Свят

14 февруари 2018 11:24

Кораби на НАТО и Русия на метри от сблъсък

По време на учения на НАТО, провеждани в Черно море е станал инцидент с руски транспортен кораб и британски военен плавателен съд....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Кораб потъна в Черно море

13 October 2018 15:43

Товарен кораб, превозващ скрап, е потънал тази нощ в Черно море край бреговете на Крим. Той е плавал под панамски флаг. Всички членове на екипажа за спасени, след като капитанът е успял навреме да съобщи за бедственото положение. Моряците са се прехвърлили на спасителен сал и са качени на намиращ се в близост до инцидента танкер, плаващ за Новоросийск. Корабът се е наклонил на една страна и е потънал на 50 морски мили от брега на Кримския полуостров, в международни води, уточняват от руската Федерална агенция за морския и речния транспорт. Причина за инцидента е „смесване на товара”, който е пренасян, съобщава агенция ТАСС.

НАТО ще тренира битка с Русия

10 October 2018 19:29

НАТО ще тества своите възможности за отблъскване на евентуална атака срещу Норвегия от Русия, съобщи „Трайдънт Джънкчър“. Тренировките ще са част от най-мащабните военни учения на НАТО през последните три десетилетия. В ученията на организацията ще участват 50 000 военни от 31 държави. Те ще използват 150 самолета, 60 кораба и 10 000 бойни машини. Ще има учения по суша, въздух и вода. Ученията започват 25-ти октомври и ще продължат до 7-ми ноември. Първата част от ученията ще се състои в отблъскването на импровизирана атака срещу Северна Норвегия. Според канадският генерал и помощник – адмирал Кристиан Жюно, ученията имат за цел да демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки възможен агресор. Подчертава се, че те на са насочени срещу конкретна страна. Според експерти в ученията може да се видят и слабостите на НАТО, тъй като в тях ще участват представители на 29 армии с различни способности. На ученията ще бъдат поканени наблюдатели от всякакви страни.

НАТО започва учения на 500 километра от Русия

09 October 2018 14:03

Руснаците нямат причини да се страхуват от предстоящите учения Trident Juncture („Единен тризъбец“) в Норвегия. Така отговори на въпрос на Клуб Z ген.-лейт. Руне Якобсен – шеф на норвежкото съвместно командване на началник-щабовете. Той бе попитан колко близо до границата с Русия ще се провеждат маневрите, които започват на 25 октомври и завършват на 7 ноември. „Сухопътните операции ще бъсат на разстояние 1000 километра, а въздушните – на не по-близо от 500 километра“, уточни Якобсен. И допълни, че ученията не са нападателни, а отбранителни.  Клуб Z попита и дали отразяването на атака от север, както е в сценария на ученията, означава, че става дума за Русия. Въпросът бе зададен на американския адмирал Джейс Фого – шефа на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, под чиято егида ще се състоят маневрите. Адмирал Джеймс Фого. Снимка Авторът НАТО ще отблъсква руска атака от дворовете на норвежците Адмирал Фого така и не спомена Русия, както правят и всички високопоставени източници от Пакта, контактуващи с журналистите. Но изтъкна, че самите учения представляват убедително и силно послание, тъй като имитират задействане на член 5. Това се случва, когато една страна членка на НАТО бъде нападната и се намесват всички останали. Трите D Ученията се провеждат въз основата на принципите, които според Фого се състоят от „трите D”: • 1. Defensive alliance - отбранителен съюз. Това е същността на НАТО. • 2. Demonstrate our capability – те, т.е. ученията показват нашите възможности. • 3. Deters – НАТО възпира. Trident Juncture са едни от най-мащабните учения в историята на НАТО. В тящ ще участват близо 45 000 военнослужещи от всички 29 членки на Алианса плюс от Швеция и Финландия. Последните две страни са партньори, в тях ще бъдат разположени участващи в маневрите самолети и ще бъде използвано въздушното им пространство. Ще участват също 150 бойни самолета, 60 бойни кораба и над 10 000 военни коли. Има няколко важни предизвикатества, обясни ген.-лейт. Крисчън Джуно, зам.-шефът на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. По това време на годината в някои части на Норвегия вече е паднал сняг. Това е стрес тест не само за придвижването на военнослужещите, но на техниката и логистиката. Същевременно ще има много голяма възможност за разгръщане при маневриране. Ученията ще бъдат и стрест тест за транспиртирането. Това ще става предимно по норвежките магистрали, голяма част от които са доста дълги и са ориентирани по направлението север-юг поради географиятана скандинавската страна.

Започна почистването на разлива край Корсика

08 October 2018 18:40

В Средиземно море започна почистването на разлива от гориво край френския остров Корсика, който се образува след вчерашния сблъсък на кипърски товарен кораб и туниски контейнеровоз.

