Икономика и бизнес

22 февруари 2018 14:23

Шест български вина спечелиха "Златен ритон" от "Винария 2018"

Шест български вина спечелиха приза "Златен ритон" от международната специализирана изложба "Винария 2018", съобщиха от пресцентъра на Националната лозаро-винарска камара. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на българск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ще пием ли по-скъпо вино тази зима?

29 August 2018 11:00

Оскъдна и скъпа е реколтата от грозде. Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете. Село Брестовица е известно като меката на винените сортове грозде. Лошото време обаче попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта. Заради ниските добиви прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи, съобщава Нова тв. Средно с 50% по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове мавруд и каберне край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете. Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето. Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените, защото пазарът е доста свит, а и повечето изби имат непродадени количества от минали години. За разлика от винпромите, дребните производители смятат да повишат цената на виното. Така очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева.

Ръст на винения туризъм, избите на юг са резервирани до края на октомври

01 August 2018 07:30

Винарните в Южна България нямат свободни дати за посещения до края на октомври. Виненият туризъм става все по-популярен по нашите ширини не само за местни посетители, но и за чужди, пише "Монитор". Често базите на производителите на алкохолната напитка от ферментирал гроздов сок освен за дегустации, се използват за сватби или други радостни моменти. Те се съчетават с културен или поклонически туризъм. Все повече винарни пристрояват към имотите си помещения за гости и ресторанти, комен

Българското вино е конкурентно на пазара

02 July 2018 06:40

България изнася над 60 на сто от произведеното вино, а годишно у нас се произвеждат 120 млн. литра. Това стана ясно на Петия Черноморски винен форум, който се провежда край Варна.

Най-старото вино в света се пази във Варна

25 June 2018 13:13

Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически музей. Те са открити по най-старото злато, тъй като е имало обичай древните траки да пръскат покойниците с вино. Това означава, че най-старата напитка е в морската столица, а не както се твърдеше – в Грузия, където е открито вино на 7000 години, обясни в морската столица Виталий Меркушев – председател на борда на Черноморския форум за винопроизводство. По времето на Живков България е била втора по изн

Рекордна цена за пъпеши и жълто вино беше платена на търг за деликатеси

27 May 2018 20:56

Рекордни суми на търг за деликатесни продукти в Япония и Франция. 30 000 долара за два пъпеша от специален сорт плати фирма за пакетиране на плодове на остров Хокайдо. Близо 104 000 евро достигна цената на бутилка жълто вино "Арбоа", произведено през 1774 година. Вижте кои са ценителите.

„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив

07 May 2018 07:21

За четвърта поредна година десетки туристи посетиха пролетния винен тур в Пловдив „Вино и гурме“. Във двудневния фестивал, който се проведе на няколко локации в Стария град, участваха 31 винарски изби от цялата страна, които представиха най-интересните си купажи за 2018-та година.

Франция е изнесла шампанско за 2,8 милиарда евро през 2017 година

18 March 2018 16:20

САЩ, Великобритания и Япония са първите три пазара за износа на френско шампанско, чиито продажби през 2017 година са достигнали рекордните 4,9 милиарда евро оборот. Това обяви днес Комитетът Шампан в комюнике, цитирано от АФП. "Тези резултати се дължат на увеличения износ, който е осигурил 2,8 милиарда евро или с 6,6 на сто повече спрямо 206 година", се уточнява в комюникето.

Все повече азиатски туристи идват у нас на винен туризъм

24 February 2018 19:52

Все повече туристи от Азия посещават винарските изби около Пловдив с цел винен туризъм. В Старосел - меката на червените вина, избите предлагат на посетителите винени турове и уроци по дегустация.

Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник

10 February 2018 19:40

За седма поредна година фестивалът „Златен грозд” в Мелник събра винопроизводители от Югозападна България, които представиха новата си реколта от местни вина. Целта е да се популяризира винения туризъм в региона, който е основен поминък на хората.

Празник на виното в с. Априлово, Старозагорско

04 February 2018 08:53

В дните между 1-ви и 14-ти февруари са посветени на виното- в различни краища на страната започна обичаят по зарязването на лозите. В старозагорското село Априлово традицията от години повелява това да се случва в началото на февруари. Музика с народни танци огласи селото, а хората си пожелаха една плодородна година с хубави вина. След като се изпълни обичаят по зарязването на лозите, се порведе и традиционният конкурс за бели и червени вина на местни производители.