Икономика и бизнес

14 февруари 2018 09:09

Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина?

Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а дали въобще да внасяме работници, след като заплатата ни е най-ниска в ЕС, след като имаме лоши условия на труд и най-голямо неравенство в България. Това каза в студиото на "Денят започва" Ваня Григ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Платформа за младежка заетост помага на студенти да си намерят работа

24 February 2018 20:42

Как младите хора още преди да са се дипломирали могат да започнат работа, да придобият ценен опит и стаж по желаната от тях специалност, за да станат конкурентоспособни на пазара на труда.Вижте в репортажа на Николай Минков.

Работа за 900 души в Югозапада по проект на Агенцията по заетостта

23 February 2018 21:00

Близо 900 безработни от Благоевградска и Кюстендилска области ще започнат работа през тази година по проект на Агенцията по заетостта. Целта е да се осигури заетост на трайно безработни хора в общините, където нивата на безработицата са по-високи от средните за страната.

Експерти обсъждаха мерки за по-добра подготовка на младите кадри

22 February 2018 19:31

Много млади хора, които излизат от университетите, не си намират работа, защото не отговарят на очакванията на бизнеса и заминават за чужбина. Пред този проблем са изправени редица европейски страни, включително и България. Експерти обсъдеха възможните решения на проблема, в рамките на тазгодишното издание на форума „Университети-бизнес", който е част от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си на двудневен форум в НДК

22 February 2018 07:15

Университети и бизнес ще обсъждат сътрудничеството си в София. Двудневният форум, който започва днес в Националния дворец на културата е в рамките на Българското европредседателство.

Общо 269 дни отнема на фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа

21 February 2018 16:19

Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безплатни, но най-скъпата процедура струва на бизнеса около 50 000 лева. Това обясни представителят на Министерството на икономиката Жечо Жечев по време на съвместното заседание в парламента на Комисията по икономическа политика и туризъм с постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите. Жечев призна, че процедурата по присъединяването към мрежата през последните години се утежнява. Той посочи, че в момента България се намира на 125-то място в класацията по достъп до електричество.

Разкриват 1200 места за безработни в областите Монтана, Видин и Враца

21 February 2018 11:00

1 200 безработни от 31 общини в областите Монтана, Видин и Враца ще бъдат наети по програма ”Работа”. Тя стартира в началото на септември 2017 г. в 14 общини на трите региона, като за четири месеца бе осигурена работа на 1 160 души. Техните договори ще бъдат продължени и за следващите 12 месеца.

Платформа за онлайн търговия свързва наши производители с китайски инвеститори

19 February 2018 19:39

Китайска платформа за онлайн търговия вече осъществява контакти между български производители и китайски инвеститори. Логистичният център, който обслужва поръчките се намира в Тракия икономическа зона.

Нови изисквания към управителните органи на финасовите компании влизат в сила от лятото

19 February 2018 14:13

Компаниите ще трябва да определят целево ниво на представителност на по-слабо представения пол в управителния и в контролния орган и да прилагат такава политика, която да е насочена към увеличаване броя на представителите на по-слабо представения полНа 16 февруари 2018 г. с Държавен вестник, бр. 15, беше обнародван дългоочакваният нов Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). В него са въведени изискванията на директивата MIFID (Markets in Financial Instruments Directive) II на ЕС,...

И тази година има недостиг на работна ръка по морето

18 February 2018 12:45

Два месеца преди откриването на летния сезон в Слънчев бряг хотелиерите отново имат проблеми с набирането на квалифицирани кадри за работа. Въпреки че един рецепционист ще получава заплата колкото е средната за страната, желаещи за позициите няма.

Безработицата в община Стралджа достигна рекордните 19%

16 February 2018 19:05

Община Стралджа достигна през месец януари рекордни нива на безработица - цели 19%. В същото време бизнесът изпитва остър недостиг от кадри. Министерството на труда и социалната политика обучава безработни по програми за заетост, за да помогне на предприемачите в региона.