Регионални

14 февруари 2018 10:55

Археолозите в Бургас отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

14 февруари е известен като празник на виното и любовта. На него хората почитат християнските светци Трифон Зарезан и Валентин. Малко известно е обаче, че на този ден професионалния си празник отбелязват българските археолози. Честването му на тази д...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

"Булгартрансгаз" дава над 57,6 млн. лв. за археологически проучвания

17 October 2018 11:03

„Булгартрансгаз“ дава над 57,6 млн. лв. за археологически проучванияС избрания изпълнител държавното дружество ще сключи 4-годишно рамково споразумение. Поръчката е обявена във връзка с програмата за инвестиции и поддръжка на компанията в периода 2018-2020 година. Десет са обектите, преди изграждането на които трябва да се направят изискващите се по закон спасителни теренни археологически проучвания: Преносен газопровод с Автоматична газорегулираща станция (АГРС) до Банско

Античен надпис доказва съществуването на храм на Аполон в Созопол

14 October 2018 12:55

Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен храм на Аполон в Созопол. Екипът на проф. Казимир Попконстантинов намери мраморен къс с текст, който доказва съществуването на светилището. Декретът е на Народното събрание на Аполония Понтика и е датиран от III век преди Христа. Мраморният отломък е бил използван многократно. Той е бил част от подовата настилка на манастирския храм на остров Свети Иван.

Започва проект по консервацията на археологически обект край АМ „Струма“

12 October 2018 13:12

АПИ ще започне процедура за изготвяне на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на АМ "Струма" край Покровник, които имат експозиционна стойност, съобщиха от пътната агенция.

Откриха тракийска царска резиденция на над две хиляди години

08 October 2018 21:11

Археолози откриха тракийска царска резиденция на възраст над 2 хиляди години. Тя се намира край Кърджалийското село Бенковски, близо до границата с Гърция. Комплексът включва дворец, светилище и най-малко пет царски погребения.

Откриха крепостна стена на римски лагер до Троян

29 September 2018 23:29

На територията на римския военен лагер Состра в землище на троянското село Ломец, на пътя Ескус - Филипополис, е открита най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена по всяка вероятност от войниците на Втора матиакска кохорта през втората половина на II век. Това съобщават от пресцентъра на Община Троян. Стената е широка близо 1,9 метра и е била с приблизителна дължина на източната стена 130 метра. На юг тя е правила завой с добре видима чупка. През 2011 г. се е предполагало въз основа само на теренни наблюдения, че на източния й фронт е имало две правоъгълни кули. Стената е разкрита със запазена дълбочина в субструция от 0,40 до 1 метър. Изградена е с речни средно големи камъни на калова спойка. Ранният лагер на Состра носи всички белези на крепостното строителство от времето на Траян - Хадриан. Ъглите на разкритата източна крепостна стена от втората половина на II век са дъговидно извити. Предполагаемите правоъгълни кули на тази стена са от вътрешната страна на укреплението, но тяхното съществуване е хипотетично и поради повдигната вече дискусия в научната литература за характера на спомената стена са предприети геофизични проучвания, с цел да се установи както наличието на кули, така и на други структури западно от стената, допълват от общинската администрация. Геофизични работи са проведени в края на август от инж. Кирил Велковски, под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ. Те обхващат основно източната зона на кастела Состра. Заложени са три сектора. Финансирането е подсигурено от бюджета на Община Троян в рамките на планираните средства за обекта за тази година.

Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис

27 September 2018 21:03

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на античния град Мисионис край Търговище. Тя е от V в. - периода на ранното християнство. През този археологически сезон на Мисионис беше открит и баптистерий, където са се кръщавали възрастни езичници. За проучване и консервация тази година държавата отпусна 100 000 лв, а местната власт и спонсори дадоха още 50 000 лв.

​Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония

27 September 2018 13:15

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония. Казват, че това е най-масивната римска крепост по поречието на Дунав у нас. Тъй като за обекта няма финансиране заедно с доброволци близо 20 дни работят без заплащане.

Новa ценна находка в Голямата базилика в Пловдив

24 September 2018 12:40

Нова внушителна находка откриха археолозите при теренните разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Проучвателният екип се натъкна на съоръжение за вода, което наподобява басейн. Предполага се, че съоръжението е от 4-5 век.

Основите на раннохристиянска базилика бяха намерени в Червен брег

17 September 2018 20:58

След четиригодишни проучвания в местността „Св. Спас“ над дупнишкото село Червен Брег археолози разкриха изцяло основите на раннохристиянска базилика. Върху абсидата на раннохристиянския храм през Средновековието е изградена църквата „Св. Спас“ с уникални стенописи, част от които са запазени и до днес. Ценните археологически находки доказват, че там е имало богато селище, съществувало от късната античност до Средновековието.

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

12 September 2018 20:30

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянски гробници. Вижте още в репортажа на кореспондентите ни от Кърджали.