Отговорът на НАТО на руските кибератаки: идентифициране и предотвратяване

04 October 2018 17:58

Разполага ли НАТО с нападателен киберпотенциал, с който да отговори на руските кибератаки? Този въпрос бе зададен няколко пъти днес на генералния секретар Йенс Столтенберг. Това стана на заключителната пресконференция след двудневната среща на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. Лондон: Руското ГРУ използва зловреден софтуер в България и прави кибератаки по цял свят Холандия изгони четирима руски шпиони Въпросът бе зададен във връзка с редица съобщения днес за руски кибератаки по целия свят. „Всеки ден отговаряме“, каза Столтенберг. И изтъкна за пресечения опит за атака срещу централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. „Това, че ГРУ се провали, означава, че потенциалът ни нараства. Вече можем да идентифицираме и кой стои зад атаките. И най-добрият отговор е именно идентифицирането и предотвратяването“, допълни генералният секретар на НАТО. В подобен дух бяха и по-нататъшните му отговори на същия въпрос. Той припомни, че НАТО възприема нападенията в електронното пространство като заплаха, която може да доведе до задействането на член 5 от Вашингтонския договор. Пактът обаче ще определя отговорите си в зависимост от всеки отделен случай. И ще действа единствено в рамките на международното право. По-тревожното в опита за хакерска атака срещу ОЗХО е, че Русия отавна действа по този начин. И това според Столтенберг само показва необходимостта от увеличаването на разходите за отбрана на страните членки. Те трябва да достигнат до 2 на 100 от БВП. Британски министър нарече Русия "държава парий" ЕС осъди руските кибератаки Джеймс Матис В пресконференцията се включи и шефът на Пентагона Джеймс Матис. Той заяви, че на Русия трябва да се потърси отговорност за опитите й за хакерски действия срещу ОЗХО. „В действителност руснаците бяха хванати със своето оборудване, с хора, които го правеха. Те трябва да понесат последиците, ще трябва да им се потърси отговорност. Как ще отговорим, е политическо решение на засегнатите държави“, заяви Матис. Това обаче не означава, че ще има реципрочна мярка. „Днес ние сме готови да предоставим киберподкрепа на нашите съюзници. Запознат съм с достатъчно от доказателствата, за да кажа, че холандците и британците са 100 процента точни на кого приписват това“, каза още Матис.

Захарова: Македонският референдум се провали

04 October 2018 16:40

Западните страни се опитват да въвлекат Република Македония в НАТО даже след като референдумът за смяна на името й се провали, заяви днес пред журналисти говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. Тя припомни, че състоялият се в неделя референдум за името бе признат за невалиден заради ниската избирателна активност (36,91 процента). "Независимо че водещите политици на страните от ЕС и НАТО открито агитираха македонските граждани да гласуват "за", което според нас е абсолютно недопустима практика, всичко се оказа безуспешно. Но те без никакво смущение приветстваха резултата от референдума, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да приеме Скопие в блока още в началото на 2019 г.", каза говорителката на външното министерство. Захарова подчерта, че тук става дума за "най-груба намеса във вътрешните работи на Македония" с цел на всяка цена да се въвлече страната в НАТО. По нейните думи по логиката на западните партньори може просто да се пренебрегне мнението на 63,1 процента от населението, включително на президента Георге Иванов, който открито отказа да подкрепи споразумението за преименуване на страната на Република Северна Македония. Захарова определи подхода на Запада в този случай като "циничен и лицемерен" и каза, че на Балканите това се забелязва особено ясно. "А ако Москва бе призовала македонците да гласуват по определен начин? Това сигурно незабавно щеше да получи етикет намеса във вътрешните работи", каза Захарова.

НАТО предупреждава Русия да спре с „безразсъдното" си поведение

04 October 2018 14:36

Алиансът напълно подкрепя действията за изобличаване на руската роля в международната кибервойна, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

Взрив на литовски ферибот с над 300 души на борда

02 October 2018 15:46

Взрив и пожар са избухнали на литовски ферибот на 135 км от Калининград в международни води. По предварителна информация на борда на ферибота има 335 души. За сега няма данни за пострадали, съобщи РИА Новости. По предварителна информация всички пътници са евакуирани на безопасно място и са под контрола на екипажа. Не е настъпила паника. Според началника на калининградския морски спасително-координационен център Андрей Пермяков пожарът е потушен. Засега се знае, че огънят е тръгнал от машиннот

НАТО тренира отговор на нападение срещу страна членка и кани Русия да гледа

02 October 2018 14:10

Столтенберг порица Москва, че развива ракетна програма без да информира за нея

НАТО прихвана руски стратегически бомбардировачи над Балтика

26 September 2018 18:41

Изтребители на НАТО са прехванали два руски свръхзвукови самолета над Балтийско море, съобщи днес говорител на алианса, предаде ДПА, цитирана от БТА. Руските бомбардировачи с голям обсег на действие, идентифицирани като Туполев (Ту-160), са засечени вчера над въздушното пространство на НАТО. Няколко минути след това пилоти на Юрофайтър са изпратени да преценят потенциалната опасност. Руските Ту-160 са били идентифицирани от изтребители на НАТО, между които два германски Юрофайтър, в Амари, Естония, където НАТО наблюдава въздушното пространство. Макар че изтребители на алианса често летят, за да идентифицират и прехванат руски самолети, Русия рядко изпраща бомбардировачи с голям обсег на действие над Балтийско море, каза говорителят на НАТО Пиърс Казалет. Тази година НАТО е прехванала около 180 руски изтребителя.