България

13 март 2018 15:10

Рибари: Искаме природа и реки, стига с тези ВЕЦ-ове

Сдружението на рибарите "Балканка" - София организира утре протест пред Министерството на околната среда и водите, съобщиха от сдружението....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Одобриха плана за разширяване на рибарския порт в Созопол

13 March 2018 18:39

МРРБ одобри подробния устройствен план за разширение на рибарското пристанище в Созопол.

47% от българите се смятат за природозащитници

13 March 2018 15:04

Само 4% от българите са направили големи промени в навиците си, които да помогнат за опазването на околната среда. Малко над една четвърт от българите декларират, че рециклират отпадъци. Две трети от българите са разтревожени по отношението на замърсяването на въздуха и питейната вода. Това сочи проучване на изследователски център "Тренд" за нагласите на българите по екологични теми. Мнозинството от българите са на мнение, че в последните години няма промяна в околната среда в населеното място, където живеят – 46%. 14% посочват, че в последните години има подобряване в тази посока, а 27%, че се влошава състоянието на околната среда. Няма динамика по отношение на основните демографски характеристики. 23% от българите очакват състоянието на околната среда в следващите 5 години да се подобри, там, където живеят. 19% са на противоположното мнение – очакват да бъде по-лошо. 40% са на мнение, че състоянието ще бъде същото както е в настоящия момент. Младите хора са в по-голяма степен оптимисти за сметка на по-възрастните. 41% от българите, най-голям дял, са оптимисти за решаването на екологичните проблеми в България в следващите 10 години. Темата за чистотата на въздуха е особено актуална в последно време в публичното пространство. 40% от българите посочват, че въздухът в последните десет години в тяхното населено място е станал по-мръсен. Толкова са и тези, които посочват, че н...

Рибари излязоха на протест против бракониерите в Монтана

28 February 2018 14:10

Рибари от половин България излязоха на протест днес против бракониерите. Близо 80 души, сред тях и авджии от Ловно-рибарското дружество "Огоста"- Монтана, настояват за по-строги наказания за нарушителите. Шествието на гневните мина покрай полицията и стигнa до Съдебната палата.

Вековните букови гори в "Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

21 February 2018 11:34

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държа

Рибари от Балчик искат общината да изгради тържище за рибни продукти

20 February 2018 19:40

Рибарите в Балчик искат в града да има специализирано тържище, където законно да предлагат улова си. Сега те продават стоката си на няколко сергии, което не отговаря на изискванията за безопасност на храните.

Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога?

20 February 2018 13:38

Пластмасовите торбички ще бъдат забранени в Румъния.  Сенатът одобри вчера законопроект, който забранява продажбата на тънки и много тънки пластмасови торбички за пазаруване от 1 юли 2018 г., а от 1 януари 2019 г. те ще бъдат забранени напълно в търговията, съобщи БТА.  Сенатът е първата сезирана камара, а окончателният вот по законопроекта ще бъде даден от Камарата на депутатите. Нормативният акт въвежда предвижданията на Директива на ЕС за намаляване на потреблението на пластмасови торбички.  Законопроектът касае тънките пластмасови торбички (под 50 микрона) и много тънките (под 15 микрона) с дръжки, но не и тези без дръжки. От 27 май 2018 г. министерството на околната среда ще докладва за годишното потребление на тънки пластмасови торбички, когато предоставя на Европейската комисия данни за управление на опаковките и отпадъците от опаковки.  Предвижда се властите да организират информационна и образователна кампания за гражданите и икономическите оператори. В България екоорганизации настояват отдавна до 2025 г. да се забрани напълно употребата на найлонови торбички. Въпреки че през 2011 г. беше въведена т.нар. екотакса, употребата им е нараснала с 30%, твърдят оттам. От Министерството на околната среда и водите пък излизат с контрааргумента, че техни проучвания показват, че употребата им е намаляла наполовина и не дават отговори за планирани мерки в тази посока. В Гърция също предвиждат спирането на пластмасовите торбички до няколко години. Атина се стреми да намали употребата им на човек с 75% до края на 2020 г. и с 90% - до 2025 г., съгласно приетите през 2015 директиви на ЕС. Гърците използват пластмасови торбички два пъти повече от другите европейци - 242-363 пластмасови торбички годишно, като става въпрос за над 4 милиарда пластмасови торбички на годишна база. В ЕС този показател е 191 торби на глава от населението. Пластмасовите торбички, които гърците използват за пазаруване и боклук, представляват половината от отпадъците в гръцките води. От 1 януари т.г. в Гърция е въведен екоданък от 3 евроцента, но с 24% данък добавена стойност, цената се увеличава до 3.75 евроцента. Не се налагат такси за пластмасови торбички за пазаруване на откритите пазари и павилиони. От 2019 г. таксата ще се повиши до 7 цента. Приходите се очаква да бъдат използвани за производство на рециклирани екологични торбички. Засега в Кения са най-строгите закони за забрана на пластмасови торбички. Санкциите при нарушение са до 40 000 долара глоба и до 4 години затвор.  Наред с това се обмисля в ЕС да бъде наложен нов данък за пластмасата като един от вариантите да се наберат средства заради напускането на Великобритания, което ще отвори значителна дупка в бюджета на Общността. През май ще стане ясно върху коя група ще бъде наложен - на производителите или на потребителите. "Произвеждаме и използваме прекалено много пластмаса, която се губи, а не се рециклира", коментира Йотингер. 

Иззеха 200 метра бракониерски мрежи в язовир "Ястребино"

19 February 2018 10:35

При акции през нощта на язовир "Ястребино" край Антоново са открити и унищожени около 1 200 метра бракониерски мрежи. Екипите на Централната рибоопазваща организация /ЦРОО/- клон Ястребино са посетили водоема в две поредни вечери, въпреки дъжда и студеното време, каза ръководителят на групата Шенол Хасанов.

Установиха замърсени пещери на гъбозавод в Русенско

07 February 2018 15:17

Експертите на РИОСВ – Русе извършиха извънредна проверка по сигнал за замърсяване на терени (пещери), собственост на гъбозавода „Красен“ АД, в едноименното село. Сигналът е подаден от природолюбител, придружен със снимков материал по е-поща. При обход на терените е установено, че тези пещери са изкуствено създадени за нуждите на дружеството. На място е констатирано наличие на отпадъци от пластмасови опаковки, в два от подземните складове, съобщиха от РИОСВ - Русе.

Най-много плаващи морски отпадъци край Варна

06 February 2018 18:12

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и северозападното Средиземноморие - едни от най-замърсените водни басейни в света.

Заловиха бракониери на риба край язовир "Огоста"

28 January 2018 13:07

При съвместна акция на полицаи и инспектори от Изпълнителната агенцяи по рибарство и аквакултури - Монтана са заловени двама бракониери на риба край язовир „Огоста“. Ченгетата претърсили лека автомобил с двам мъже П. Т. и А. А. от Монтана. Засекли ги сутринта към 7 часа на 27-ми януари. Иззети са гумена лодка, хрилни мрежи със жива риба и уплетен удавен малък корморан. По случая е образувано досъдебно производство.От години любителите рибари водят война с бракониерите по язовира и от дружеството потърсиха съдействие от полицията.