Икономика и бизнес

22 февруари 2018 14:23

Шест български вина спечелиха "Златен ритон" от "Винария 2018"

Шест български вина спечелиха приза "Златен ритон" от международната специализирана изложба "Винария 2018", съобщиха от пресцентъра на Националната лозаро-винарска камара. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на българск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Франция е изнесла шампанско за 2,8 милиарда евро през 2017 година

18 March 2018 16:20

САЩ, Великобритания и Япония са първите три пазара за износа на френско шампанско, чиито продажби през 2017 година са достигнали рекордните 4,9 милиарда евро оборот. Това обяви днес Комитетът Шампан в комюнике, цитирано от АФП. "Тези резултати се дължат на увеличения износ, който е осигурил 2,8 милиарда евро или с 6,6 на сто повече спрямо 206 година", се уточнява в комюникето.

Все повече азиатски туристи идват у нас на винен туризъм

24 February 2018 19:52

Все повече туристи от Азия посещават винарските изби около Пловдив с цел винен туризъм. В Старосел - меката на червените вина, избите предлагат на посетителите винени турове и уроци по дегустация.

Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник

10 February 2018 19:40

За седма поредна година фестивалът „Златен грозд” в Мелник събра винопроизводители от Югозападна България, които представиха новата си реколта от местни вина. Целта е да се популяризира винения туризъм в региона, който е основен поминък на хората.

Празник на виното в с. Априлово, Старозагорско

04 February 2018 08:53

В дните между 1-ви и 14-ти февруари са посветени на виното- в различни краища на страната започна обичаят по зарязването на лозите. В старозагорското село Априлово традицията от години повелява това да се случва в началото на февруари. Музика с народни танци огласи селото, а хората си пожелаха една плодородна година с хубави вина. След като се изпълни обичаят по зарязването на лозите, се порведе и традиционният конкурс за бели и червени вина на местни производители.

Производители: Държавата да се справи със сивия сектор във винопроизводството

03 February 2018 19:41

Държавата трябва да намери начин да спре нелегалното производство и продажба на вино у нас, защото това води до загуби за лицензираните стопани. Искането на винопроизводителите беше поставено по време на традиционното зарязване на лозята в една от винарските изби в пловдивското село Брестовица. Представители на бранша настояват и за държавна подкрепа за реклама на българските вина, които се изнасят в чужбина.

Празници на виното в Асеновград

31 January 2018 18:55

Виното три пъти е спасявало Асеновград от изчезване през вековете. Затова асеновградчани почитат традицията и всяка година правят шествие на производителите на домашно вино. То тръгва от паметника на бащата на прочутата станимашка малага Аристи Чорбаджака, минава край чешмата на Рибната църква, от която вместо вода само на този ден тече вино и стига до центъра на града.

Българско вино с послание завладява световните пазари

30 December 2017 10:45

С по-малко, но с по-качествена винена реколта изпращат годината българските производители. Те очакват от държавата подкрепа за фирмите, които изнасят вино и рекламират името на страната ни. Тази година интересът на световните пазари е насочен и към родния продукт, придружен с посланието на българската шевица.

Вина от благоевградския регион все повече се търсят на българския пазар

11 December 2017 19:54

Все повече производители на вино от Благоевградска област успяват да реализират продукцията си в страна ни, а не разчитат само на износ към други държави. Тази година за бранша е много добра , очаква реколтата да бъде висококачествена. Според специалисти българските вина са добре ценени и признати на международните пазари, тъй като вкусовите им характеристики не отстъпват на чуждите продукти.

Започна дегустацията на рилско вино

09 December 2017 13:00

В планинското градче Рила днес честват 20 години от възстановяването на старата традиция, наречена "Кратун месец". За местните жители това е най-дългият месец в България, който трае точно 99 дни. През този месец се дегустира рилско вино, отгледано в подножието на Рила планина, а името Кратун идва от стара традиция, виното да се пие от кратунки, които са вид тикви. Вижте прякото включване на Десислава Малинова.