Култура

12 март 2018 21:45

Седми национален фестивал за любителите на българските хора

На 24 март Сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“ и Дружество за защита на Родопите, със съдействието на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев организират Седмия национален фестивал за любителите на българските хора ...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Автентична сватба вдигнаха двама млади по стара традиция на село Хърлец

12 September 2018 13:20

Тази неделя в Етнографския комплекс „Софроний Врачански” на Враца, Емилия Плешоева и Росен Йовчев вдигнаха традиционна автентична сватба. Булката, младоженeцът, кумът и кумата, както и всички поканени, бяха облечени в народни носии. Всички ритуали бяха изпълнени в автентичен стил, който е характерен за село Хърлец. Подготовката за сватбата продължи месеци наред, като бяха събрани автентични носии, необходим реквизит като: "галята", хурка, "брад", тъкани черги и кърпи, посуда, автентична музика. Проведоха се множество срещи с възрастни жители от село Хърлец, с цел спазването на последователността на ритуалите по сватбата.

Шестгодишният гайдар Георги Ташков откри XI фолклорен фестивал "Типченица пее"

09 September 2018 09:00

Навръх Малка Богородица - 8 септември, в мездренското село Типченица се проведе XI-ото издание на Фолклорния фестивал "Типченица пее". Гайдите на правнука и праправнука на известния майстор на родопската каба гайда бай Дафо Трендафилов - Манол Ташков и шестгодишния му син Георги от смолянското село Гела, извисиха глас и ручила над "Креща" и дадоха началото на традиционното надпяване. Около 500 самодейци от 58 певчески групи, народни хорове и танцови състави, индивидуални изпълнители и дуети от Северозапада и специалното участие на Женската певческа група при Читалище "Искра 1945" от побратименото с Типченица село Врачанци, Добричко, бяха се събрали на площада в селото до войнишкия паметник. Специални гост изпълнители на фестивала бяха и танцьорите от Ансамбъл "Мездра”. Организаторите на фестивала са Кметство Типченица и Народното читалище "Съзнание -1899".

Трети Национален фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“ ще се проведе в Стара Загора

05 September 2018 07:55

За трета поредна година в Стара Загора ще се проведе Национален фолклорен танцов фестивал.„Фестивалът "В сърцето на Тракия“ е посветен на Празника на Стара Загора –Организато...

Клуб за народни танци "Луд гидия" - Мездра набира начинаещи танцьори

04 September 2018 15:00

Във връзка с подготовката за началото на новия творчески сезон 2018/2019, който стартира днес, Фолклорен танцов клуб "Луд гидия" - Мездра обявява прием на начинаещи танцьори, информира художественият ръководител и хореограф на формацията Йоанна Аспарухова. Репетициите с новата група ще се провеждат всеки петък и събота от 18:30 до 19:30 часа в Dance Center "Yoanna", който се намира на втория етаж в Детска борса "Натали". Първото занимание е планирано за 22 септември.

XI Фолклорен фестивал "Типченица пее“ очаква близо 500 самодейци от Северозапада

04 September 2018 10:40

В Деня на Малка Богородица, 8 септември (събота), в мездренското село Типченица ще се проведе XI-то издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее 2018". В културна проява ще се включат около 500 самодейци от 45 певчески групи, народни хорове и танцови състави, индивидуални изпълнители и дуети от общините Мездра, Враца, Криводол, Ботевград, Бойчиновци, Козлодуй, Чупрене, Червен бряг, Бяла Слатина, Борован, Вършец и община Добричка са заявили желание за участие в тазгодишното издание на фестивала, съобщиха за MediaNews организаторите на събитието от Кметство Типченица и Народно читалище "Съзнание -1899".

Опит за рекорд на Гинес: Над 500 българи и македонци пяха заедно в Кюстендил

02 September 2018 21:30

Над 500 българи и македонци се опитаха да поставят рекорд, като изпяха заедно две народни песни пред читалище "Братство" в Кюстендил. Инициативата се прави за първи път у нас, а организаторите си поставят за цел да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

Тази събота Берковица посреща над 600 самодейци за „Балканът пее и танцува“

31 August 2018 15:09

Тази събота и неделя в Берковица ще се проведе традиционният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува“. Надиграването и надпяването ще започне в 10:30 часа в Градската градина. Участниците, които тази година ще бъдат над 600, ще дефилират в центъра на Берковица, информират от община Берковица.

Родопски гайди откриха фолклорния фестивал "Белокаменица - 2018“ в село Царевец

26 August 2018 09:40

За трета поредна година в мездренското село Царевец се проведе Националният фолклорен фестивал "Белокаменица - 2018", който вече се утвърди като неделима част от културния календар на каменоделското селище и на Община Мездра. Събитието събра над 400 самодейци от Северозапада, които представиха богатството на българското фолклорно - песенно и танцово изкуство. Участниците във фестивала спазиха традицията и преминаха с пъстро дефиле от носии и усмивки, за да посадят своите дървета.

В село Черкаски се проведе Седмият традиционен фолклорен събор

21 August 2018 16:20

На откритата сцена в селото на Мъдреца на Северозапада, Йордан Радичков, се изявиха различни състави, формации и изпълнители от близо и далеч. Фолклорният събор няма конкурсен характер, а цели единствено хората да се забавляват.

Започва международният фолклорен фестивал в Бургас

20 August 2018 13:22

Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят. Днес, 20 август, състави от 11 държави ще дадат началото на 46-то издание на Международния фолклорен фестивал.  Близо 400 изпълнители в народни носии от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България ще представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята държава. Фестивалът ще бъде открит с традиционното дефиле на участниците. Пъстрото шествие тръгва днес /понеделник