Икономика и бизнес

22 февруари 2018 15:00

МВФ ни препоръча увеличаване на доходите

България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това е заключението на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Според КНСБ вносът на сезонни работници е безконтролен

19 June 2018 10:47

Между 12 и 15 процента средно увеличение на работните заплати във всички сектори ще поискат от КНСБ за следващата година. Това каза при посещението си в Русе президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му средната работна заплата в Русе е над 880 лв., в София достига 1 500 лв., но в райони с липса на икономика, като Видин, тя е едва 700 лв.

Дебат за сближаване на заплатите в Европа

12 June 2018 22:29

Европейският индустриален и синдикален елит стартира дебат за сближаване на заплатите в Европа. В столицата се проведе среща на изпълнителния комитет на INDUSTRIALL EUROPE - организация с над 7 млн. члена от над 200 синдикални организации в индустриалния сектор от цяла Европа.

Дебат за сближаване на заплатите в страните от ЕС започва в София

12 June 2018 06:26

Европейският индустриален и синдикален елит стартира дискусията. Ще се обсъжда заплащането в мултинационалните компании в Източна и Западна Европа, влиянието на завишените екоизисквания към енергетиката и отражението върху индустрията, глобализацията. Темата за сближаването на заплатите ще продължи през целия юни. На 21 и 22 юни в Резиденция „Бояна" ще заседава Групата на работниците на Европейския икономически и социален комитет, в което ще участват над 120 синдикални лидери от Европа.

ТОП 5 на градовете с най-високи заплати

04 June 2018 10:21

Марріng thе wоrld'ѕ рrісеѕ, или „Kapтoгpaфиpaнe нa cвeтoвнитe цeни”, е доклад, в който Dеutѕсhе Ваnk ежегодно публикува данни да цените на стоките и услугите в най-големите градове на света. Тук се посочва и средната месечна нетна заплата във всеки град. Ето кои градове влизат в ТОП 5. 5. Бocтън - 3 740 USD Това е един от най-старите богати градове в САЩ. Разположен е в регион известен като Нова Англия. Финанси, банки и застраховане. Това са трите най-развити сегмента в града. Също така е един от най-големите издателски центрове в Щатите. 4. Cидни - 3 914 USD Най-големият и стар град в Австралия. Икономически най-силно застъпени са ycлyгитe, тъpгoвиятa, пpoизвoдcтвoтo, здpaвeoпaзвaнeтo. Близо 25% от икономиката на страната е разположена в Сидни. Тук е разположена Австралийската фoндoвa бopca (АЅХ), цeнтpaлнaтa бaнĸa и сeдaлищaтa нa 90 бaнĸи и над пoлoвинaтa oт нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в Австралия. 3. Hю Йopĸ - 4 115 USD Един от най-големите финансови, пoлитичecĸи, иĸoнoмичecĸи и ĸyлтypни центрове в смета. Hю Йopĸ e избpaн зa цeнтpaлa нa финaнcoви инcтитyции ĸaтo Сіtіgrоuр, ЈР Моrgаn Сhаѕе & Со., Аmеrісаn Іntеrnаtіоnаl Grоuр, Gоldmаn Ѕасhѕ Grоuр, Моrgаn Ѕtаnlеу и други. На Уoлcтpийт са разположени нaй-гoлeмитe бopcи в cвeтa, сред които NYЅЕ, NАЅDАQ, Аmеrісаn Ѕtосk Ехсhаngе, Nеw Yоrk Меrсаntіlе Ехсhаngе. 2. Caн Фpaнциcĸo - 4 974 USD Градът е известен световен туристически център. Най-известната забележителност е мостът Golden Gate, островът-затвор Алкатраз, кабинковият лифт и други. 1. Цюpиx - 5 764 USD Едва ли за някой е изненада, че първото място е за швейцарски град. Редица зacтpaxoвaтeлни ĸoмпaнии и бaнĸи, вĸлючитeлнo мeждyнapoднитe UВЅ и Сrеdіt Ѕuіѕѕе, швeйцapcĸaтa фoндoвa бopca и Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Швeйцapия, са избрали именно в Цюрих да разположат централите си. Също така тук са разположени централи и филиали на редица известни световни центрове.

Чиновниците у нас взимат от 460 до 4000 лв.

26 May 2018 15:16

Заплатите на чиновниците са между 460 и 4000 лева. Това показва данните на правителството за 2017 г. Според анализа разходите за заплати не се управляват правилно. Често новоназначените служители са с ниски доходи, просто защото скоро са постъпили на работа, съобщи Би Ти Ви. На най-високото стъпало, заплатата на главния секретар може да е от 1200 лева до 4000 - зависи къде си главен секретар. Най-ниско платените са на длъжност "изпълнител" но и там разликата е сериозна - от 460 до почти 1200 лева. Парадоксалното е, че при щат от под 140 000 чиновници, при това заедно с незаетите бройки, служебните мобилни телефони са почти 200 000 - по телефон и половина на човек. Държавата е наясно, че за да има добра администрация тя трябва да получава и съответното възнаграждение. "И тъй като държавата няма възможност да отделя повече, вариантът е успоредно с модернизацията да се редуцира съставът, което би оставило достатъчен паричен ресурс за тези експерти, които останат да работят в системата", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек

22 May 2018 17:00

3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за да може да живее нормално един месец. Животът в София е с около 700 лв. по-скъп от този в страната. Необходимите доходи на един човек в страната са по 585 лeва месечно или 2340 лeвa в семейство с двама възрастни и две деца. Това означава, че родителите трябва да взимат чисто т.е. нетно по 1170 лeва на месец, каза изследователят в Института за синдикални изследвания Виолета Иванова при представянето на данните за първото тримесечие

Издръжката на живот у нас е нараснала с над 30% от 2008 година насам

22 May 2018 06:19

За период от 10 години - от 2008 година до момента - издръжката на живот в България е нараснала с 30,7 %. Данните са на КНСБ. Синдикатите са изчислили още, че хранителните стоки за същия период са поскъпнали с близо 37%, а нехранителните с 24,5%.

Зорница Русинова: Ръстът на минималната заплата е 110%, това е работеща икономика

20 May 2018 19:40

Темата за доходите е винаги актуална, няма политик, който да не иска да подпомогне гражданите да получават повече доходи. Освен ниските нива на безработицата, хубавото у нас са ръстът на средните доходи, а ръстът на минималната работна заплата е със 110%. Което значи, че действията на правителството са дали своя резултат, защото доходите идват от работеща икономика. Това заяви Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. "В момента предвиждаме ежегодно увеличаване на мин

МВФ притиска Германия да увеличи инвестициите

19 May 2018 11:09

Международният валутен фонд (МВФ) засили натиска си върху правителството на канцлера Ангела Меркел да увеличи публичните инвестиции на страната с цел да намали високия търговски излишък на Германия, съобщава Reuters.Германските власти са изправени и пред други належащи въпроси като пенсионните реформи, които ще увеличат продължителността на трудовия стаж, намалявайки необходимостта от спестявания на работниците. Пенсионната реформа вероятно ще има благоприятен ефект върху...

Средният осигурителен доход за март е 879,67 лева

11 May 2018 10:32

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за март 2018 г. е 879,67 лв, съобщиха от пресцентъра на НОИ.