Здраве

12 март 2018 15:46

Стартира първата интернет платформа за онкоболни у нас

Целите на фондацията са да намали смъртността от ракови заболявания като промени нагласите на общественото...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Все повече русенки даряват косите си за перуки в помощ на онкоболни жени

23 July 2018 07:07

Все повече русенки искат да дарят косите си на онкоболни жени. Провокира ги благотворителната кампания на фризьора Нина Йорданова, за която ви разказахме в началото на годината. По три безплатни фризьорски услуги в продължение на една година ще получат част от регистрираните пациенти в Комплексния онкологичен център в града, а от благородния жест до сега се възползват много жени.

Ученици шият благотворително за Детската онкохематология в Пловдив

27 June 2018 11:00

Благотворителна инициатива на ученици от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив. Десетокласници ушиха спално бельо за малките пациенти на Детската онкохематология в Университетската болница „Свети Георги“ в града и го дариха безвъзмездно. С благотворителния жест учениците върнаха усмивките на болните деца.

Българки спечелиха 12 медала на първите спортни игри за онкоболни

25 June 2018 13:44

Българки, борещи се с рака, спечелиха 12 медала на първите спортни игри за онкоболни в Рим. В състезанието участваха националните отбори на шест държави - Италия, Испания, Англия, Гърция, Полша и България. То протече в девет олимпийски дисциплини, в които участваха 38 души, съобщават от БНР. Българските участнички - Галина Стоянова, Калина Стоянова, Мая Стоилова, Миглена Мичева и Фани Николова завоюваха 12 медала в деветте дисциплини. В заключителното събитие всеки участник получи допълнителен

Нов стандарт за лъчетерапия ще подготвят експерти

18 June 2018 20:45

Нов стандарт за лъчелечение и мерки за контрол при предписването и прилагането на терапия ще подготвят експерти. Това стана ясно след среща на пациентски организации, лъчетерапевти и представители на Здравната каса. За пореден път всички участници в срещата увериха, че ограничения при лечение на онкоболни пациенти няма да има.

България ще участва в спортни игри за хора с онкологични заболявания

16 June 2018 09:05

България се готви за участие в първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Те ще се проведат в Рим в края на следващата седмица със специалната подкрепа на Италианския олимпийски комитет. България ще бъде представена от изцяло женски отбор. В състезанията ще участват общо 6 държави.

Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболните

14 June 2018 16:23

„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити при лъчелечението, искам да уточня нещо изключително важно. Има явно неразбиране или неправилно тълкуване на т.нар. индикативни стойности. Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратното – служат единствено и само за нуждите на контрола. Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Нещо

Лекарите се канят да не изпълняват лимитите за лъчетерапия

14 June 2018 09:00

"Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били против лимитите за онкоболни и вярвам, че става въпрос за недоразумение." Това каза председателят на Български лекарски съюз Иван Маджаров. Той уточни, че тази година лъчетерапията е била отделена в отделна група, за да бъде наблюдавана по-добре. По думите му в страната ни са инвестирани огромни средства, за да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите трябва да се лекуват тук. 

НЗОК успокои, че гарантира лъчетерапия на всички онкоболни

12 June 2018 18:30

НЗОК гарантира лъчетерапия на всички онкоболни, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Във връзка с публикации в медиите, в които се твърди, че Националната здравноосигурителна каса ограничава лъчетерапията на онкоболни пациенти, НЗОК заявява следното: Има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г. В Националния рамков договор за медицински дейности 2018, подписан двустранно от БЛС и НЗОК, чл. 344, ал. 9 „Въвежда се разрешителен режим

Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

20 May 2018 10:30

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства. Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година. "Разтварят се 450

Недостиг от 80 милиона лева за онколекарства в Здравната каса

14 May 2018 22:23

Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на годината се очертава дефицит от 80 милиона лева за онколекарства. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда.