕ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ 18 17   100 % 100 % КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ ДОСЕГА?   МАРТ 2018 МАЙ 2018 СРЕДНА ОЦЕНКА „СРЕДЕН”  3,35 „СРЕДЕН”  3,44 КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ – ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ ИЛИ ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО? % от всички   МАЙ 2018 ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ 46 ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО 26 БЕЗРАЗЛИЧНО МИ Е 20 НЕ ЗНАМ / НЕ СЪМ МИСЛИЛ 8   100 "Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели (с 4 %). Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11 %)", коментират от "Медиана". Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май. На този фон, логично – въпреки песимизма и недоверието към властта – няма и желание за смяна на управлението тук и сега. Предсрочни избори искат 26%, а значително повече (46%) биха искали правителството да изкара пълен мандат. "Другата причина за нежеланието за предсрочни  избори е в отсъствието на терена на ярка алтернатива. Наблюдаваме това, което виждаме и в останалите европейски страни. Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета ( една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии. Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев да набират огромен брой потенциални гласоподаватели. За несъздадената  партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.  Очевидно, двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията. Има подчертано търсене на политическа алтернатива. А когато има търсене обикновено се появява и предлагане", коментират от "Медиана". Само 5 на сто от анкетираните смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати по случая "Скрипал". А обявеното подновяване на желанието за изграждане на АЕЦ "Белене" от страна на правителството е друг момент се радва на одобрение, според данните на "Медиана". 54 на сто са за изграждането на централата, 14 на сто - против.

"Тренд": ГЕРБ - 23%, БСП - 19% (ГРАФИКИ)

15 May 2018 13:07

ГЕРБ продължава да поддържа дистанция от почти 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред "Обединените патриоти" (5,3%). Това показват данните от последното национално представително проучване на "Тренд" за месец май. Става дума за отговор на спонтанен въпрос за кого бихте гласували. "Тренд": Разликата между ГЕРБ и БСП е 3,5% 2,3 на сто биха гласували за коалицията "Демократична България". И това я нарежда на пето място. От "Тренд" обаче уточняват, че поради това, че коалицията е наскоро формирана са обединил отговорите за отделните формации, които влизат в нея в графиката  - т. е. отделните гласове за партиите „Да, България“, ДСБ и "Зелените". Данните от електоралния въпрос все така сочат, че партия "Воля" на Веселин Марешки с голяма степен на вероятност при следващи избори ще трябва да се раздели с парламента. Реформаторският блок, или каквото е останало от него, взема 1,3 на сто.  "Тренд": Цачева и Валери Симеонов най-известни и най-нехаресвани През март за ГЕРБ са казали, че ще гласуват 21,1 на сто, за БСП - 19,1%, ДПС - 6,6%, за "Обединени патриоти" - 5,1 на сто, т. е. динамика почти няма. През март като отделни формации "Да, България" получава 1,5 на сто, а ДСБ - 1 на сто. Електорални нагласи Стойностите за "Обединени патриоти" и "Демократична България" са сбор от спонтанните отговори за коалициите, както и за партиите, част от тях. Доверие в институциите Една трета от българите харесват правителството, наод половината обаче не одобряват неговата работа. С най-много положителни оценки е омбудсманът (две трети от анкетираните), следва президентът. Работата на институцията, оглавявана от Румен Радев, получава 63 на сто одобрение.   Работата на правителството е харесвана от една трета от анкетираните, над половината имат отрицателно мнение за това как се справя кабинетът "Борисов"3.  "Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата отбелязват покачване с 5%. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район „Младост“", твърдят в коментара си от "Тренд". Реализация на изследването: Изследователски център „Тренд“ Източник на финансиране: Вестник „24 часа“ Размер на извадка: 1009 ефективни интервюта на възраст 18+ Представителност: За пълнолетното население на страната Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ Период на провеждане: 2 – 10 май 2018 г. Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони Размер на статистическата грешка: ±3.1%

В УНСС магистрите ще учат "Противодействие на корупцията"

15 May 2018 12:04

​УНСС открива нова магистърска програма, посветена на противодействието на корупцията. Това обявиха ректорът на университета проф. Стати Статев и председателят на новото Антикорупционно звено Пламен Георгиев. "Борбата с корупцията трябва да започне още от образованието", посочи Пламен Георгиев. По думите му има огромен дефицит на тази тема в обучението, а това трябва да се промени, за да може да има повече подготвени хора. Георгиев допусна възможността след време да се въведе антикору

"Тренд": Българите най-силно подкрепят Македония и Сърбия в ЕС

15 May 2018 10:50

Българите подкрепят най-силно приемането на Македония и Сърбия в Европейския съюз, а най-слабо - еврочленството на Албания и Косово. Това показват данните от представително за населението на България на възраст над 18 г. проучване на "Тренд", при което от 2 до 10 май са интервюирани 1009 души. Павлова за срещата ЕС - Западните Балкани: Не е важно да дойдат лидерите, а да има представители от всички страни В навечерието на срещата в София ЕС-Западни Балкани, социолозите са тествали отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозната ни близост с тези държави, коментират от "Тренд". Най-слаба е подкрепата да влязат в ЕС за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това е по-висока в сравнение с мненията тези страни да не се приемат в европейското семейство. Евроинтеграцията на шестте държави от Западните Балкани (Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина) беше обявена за приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. В началото на годината еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в интервю за агенция Ройтерс, че Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки на ЕС до 2025 г. До 10 години Западните Балкани ще бъдат в съюза, смятат 43 на сто от анкетираните от "Тренд" български граждани. 60% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са на обратното мнение. Близо една четвърт пък са тези, които не знаят или не могат да преценят. Испания блокира софийската декларация за Западните Балкани Половината от интервюираните смятат, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в ЕС, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които са убедени, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България. 58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави. Омбудсман и президент с най-висока подкрепа При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66% и отрежда първо място. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си. За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП. Полиция и прокуратура вдигат с 5% симпатизантите си вероятно заради случая "Иванчева". Трета политическа сила остава ДПС (6.4%) с минимална преднина пред “Обединени патриоти” (5.3%). Наскоро формираната коалиция "Демократична България" от партиите “Да, България”, ДСБ и “Зелените" е пета политическа сила, според анкетираните.

Главният прокурор иска цялocтнo ocъвpeмeнявaнe нa Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc

14 May 2018 16:08

В доклада си за работата на прокуратурата и разследващите органи за миналата година, от държавното обвинение пpeдлaгaт да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп, тъpceнe нa фopми нa имyнитeт cpeщy cвидeтeлcтвaнe зa тeжĸи пpecтъплeния, както и yвeличaвaнe нa срока за изпoлзвaнe нa cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa зa финaнcoви и дaнъчни пpecтъплeния. Докладът вече е изпратен на Висшия съдебен съвет и Народното събрание. Ползваната статистика на МВР показва ув

Депутатите отново прекроиха антикорупционния закон

11 May 2018 10:15

Снимка: БГНЕС Задължените лица по закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество получиха отсрочка за декларациите за имущество и интереси за 2017 г, които трябва да подадат. Вместо до 15 май те разполагат с времето до 8 юни. Това решиха депутатите ...