Икономика и бизнес

14 февруари 2018 09:09

Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина?

Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а дали въобще да внасяме работници, след като заплатата ни е най-ниска в ЕС, след като имаме лоши условия на труд и най-голямо неравенство в България. Това каза в студиото на "Денят започва" Ваня Григ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Стимули за безработни, решили да започнат свой бизнес

12 August 2018 20:35

От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес с помощта на новите финансови стимули от Агенция по заетостта. Те са два вида - еднократна помощ от 2 500 лева или изплащане наведнъж на обезщетения за безработица.

Кои са финалистите в стартъп състезанието CESAwards 2018

09 August 2018 14:27

Над 20 български стартиращи компании, девет предприемачи и пет споделени работни пространства са сред местните финалисти на третото издание на стартъп надпреварата Central European Startup Awards (CESAwards). Публиката и специализирано жури ще изберат победителите през септември, които да се състезават на международния финал във Варшава.Събитието в страната се организира от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), като участват още редица държави от Централна и...

Готвим бизнес делегация за Израел

03 August 2018 22:03

Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с Камен Минков, търговски съветник на България в Тел Авив, Израел. Припомняме, че СТИВ Тел Авив, бе отличена от БТПП с трета награда в традиционната класация за най-успешни търговско-икономически служби на страната ни зад граница. Основна тема на срещата бе подготвянето на бизнес посещение на български фирми в Израел. То е в продължение на визитата от 2017 г., осъществена от БТПП. Във фокуса на тазгодишните срещи ще бъдат секторите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, химическа промишленост. Очаква се пътуването да се осъществи през ноември 2018 г. и да включва бизнес форум в Тел Авив, срещи между заинтересовани компании от двете страни, посещения в предприятия и бизнес организации.

Нова схема за устойчива заетост на хора с увреждания от 15 август

02 August 2018 21:00

От 15-и август бюрата по труда започват да набират заявки от работодатели, които желаят да наемат на субсидирано работно място хора с над 75% увреждания. Това каза в интервю за БНР заместник-социалният министър Зорница Русинова. Схемата с европейско финансиране цели да постигне устойчива заетост за хората с увреждания. Малко над 13 хиляди са хората с увреждания в трудоспособна възраст, регистрирани в бюрата по труда. С 20 милиона лева от Оперативна програма "Човешки ресурси" се очакв

НСИ: За четири години половината предприятия в България не са наемали нови хора

31 July 2018 11:12

Националната статистика е пуснала поредно изследване за демографията на българските предприятия. Към края на 2016 г. у нас са функционирали почти 350 000 предприятия.

Румънски фирми търсят български работници

29 July 2018 20:24

Румънски фирми търсят български работници и предлагат бонуси - осигурен транспорт, обучение, допълнителни материални придобивки. Работодатели и безработни от двете страни на река Дунав се срещнаха на форум в Русе.

В Бюрото по труда във Враца са обявени над 240 свободни работни места

26 July 2018 11:10

Спад на регистрираните безработни лица през месец юни отчитат от Дирекция „Бюро по труда”-Враца. За отчетния период на трудовата борса са се записали 2520 души, като броят им е с 239 лица по-малко в сравнение с предходния месец май 2018 г. и с 645 лица по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Равнището на безработица е 7,02% за ДБТ – Враца, като е намаляло с 0,66 процентни пункта в сравнение с м. май 2018г. - съобщи Калина Табакова, началник на отдел „Посреднически услуги“ в институцията. Тя обясни, че отново най-високо е равнището на безработицата в общините Хайредин и Борован.

Бизнесът подкрепи поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

23 July 2018 14:14

Поправките в закона за енергетиката да влязат в сила час по-скоро, настояват работодателите

Четири държави от Дунавския регион подкрепят жените - предприемачи

19 July 2018 22:00

Центрове за женско предприемачество ще бъдат създадени в четири държави от Дунавския регион, съобщи Ралица Жекова, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна. Звената ще бъдат структурирани в университети в България, Унгария, Румъния и Босна и Херцеговина. Изграждането на центровете ще стане в рамките на международен проект за насърчаване на предприемачеството сред младите жени. Средствата за реализацията му - над 2 милиона евро, са осигурени по програма INTERREG. Водещ партньор по проекта е регионалната агенция, като в него участват още 13 публични и частни организации от девет държави от Дунавския регион. До края на тази година ще бъде направено проучване какви са нуждите на младите дами, които искат да започнат свой бизнес и какви пречки срещат, обясни Жекова. По думите й според изследванията на Глобалния предприемачески монитор в европейски мащаб едва между 7 и 10 на сто от тези представители на обществото откриват свои фирми, като само около 2 процента от тях оцеляват след първите три години на пазара. В рамките на проекта партньорите ще разработят различни модели за развитие на предприемаческата култура на младите жени, допълни Жекова. Според нея за България могат да бъдат набелязани и конкретни мерки как да им бъде оказвана подкрепа, тъй като асоцииран партньор по проекта е министерството на икономиката.

Юнкер обеща 1,4 милиона нови работни места в ЕС до 2020 г.

18 July 2018 13:51

Европейският инвестиционен план, носещ името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да създаде 1,4 милиона работни места и да прибави 1,3% към БВП на ЕС до 2020 година.  Това обявиха самият Юнкер и председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер на пресконференция в Брюксел днес. Досега планът е върнал инвестициите в ЕС на нивата отпреди кризата, като е създал 700 000 нови работни места и е увеличил БВП на ЕС с 0,5% , каза Юнкер. Хойер каза, че досега планът е мобилизирал €335 милиарда инвестиции в сравнение с €315 милиарда, поставени за цел при приемането на плана през 2018 г. Планът "Юнкер" мобилизира частни инвестиции в рискови проекти в европейските икономики, като ги гарантира със средства от европейския бюджет и вноски от държавите членки в специален фонд, наречен Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Първоначално планът беше тригодишен, до т.г., но междувременно държавите членки и Европейският парламент решиха да го продължат до 2020 година като поставиха цел за привличане на инвестиции от €500 милиарда.