Образование и семейство

12 март 2018 08:52

Какви мерки взе ръководство на 119-о училище в София срещу агресията?

Вече месец пощенска кутия събира сигналите за агресия в столичното 119-о училище. На нея пише: "Ако се притесняваш да говориш, напиши го!". В пряко включване от там дискутирахме темата за насилието и агресията сред учениците. Какви мерки взе училищно...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Десетокласник е в болница след побой в училище

21 September 2018 09:46

Докато биели ученика останалите в двора седели и гледали

Всеки втори седмокласник е бил нападан физически

16 September 2018 21:33

Почти всеки втори седмокласник в България е бил нападан физически или заплашван от свой съученик през последната учебна година. Това показват данни от национално проучване сред 3200 седмокласници, проведено от Центъра за приобщаващо образование. Според проучването една четвърт от учениците са подложени на психически тормоз от съученици, а 65 на сто поне веднъж са били назовавани с обиден прякор от връстниците си. “Виждате високи проценти на агресия в широкия смисъл на думата. Физическата агресия очевидно, но не по-малко значимо за децата е психическият тормоз, който очевидно е даже по-чест. Някъде той минава за шегички и прочее, но то пак си е форма на тормоз, а Интернетът е дал нови полета. Там са обект на тормоз, тоест Интернет дава възможност ученическият тормоз да продължи извън училище“, каза социологът Живко Георгиев. Според изследването едва 4% от училищата у нас успяват да постигнат както добри оценки, така и високо благополучие сред учениците им. “Това е един комплексен поглед върху себеусещането на детето, тоест има ли доверие към учителите, чувства ли се подкрепено, чувствали, че допринася, че е част от някаква общност, има ли желание да учи, вижда ли смисъл в ученето, има ли смислени връзки със съучениците си?“, поясни пред БНР Ива Бонева от Центъра за приобщаващо образование.

Откриха "Синя стая" за деца жертви и извършители на престъпления в Хасково

28 August 2018 16:50

"Синя стая" за изслушване на деца жертви и извършители на престъпления бе открита днес в Хасково. На събитието присъства зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

45% от учителите търпят насилие от родителите

17 August 2018 13:58

60% от насилието над децата вкъщи се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище. Това посочват данните на Синдиката на българските учители, цитирани от Нова тв. 45% от учителите пък търпят насилие от страна на родителите, а причината е отношение към децата им, което не се харесва на възрастните по една или друга причина. „Много плахо говорим за тормоза в семейството. Синдикатът на българските учители от 1999 г. сме направили около 7- 8 конференции и 3 изследвания в тази посока”, каза Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Тя допълни, че преди години насилието е било физическо, а сега преобладава вербалната агресия. „Със сигурност има домашно насилие и то не само по отношение на децата. Има стотици жени, които също са жертва на агресия. Това е системен проблем. Важното е да търсим мерки за справяне с проблема”, каза Младен Владимиров, училищен психолог. 39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване, проведено още през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Според Янка Такева в училищата има нужда и от социални педагози. „Учителят се явава най-голямото приемно семейство. Ние сме хората, които трябва да намерим начин да успокоим детската душа. На преподавателите им е много трудно да се справят с цялата педагогическа и методическа дейност”, допълни още Такева. Все пак, около 61% от българите са против телесното наказание под всякаква форма.

Наръганото момче в "Надежда" остава в интензивното

26 July 2018 20:18

Приключи операцията на 16 г. момче, което постъпи днес в "Пирогов", след като беше наръгано в кв. "Надежда", съобщиха от болницата. Мултидисциплинарен екип извърши животоспасяваща операция по спешност при постъпването му в университетската спешна болница. Момчето остава за интензивно лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на "Пирогов". Утре сутрин в 8 часа пред главния вход на болницата ще има брифинг за състоянието му. Припомняме, че днес (26 юли), м

Тийнейджър е бил наръган в столичния квартал "Надежда"

26 July 2018 17:03

Днес (26 юли), малко след 14.00 часа, в полицията постъпил сигнал за наръгано момче на междуетажна площадка на жилищен блок в ж.к. „Надежда 3“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и Бърза помощ. Пострадалият – 16-годишен младеж, е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. В непосредствена близост до блока е задържан 15-годишен, чиято съпричастност към случилото се изяснява. Според пъ

Деца борят агресията с екстремни спортове

15 July 2018 22:30

Чрез екстремни спортове деца от Велико Търново ще се учат да преодоляват агресията. Проектът, финансиран от Министерството на младежта и спорта се реализира от спортния клуб "Сикс спортс", в партньорство с община Велико Търново, съобщи в пресклуба на БТА в областния град Георги Недев, председател на клуба. В начинанието могат да участват над 250 души от 15 до 29 години, както и 25 младежи в неравностойно положение. Те ще се запознаят с принципите на муай-тай /тайландски бокс/, известен още като изкуството на осемте крайника. Участниците ще бъдат екипирани и ще тренират на открито, уточни Димитър Марков, републикански шампион в дисциплината и ръководител на великотърновския клуб "Чан-на", под чието ръководство ще се състоят тренировките. Предвидени са мини състезания по мотокрос и ендуро, за които също е осигурена цялостна екипировка на участниците, посочиха организаторите. Заниманията, които включват и каране на велосипеди и ролери, ще се състоят между 17 и 19 юли в парк "Дружба", и на 4 и 28 август в градовете Дебелец и Килифарево. Цялата програма е публикувана във фейсбук страницата на клуба, посочи Недев. В рамките на проекта ще бъде заснет и филм. Идеята е да се покаже как спортът понижава степента на агресията и учи на дисциплина и уважение, отбеляза Биляна Първанова, координатор на проекта и дългогодишен състезател по хандбал. Другата цел е децата да излязат от социалните мрежи и да осъществят реални социални контакти на открито, посочи тя. Осигуреното финансиране е в размер на 35 хиляди лева, а срокът за изпълнение е пет месеца.

Спортен празник „Аз и Ти – срещу насилието” в Стара Загора

27 April 2018 07:06

На 28 април от 10 часа в Новия парк „Артилерийски” започва Спортният празник „Аз и Ти – срещу насилието”, организиран от 2 ОУ „П.Р.Славейков” и Зонта Клуб-...

Гимназия в Кюстендил прави анкетна карта за борба с насилието в училище

24 April 2018 07:30

Анкетни карти са част от мерките за борба с агресията и насилието, които имат положителен ефект вече няколко години в Природо-математическата гимназия в Кюстендил. Учениците от горните класове попълват два пъти годишно специалния въпросник. По този начин освен обичайните срещи с учители, родителите се информират какво се случва в училище и дали детето им се чувства добре.Вижте репортажа на Ангелина Дочева.

Народни танци и музика срещу стреса и агресията в училище

17 April 2018 06:47

С хора и музика борят стреса и агресията в училището в симитлийското село Долно Осеново. Вместо да стоят в класните стаи, в голямото междучасие всички ученици танцуват на двора.