Култура

13 март 2018 08:15

Хосе Карерас идва за четвърти концерт у нас

21 октомври, зала "Арена Армеец" Хосе Карерас ще зарадва българската публика с още един въздействащ концерт. След като през 2005, 2012 и 2015 г. той вдигна на крака зала 1 на НДК, сега великият испански тенор ще излезе на сцената в най-голямата зала...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Премиера на операта "Макбет" на русенска сцена

19 March 2018 19:27

Премиера на спектакъла „Макбет” от Джузепе Верди тази вечер на сцената на Русенската опера. Режисьор на постановката е доц. Нина Найденова. Произведението не е поставяно в дунавския град от 2008 година. Това е единствената оперна премиера в програмата на 58-ия фестивал „Мартенски музикални дин”.Вижте репортажа на Р.Маринова, Пл. Иванов и Ст. Матеев.

"Метрополитън" окончателно уволни легенда в музиката заради сексуален тормоз

13 March 2018 07:08

Нюйоркската "Метрополитън опера" обяви, че прекратява договора си с дългогодишния диригент Джеймс Ливайн, след като са открити достоверни доказателства по обвиненията срещу него в сексуални посегателства над млади музиканти, предаде БГНЕС. През декември миналата година най-голямата американска опера временно отстрани от поста Джеймс Ливайн след като обвиненията срещу него станаха публично достояние. Ливайн се разделя и с поста почетен музикален директор на операта, в която бе диригент

„Семирамида“ от Росини се завръща в Метрополитън

09 March 2018 17:06

Ще гледаме постановката на Джон Копли в програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 10 март в Синема Сити София.

Сера Гьош ще пее Щраус и Вагнер

08 March 2018 08:15

Зала "България" 22 март т г. Дебюта си на софийска сцена ще направи Сера Гьош - забележителна австрийска оперна изпълнителка. Това ще стане на 22 март в зала "България". Почитателите й я наричат "Стилен подарък от Виена", съобщават от Софийската филхармония. Заедно с маестро Герит ...

Операта "Янините девет братя" пред чуждестранна публика

04 March 2018 09:57

Най-българската опера „Янините девет братя" на Любомир Пипков е избрал академик Пламен Карталов за критичните погледи на чуждестранната публика. Премиерата ще открие престижния форум Опера Европа, който ще събере в София директорите на големите европейски театри на 22-ри март. Само два месеца по-късно същото заглавие ще открие и гастрола на Националната ни опера в Болшой театър в Москва.

„Пинокио" от Александър Йосифов за първи път на сцената на Бургаската опера

24 February 2018 12:25

Броени часове остават до премиерата на операта за деца „Пинокио" от Александър Йосифов. Тя се поставя за първи път на сцената на Бургаската опера. С нея своите премиери на бургаска сцена правят и режисьорът Денис Иванов и диригентът Цанислав Петков.

Соня Йончева в „Бохеми“ на Метрополитън опера

22 February 2018 11:24

Прочита на Франко Дзефирели, с най-дълга история на сцената на Мет, ще видим на 24 февруари в програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“.

Магична поява на "Янините девет братя" от Любомир Пипков

11 February 2018 22:43

Очакването на музикалната ни общественост съвсем скоро ще бъде възнаградено с новата постановка на Софийската опера и балет на ненадминатия шедьовър на Любомир Пипков – величавата му оперна творба „Янините девет братя“! Режисьорът Пламен Карталов е пристъпил към реализацията на това знаменателно произведение от националната ни музикална съкровищница, мобилизирайки за тази заветна цел един творчески екип от най-изтъкнатите и от съвсем млади артисти на първия ни оперен театър. На времето той бе казал: „Янините девет братя е тема, в която се оглеждат много причини и много поводи, за да кажем, че тази тема както вчера, така и днес, и винаги ще остане да отеква като тъмен звън от камбана, звън, напомнящ за една цяла народна трагедия. В нея сякаш всички действащи лица с постъпките си от миналото са останали да живеят и днес“. Самият Любомир Пипков през 1957 споделя: „ В тази опера исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето … Върху фона на средновековието аз противопоставих два образа – светлия образ на резбаря Ангел срещу образа на Георги Грозника. Помъчих се да отправя укор към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. Може ли да се каже, че това е бягство от съвременността? Струва ми се, че с историческия сюжет аз решавах съвременни задачи“. И още нещо добавя той:

10 години спектакли за деца в Софийската опера

10 February 2018 09:01

Тази сутрин Софийската опера се готви да посрещне един специален юбилей - 10 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство. Празничният спектакъл започва точно в 11:00 часа.

„Любовен еликсир“ в Метрополитън опера

09 February 2018 13:33

Шедьовъра на Гаетано Доницети, който е в програмата „На живо от Ню Йорк“, ще гледаме на 10 февруари в Синема Сити София от 19 часа.