Регионални

14 февруари 2018 11:22

По 50 камиона на час минават по Дунав мост

Четири пъти се е увеличил трафикът на камиони през "Дунав мост" откакто сме в ЕС, сочат данните на митницата в Русе...

източник: ruse.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Засилен трафик на Дунав мост по празниците

05 April 2018 13:53

Засилен трафик на румънски автомобили към България се очаква на ГКПП "Дунав мост" от 17,00 часа днес до края на утрешния ден заради Великденските празници.

АПИ стартира обществена поръчка за ново LED осветление на "Дунав мост"

30 March 2018 14:13

Агенцията "Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за монтаж на ново LED осветление на "Дунав мост" при Русе, съобщиха от пътната агенция.

Премиерът иска край на опашките от камиони на Дунав мост

06 March 2018 14:36

Министър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе. Това стана по време на телефонен разговор с румънския премиер Виорика Дънчила. Тя пое ангажимент пред българския премиер още днес лично да провери системата за вход и изход в страната, както и възможността за подобряване на организацията и състоянието на цялата инфраструктура, касаеща трафика от румънска страна и да предприеме незабавни действия за облекчаване на трафика през граничния пункт. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха и развитието и изграждането на транспортните инфраструктурни проекти в региона, сред които коридорите № 4 и № 9, пристанищната свързаност, Дунавската стратегия, като подчертаха, че тези проекти ще доведат до повече инвестиции, преки бизнес контакти и повече работни места в държавите от тази част на континента. Борисов и Дънчила бяха единодушни, че реализацията на всички регионални проекти са изключително важни и ще бъдат полезни не само за балканските страни, но и за всички държави-членки на ЕС. Премиерът Данчила покани българския министър-председател в Румъния за провеждане на съвместно правителствено заседание, като датата за провеждането му вече е в процес на обсъждане. Бяха отбелязани и положителните резултати от проведените до момента четиристранни срещи на високо ниво между България, Румъния, Сърбия и Гърция, като румънският министър-п...

Новият граничен пункт на Дунав мост отваря 20 години след първата копка

20 January 2018 19:45

Приключи ремонтът на граничен пункт „Изток“ на Дунав мост, откъдето влизат автомобилите от Румъния. С откриването му се очаква огромните опашки от тежкотоварни камиони да намалеят двойно и да се сложи край на задръстванията по границата.

Проверки на жандармерията в района на Дунав мост

04 January 2018 14:38

Проверки на жандармерията в района на Дунав мост. Акцията е започнала днес, проверяват се основно бусове и тежкотоварни камиони, съобщи bTV. Екипи на специализираните полицейски части спират всички камиони, за да проверяват товарите им. Обстойно се преглеждат документите на онези, които превозват месо и месни продукти. Проверката е свързана с вноса на месо от Румъния, където преди време беше регистрирано опасното заболяване африканска чума по свинете. При съмнения за годността на товара провер

Русенци с петиция срещу такса ”Дунав мост”

02 January 2018 13:04

Петиция за отпадане на таксата за преминаване на "Дунав мост" за автомобили с русенска регистрация е организирана в социалната мрежа Фейсбук.

С румънци охраняваме Дунав мост

23 December 2017 19:04

На самата граница между България и Румъния, на Дунав мост се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На символичната церемония присъстваха началниците на двете пътни полицейски служби от Русе и Гюргево главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску. Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния ще осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението в периода на коледните и новогодишни празници. Работата на българо-румънските полицейски екипи, по пътищата от двете страни на Дунав мост, стартира от днес - 22 декември 2017 година. Служителите на реда ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава в двата съседни гранични района – Русе и Гюргево. Целта е осигуряването на пътната безопасност в празничните и почивни дни на румънските и българските граждани, с оглед очаквания интензивен трафик. Екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки по предварително изготвен и съгласуван график на територията на районите на Русе и Гюргево. Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства и т.н....

Тази зима ние чистим Дунав мост

16 November 2017 14:37

Тази зима Дунав мост ще бъде почистван от българската страна. За този ангажимент съобщиха от управата в Русе, цитирани от БТА и news.bg  От управата припомнят, че през миналия зимен сезон почистването е било от румънската част. Според подписан протокол между двете държавипочистването на съоръжението е на ротационен принцип. Областният управител на Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев са разговаряли с префекта на Гюргево Нина Кришу. Целта на срещата е била да се осигури безпроблемното функциониране на съоръжението през предстоящия зимен сезон.

Строим нов мост Русе-Гюргево?

27 September 2017 13:15

Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори меморандум между правителствата на България и Румъния за извършване на задълбочени проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Анализът показва многократно нарастване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост 1, както и на търговския обмен по Рейнско-Дунавския коридор (коридор 7). Съществуващото съоръжение е открито за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му възможности не позволяват облекчаване на трафика. Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спирания на движението. Това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения. Изграждането на ново съоръжение при Русе-Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни. С подписването на Меморандум между правителствата на България и Румъния за проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево двете страни ще поставят основа за подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона. Подкрепа за изграждането на ново съоръжение на р. Дунав при Русе-Гюргево е изразена и от местните и регионални власти на двете страни. Одобрен беше и проект на споразумение межд...

Българо-румънска среща в Русе за изграждането на "Дунав мост 3"

22 August 2017 07:11

Българо-румънска работна среща относно необходимостта от изграждане на "Дунав мост 3" на територията на трансграничния пунк с Румъния ще се състои в Русе.