Регионални

25 февруари 2018 13:21

Община Козлодуй подкрепи предложението за изграждане на нова ядрена мощност

Декларация в подкрепа на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" приеха общинските съветници в атомния град. Предложението дойде от кмета Маринела Николова и бе гласувано на извънредно засед...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е в планов годишен ремонт

15 September 2018 13:40

На 15 септември в 3 ч. и 22 мин. шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от атомната централа. В рамките на престоя ще бъдат изпълнени предвидените ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за следващата, 24-а поред, горивна кампания. Плановият годишен ремонт на шести енергоблок се предвижда да завърши в края на месец октомври. Другият 1000-мег

Ангелкова: Козлодуй има голям потенциал за културно-исторически туризъм

15 September 2018 12:14

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в Козлодуй, където тази година се очакват над 2000 посетители. По време на посещението си в града министър Ангелкова проведе работна среща с кмета на общинат

Граждани от Козлодуй се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

13 September 2018 12:00

Вчера, между 14 и 16 часа се състоя изнесена приемна на националния омбудсман, информира общинското пресаташе. 23-ма души се бяха записали за лична среща с екипа на Мая Манолова. Проблеми от всякакво естество бяха поставяни на вниманието на Омбудсмана. На всички граждани бе отделено нужното време и бяха посъветвани, как да постъпят в конкретните ситуации.

И Община Козлодуй се включва в кампанията почистването на България

10 September 2018 10:45

Община Козлодуй ще се включи за поредна година в националната кампания за почистването на България. Днес служителите от общинска администрация ще почистват централните улици „Освободител”, „Георги Димитров” и „Христо Ботев”, както и Ботев парк.

Борисов и шеф от "Росатом" си говорят за бъдещето на мирния атом

26 July 2018 11:04

Втория живот на АЕЦ "Козлодуй" и възраждането на АЕЦ "Белене" са обсъдили на среща в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов и първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров.  "Росатом" дава лек заден за АЕЦ "Белене" Двамата са отбелязали успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", се разбира от съобщението на правителствената информационна служба. По думите на премиера Борисов продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката.  Изпълнител на проектите е "Росатом", която, освен реакторите на АЕЦ "Козлодуй", е доставила и тези на неосъществената АЕЦ "Белене". За реакторите на втора атомна се наложи българската държава да плати над 620 милиона евро, след като "Росатом" осъди НЕК в международния арбитраж. Причината е, че реакторите са поръчани по времето на кабинета "Станишев", въпреки че не е имало договор за строителството на "Белене".  АЕЦ "Белене" - цялата история в дати и числа На срещата в МС днес премиерът е информирал руската страна за парламентарното и правителствено решение за възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ "Белене". Заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. "Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране", каза Кирил Комаров, който вчера в Министерството на енергетиката заяви, че в такива проекти винаги има държавно участие. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината, стана ясно преди ден. Комаров, който е председател и на Управителния съвет на Световната ядрена корпорация, заяви, че "Росатом" ще се запознае внимателно с условията на процедурата, за да реши дали да участва. Китайският посланик: АЕЦ "Белене" трябва да се реализира на пазарен принцип "Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", каза Кирил Комаров на пресконференцията в Министерството на енергетиката. По думите му "България активно участва в този проект, защото беше поръчано, произведено, заплатено оборудване, което сега принадлежи на БЕХ". Първият заместник генерален директор на "Росатом" изрази увереност, че българското правителство ще вземе мъдро решение как да бъде осъществен този проект. Парламентът извади АЕЦ "Белене" от гьола

Удължават живота на VI блок на АЕЦ “Козлодуй“

25 July 2018 15:53

Първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че компанията проявява интерес към АЕЦ „Белене“

50 плавания са осъществени с „Радецки” за пролетта

25 July 2018 10:30

От началото на пролетта до момента национален музей параход „Радецки” е осъществил 50 плавания и е посрещнал 7 300 посетители, информират от Община Козлодуй. 3 800 ученици, 300 студенти, 2 800 възрастни хора, 68 чужденци и 57 души със свободен вход са били посетителите, които са се докоснали до националната светиня.Плаванията на парахода са с 10 повече в сравнение със същия период на 2017-та година. Продажбите на билети и рекламни сувенири само за месеците май и юни са двойно повече спрямо продажбите по същото време на 2017-та година.

Енергийното министерство представя резултатите от нов проект за АЕЦ "Козлодуй"

25 July 2018 06:11

Министерството на енергетиката ще представи резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лицензията на VI блок за следващ 10-годишен период.

В община Козлодуй продължава събирането на капачки за благотворителност

24 July 2018 16:00

Средствата този път ще отидат в помощ на социално слаби децаВ рамките на година и половина Община Козлодуй призоваваше гражданите за събиране на пластмасови капачки, които обикновено се изхвърлят в контейнерите за смет, съобщават отрганизаторите. Първата подобна кампания събра 519 лева, които ще помогнат родилното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” да се оборудва с реанимационна маса. За събиране на цялата необходима сума от 5 700 лева, помогнаха много дарители.Кампанията обедини хора, не само от общината, а и от съседните населени места. На снимката са ученици от ОУ „Цанко Церковски” гр. Мизия, които в деня на последното предаване на капачки донесоха 45 килограма, събрани от тях и техните съученици.

Хиляда лева глоба за жена, подала невярно повикване на телефон 112 в Козлодуй

24 July 2018 15:00

По внесено предложение от Районна прокуратура – Козлодуй за освобождаване от наказателна отговорност, съдът е наложил административно наказание на основание чл. 78а от НК – глоба в размер на 1000 лева, на В. М. за извършено от нея престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК.