Култура

12 март 2018 21:45

Седми национален фестивал за любителите на българските хора

На 24 март Сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“ и Дружество за защита на Родопите, със съдействието на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев организират Седмия национален фестивал за любителите на българските хора ...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

С пищен спектакъл клуб "На хорото в Брюксел" отбеляза своя 10-годишен юбилей

18 March 2018 22:45

Клуб "На хорото в Брюксел" вече 10 години популяризира българския фолклор в Белгия. Този уикенд клубът отбеляза юбилея си с танцов спектакъл на групата за специални изяви. След това 3 часа се виха кръшни хора, в които участваха не само българи и белгийци, но и много други почитатели на българския фолклор от различни държави и континенти.

Фолклорен танцов клуб "Луд Гидия" от Мездра взе участие във фестивал в Белград

15 March 2018 16:21

Фолклорният танцов клуб "Луд Гидия" от Мездра с художествен ръководител и хореограф Йоанна Аспарухова взе участие в 20-ите Международни срещи на фолклорните приятели, които се проведоха в Белград в рамките на традиционните Шести годишни "Дни на сръбско-българското приятелство". Освен мездренските самодейци, във фестивала се включиха три школи за български народни танци от нашата страна - "Естрея", "Макам" и "Вай, Дудуле" от София, както и четири танцови състави от страната домакин - КУД "Св. Сава", КУД "Извор" и Indonesian Dance Studio "Bidadari" от Белград и Ансамбъл за народни песни и танци "Taurunum" от Земун.

Младежкият дом в Монтана е домакин на фолклорен концерт „Балкански ритми”

14 March 2018 11:52

За втори път Младежкия дом в Монтана ще е домакин на пъстър фолклорен концерт „Балкански ритми”, информират от културното средище. На сцената на институцията ще видим изпълненията на танцов състав при Културно художествено дружество „Братство” и танцов ансамбъл „Црнилович” от Културен център „Власотинце” от град Власотинце – Сърбия, фолклорен танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом.

Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица

13 March 2018 19:54

Жена от Русе създава накити, като използва традиционни български символи. Нейните бижута ни потапят в света на древните българи с техните радости и неволи. За Елисавета Йорданова, която се включва в кампанията на БНТ 2, „Купувам българското“, разказваме сега.

Магията на българските шевици оживя в зимните четения на музея във Враца

11 March 2018 11:14

В Малката зала на художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца бе представено съобщението от уредникът в отдел „Етнография” Силвия Гарванска, част от 29-те Традиционни зимни четения на музея - ”Символи и знаци закодирани в традиционното народно облекло”. Лекторията запозна присъстващите с шевиците съществували хиляди години преди новата ера и носещи в себе си уникална информация с неясно видими за нас, днешните хора знаци, в които се смята, че съдържат скрити, защитни послания.

ДТС "Мездренче” представи достойно България на фолклорен фестивал в Румъния

05 March 2018 15:33

Детският танцов състав "Мездренче" при Народно читалище "Просвета-1925" - Мездра се завръща утре вечер от Румъния, където взе участие в 15-ото издание на Международния фолклорен фестивал на унгарската народна песен, музика и танци Tiszta Forrasbol "Din izvor curat” ("От чиста пролет"). Фестивалът се проведе от 1 до 5 март в гр. Търгу Муреш, в централната част на нашата северна съседка, който се намира в историко-географската област Трансилвания. Подрастващите мездренски танцьори бяха специални гости на събитието - те бяха единствените участници от чужбина. Освен тях, в ежегодния фест се включиха още 7 местни танцови формации и вокални групи за традиционен и популярен унгарски фолклор.

​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти

04 March 2018 09:32

Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти у нас.

Българско хоро в сградата на Европейския съвет в Брюксел

01 March 2018 17:15

Българите, работещи в евроинституциите, организираха днес на обяд флашмоб в сградата на Европейския съвет в Брюксел. На първи март и в навечерието на националния празник на страната - 3 март, българите в европейските институции представят българските традиции и обичаи на колегите си от останалите държави от ЕС.

Зверино ще се присъедини към патриотичната инициатива "Пробуждане с хоро"

27 February 2018 09:21

Най-голямото село в община Мездра - Зверино, ще се присъедини към патриотичната инициатива "Пробуждане с хоро", посветена на Националния празник на България - 3 март. Събитието се организира за трета поредна година у нас и в чужбина по идея на Сдружение "Азбукари" и на гражданската платформа Единение "Българи за България". Миналата година към инициативата се присъедини Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Мездра.

Фолклорен празник събра любителите на греяната ракия в село Бабово

17 February 2018 20:47

Конкурси за „Най-блага греяна ракия”, „Най-вкусна зелева чорба”, „Най-автентична старовремска софра”, както и „Най-напет юнак” се проведоха по време на фолклорния празник на русенското село Бабово. Гостите на празника имаха възможност да опитат и местен специалитет приготвен в огромния „Юнашки тиган”, изработен от 78 кг специална неръждаема стомана.Вижте репортажа на Андрей Кючуков и Валентин Косев.