България

22 февруари 2018 13:27

България - произволни арести, насилие над мигранти и зависими медии

Произволните арести, връщане на мигранти и насилие по българската граница. Всичко това е продължило и през 2017 г., както и преди. Такива са заключенията в частта за България от разпространения днес доклад на "Амнести интернешънъл" за 2017...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Студенти от Берн се запознаха с добри практики за интеграция на ромите в Монтана

13 September 2018 10:25

Студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ на Университета в Берн - Швейцария, посетиха новопостроените Детска градина № 8 „Пролет” и Здравнно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” в Монтана, информира Нели Василева - гл. експерт в Община Монтана. Те се запознаха с целите и дейностите по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Варненски роми протестираха: Не ни превръщайте в бежанци

10 September 2018 21:20

Роми от варненската махала "Максуда" излязоха на протест и затвориха за кратко улица "Пробуда", съобщи радио Варна. Причина за недоволството е събарянето на къщите им около трасето на строящия се булевард "Левски". "Не ни превръщайте в бежанци", "Искаме обезщетение", пишеше на част от плакатите. Проблемът е, че ромите масово нямат нотариални актове за постройките и живеят незаконно, припомни радиото. Хората обаче считат къщите за свой дом, плащ

Саудитска Арабия ще екзекутира жена политически активист

23 August 2018 09:07

Защитници на човешките права започнаха кампания за спасяването на живота на първата жена политически активист в Саудитска Арабия, която бе осъдена на смърт. 29-годишната Изра ал-Гомгам бе арестувана заедно със съпруга си Муса ал-Хашем още през декември 2015 г. за организирането на антиправителствени протести в източната провинция Катиф, пише The Independent. По-рано този месец специализиран криминален съд в Рияд осъди Гомгам и петима други души на смърт чрез обезглавяване. Затова сега активисти лобират присъдата да бъде отменена или смекчена на обжалването, което предстои през октомври. Промяна може да разпореди крал Салман, който обаче досега винаги е ратифицирал криминалните наказания в кралството. Според организации за защита на човешките права екзекутирането на Гомгам ще постави "опасен прецедент" за жените активистки в консервативната страна. Откакто е в затвора, на Изра ал-Гомгам не ѝ е било разрешено да се срещне с адвокат. В миналото тя е призовавала за освобождаването на политически затворници и за край на антишиитската дискриминация, упражнявана от властта.

Каракачанов: С позицията си за бежанците България се показа като фактор в ЕС

20 August 2018 15:56

Хората, които са постъпили на територията на България през периода 2015-2018 г. са основно от Афганистан, Ирак и Сирия

Меркел иска Борисов да приеме бежанци

19 August 2018 20:10

В телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци. Министър-председателят ни обаче отказал категорично, с аргумента, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди, по време на европредседателството ни и след него. Това съобщава „Труд“, цитирайки отлично информирани източници, близки до Министерски съвет. Разговорът е проведен през уикенда, потвърдиха лаконично от правителството. В прав текст Ангела Меркел настояла пред премиера Борисов страната ни да започне да приема обратно мигранти по примера на Гърция. „Позицията на България остава непроменена“, категоричен бил Бойко Борисов. Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът. Министър председателят обаче припомнил на немския канцлер, че нееднократно е настоял ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове - горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт. До 10 дни у нас ще пристигнат последователно председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер. Предвидено е те отново да огледат съоръженията по границите ни. Точно партията на Зеехофер – Христоянсоциалният съюз, която е коалиционен партньор на партията на Меркел – Християндемократическият съюз (ХСД), е настойчива Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

Директорка на ромско училище: "Оставете агресията настрани, нека се разбираме с добро"

16 August 2018 10:23

Две евангелистки църкви в ромския квартал "Лозница" в Асеновград посети новата директорка на асеновградското ОУ "Никола Вапцаров". В деня на християнския празник Успение Богородично Атанаска Темелкова присъства на ритуалите в двата протестантски храма, по покана на местни жители. Всяка сряда в малката църква се събират младежи, където пасторът ги учи на доброта. Във вечерта на празника те се учеха да изпълняват прочувствени молитвени песни. По повод гостуването на Темелкова

Над 1.3 млн. лв. отиват за разширяване на Центъра за настаняване на чужденци в Любимец

15 August 2018 11:00

Поръчка за разширение на Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец обяви Дирекция "Миграция" към МВР. Тя е на стойност 1 323 555 лв. без ДДС, а средствата са осигурени по Механизма за спешна финансова помощ към фонд "Убежище, миграция и интеграция". Целият имот на убежището в хасковския град е 13 декара, а разширението ще е върху площ от 2,9 дка, южно от съществуващия център за настаняване. Той е предназначен за чужденци, които пребивават

ООН призова Русия: Спрете мъченията в затворите

11 August 2018 13:42

ООН призова Русия да прекрати изтезанията над затворници и да подведе под отговорност виновните за извършване на такива деяния. Призивът идва, след като в някои медии се появиха кадри, на които е заснето как надзиратели пребиват затворник. Русия ще трябва в рамките на година да докладва какви наказания са наложени на тези надзиратели, се казва в изявление на Комитета на ООН срещу изтезанията, публикувано в петък в Женева. Посочва се също, че трябва да се вземат мерки срещу лицата, които са се опитали да попречат на публикуването на видеозаписа. Въпреки многобройните достоверни свидетелства за изтезания в руските затвори, до разследване се стига само в изключителни ситуации. Същевременно на мъчителите се налагат само леки наказания, подчерта на пресконференция представителят на комитета Клод Елер, цитиран от DW.

Роми от цялата страна почетоха паметта на жертвите на Холокоста

02 August 2018 19:46

С цветя и минута мълчание роми от цялата страна почетоха паметта на жертвите на геноцида по време на Втората световна война. Пред Паметника на Незнайния войн в София те развяха ромския флаг и знамената на България и ЕС, и се помолиха за интеграция на малцинствата. След церемонията, ромите внесоха декларации в посолствата на Италия и Украйна срещу расизма и агресията.

Лишени от свобода в затвора на Враца участваха в проект “Не съм различен”

31 July 2018 10:50

В продължение на 22 месеца, около 100 мъже с присъди, продължаващи образованието си в СУ „Мито Орозов” към затвора във Враца участваха в проект финансиран с 22 067, 74 лв. от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Финалът на проекта „Не съм различен” беше отбелязан с презентация за реализираните дейности от директорът на затворническото школо Елеонора Дончева. Тя акцентира върху факта, че възрастните ученици в училището са с турско, влашко и ромско потекло, които официално не се самоопределят като различни от българи, но са носители на различни обичаи, традиции и манталитет. Въпреки това те са работили по проекта с желание за разпознаване на културното многообразие и това е формирало тяхното уважение към различността.