Образование и семейство

12 март 2018 20:02

Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер

Йордан Трендафилов от Благоевград е незрящ по рождение, но въпреки увреждането си не е загубил вяра в доброто и дори помага на други хора с подобни здравословни проблеми като им инсталира специален софтуер за разпознаване на текст....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Уникална операция със стволови клетки върна зрението на възрастни хора

19 March 2018 20:11

Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили успешна операция за връщане на зрението на двама възрастни хора, засегнати от дегенеративно заболяване, водещо до слепота, предаде AFP. Британските пациенти доброволци – мъж на 80 години и жена на около 60, са били засегнати от често срещано заболяване – макулна дегенерация, свързана с напредването на възрастта. Те са били подложени на уникална операция със стволови клетки, която е довела до

Високотехнологично устройство помага на незрящи да четат и разпознават лица

24 February 2018 09:20

Високотехнологично приспособление, което се прикрепва към очила, може да помогне на незрящите да четат, да разпознават лица и да пазаруват сами в магазина. Много държави в Европа вече го въвеждат безплатно за незрящите си граждани. Затова "виждащото устройство" може да говори на английски, френски, немски, испански, но не и български. Засега.

Семейство незрящи студенти продължава да живее в стая от 16 кв.м

23 December 2017 12:47

Незрящите студенти от Благоевград, които преди няколко месеца станаха родители, все още чакат да се настанят в новия си дом. Общината им отпусна жилище, което обаче се нуждае от основен ремонт. Със строителните дейности се е ангажирала пловдивска фирма, която безплатно ще обнови апартамента. Младите родители ще посрещнат празниците в студентското общежитие към Югозападния университет, където все още живеят.Вижте репортажа на Ирина Николова.

Приложен театър във Варна ще развива уменията на деца с нарушено зрение

21 December 2017 07:25

Приложен театър ще развива уменията за изразяване на деца с нарушено зрение във Варна. Театралните работилници, които се откриват в Специалното училище за незрящи „Проф. Иван Шишманов", ще правят по-самостоятелни и уверени младежите със зрителни затруднения. Проектът се финансира с европейски средства.

Незряща жена е читател на годината на Столична библиотека за 2017

20 December 2017 07:07

Тя е отличена, защото е прочела около 200 книги през тази година. Столичната библитека ще връчи годишните си награди на церемоня днес. Отличени са и най-четените български автори на ходожествена, научна и детска литература.10 годишно момче е най-активният читател на детска литература.

Група незрящи екскурзианти пътували в катастрофиралия край Микре бус

17 November 2017 15:49

В катастрофиралия край с. Микре микробус са пътували група незрящи, които са били на екскурзия до Дряново и Севлиево, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Велико Търново. Окръжна прокуратура-Ловеч ръководи досъдебно производство за тежка катастрофа, станала днес около 12.50 ч. на главен път София - Варна. На мястото на инцидента е пристигнал и Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч. Пътнотранспортното произшествие е станало между товарен автомобил, пътуващ в посока Варна, ипътнически микробус "Мерцедес", пътуващ в посока София. По първоначални данни шофьорът на буса е навлязъл в насрещната лента за движение, в резултат на което е последвал челен удар с товарния автомобил. При инцидента е загинал шофьорът на буса и още петима пътници. NOVA съобщи, че един ранен в сблъсъка е починал на път за болницата. Пострадали са и останалите пътуващи. Шофьорът на товарния автомобил също е получил наранявания. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч се извършват следствени действия - огледи в присъствието на вещи лица, разпити на свидетели за изясняване причините за тежката катастрофа.

Незрящи актьори с уникален спектакъл в Народния театър

30 October 2017 05:45

Шестима незрящи артисти ще представят единствено по рода си представление на голяма сцена в Народния театър. Верка Костандовска учи българистика, журналистика, връзки с обществеността и отделно се занимава с театър, а Панчо Карамански е успешен композитор, музикален продуцент и от 10 години се занимава с театър. Незрящите актьори, които са нарекли проекта си „Невиждан театър”, казват, че „помагат на зрящите да прогледнат”. Спектакълът „Сянката на моята душа” ще се играе с благотворителна цел на Голяма сцена на Народния театър в понеделник от 20 часа....

Незрящи ученици от Враца показаха завидни умения за ориентация и мобилност

17 October 2017 09:15

Всеки делничен ден във Враца, пеша или с градски транспорт, на училище отиват 11 незрящи деца. Къде си бил, къде си в момента и къде отиваш, това са въпроси, върху които ние не се замисляме. Но за хората с физическа слепота отговорите на тези въпроси са изключително важни. При ориентирането на незрящите се налага да използват всички запазени сетива, за установяване на положението на собственото им тяло в пространството и отношението му спрямо всички останали значими обекти в околната среда. Как се ориентират и придвижват безопасно показаха вчера незрящите ученици от Враца, демонстрирайки способност за концентриране на вниманието, за адекватни реакции, и правилно чувство за разстояние.

Отбелязваме международния ден на белия бастун

15 October 2017 09:21

Днес е международният ден на белия бастун. Празникът се отбелязва за първи път в Съединените щати преди 53 години. Оттогава, белият бастун е знак за зрително увреждане. В България има около 18 хил. незрящи хора. Какви са условията им за живот в града - в следващия репортаж.

Благотворителен маратон в помощ на училището за незрящи деца във Варна

14 October 2017 21:14

Благотворителен маратон във Варна събра средства за училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов”. Под мотото “Моето сърце е съпричастно” много хора се включиха в танци по зумба и крос, за да подкрепят децата със зрителни увреждания във варненския квартал "Аспарухово". Със събраните средства ще бъда закупени помагала за обучението по специалните програми: ежедневни умения, зрително подпомагане, ориентиране и мобилност.