Регионални

13 март 2018 15:14

Ден на отворените врати в Русенския университет

Русенският университет обявява на 20 март тази година "Ден на отворените врати" за кандидат-студенти и техните родители, съобщиха от висшето училище....

източник: ruse.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

13 милиона лева за поддръжка на пътищата в Русенско

23 June 2018 22:29

12 600 000 лева без ДДС е прогнозната сума за пътно поддържане на 496.583 км в Русенско за следващите пет години. Агенция "Пътна инфраструктура" стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за превантивно, текущо, зимно и ремонтно поддържане, както и за възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища. Както и досега обществените поръчки са по райони - Северозападен, Северен централен район, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен район. Общата им индикативна стойност е над 427 млн. лв. за 18 796.357 км. Новост е увеличаването на срока на договорите с пътноподдържащите фирми. Вместо 4-годишни, каквито бяха до момента, новите ще са за 5 години. От кандидатите се изисква да имат опит в поддържането на поне 250 км пътища през последните 5 години. От фирмите не се изисква да доказват икономическото и финансовото си състояние, според запознати в бранша, това се прави за да могат да кандидатстват и малки фирми по всяка вероятност като подизпълнители. Сега за кърпене на дупка ще се плаща от 22.55 лв./кв. м до 45.80 лв./кв. м в зависимост от дебелината на полагания асфалт и начина на изпълнение – ръчно или машинно, информира Медиапул. Една от най-високите цени е за ремонт на плочест водосток, който може да достигне до 13 000 лв./м. Изтеглянето на аварирал автомобил ще струва 208 лв. За ръчно косене на трева ще се плаща не повече от 70 лв./дка. Поставянето на тоалетна на пътя не може да бъде по-скъпо от 150 лв., а почистването му от 33 лв. За ремонт на паваж ще се плаща по 135 лв./кв.м, докато за машинно полагане на асфалт с дебелина 4 см – 179 лв./тон. Амбицията на пътната агенция е изпълнителите да са ясни до края на годината. Причината е, че част от сегашните договори изтичат тогава, а останалите през следващата.

Филиалът на Русенския университет във Видин с предложение за магистърски програми

21 June 2018 15:20

Пет магистърски програми ще могат да се изучават във видинския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от учебната 2018/2019 година. Това бе съобщено на пресконференция в Регионалното управление на образованието. В нея участваха началникът на РУО Веселка Асенова, кметът на Община Видин Огнян Ценков и административният директор на филиала Момчил Станков. Магистърските програми са предназначени за квалификация на учители в средното образование, както и за завършили педа

Нарушения при билкозаготвителите в Русе и Разград

21 June 2018 07:55

Експертите на РИОСВ – Русе са установили за една седмица сериозни нарушения на билкозаготвители, извършващи дейност в областите Русе и Разград. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе. Проверките са извършени по план и във връзка с множество постъпили сигнали, в т.ч. и от държавни институции, за нерегламентирано добиване на големи количества липов цвят и унищожаване на дървесни видове. В град Кубрат билкозаготвител е съхранявал на регистрира

Живи статуи пресъздадоха забравените занаяти на Париж в центъра на Русе

21 June 2018 07:49

Живи статуи пресъздадоха в центъра на Русе автентичната атмосфера от края на 18 век на парижкия квартал Монмартър. Със своите мини спектакли актьорите от румънския театър „Маска" показаха някои от забравените френски занаяти и впечатлиха публиката с изразителния си грим и ефектни костюми.

Новият покрит базар на централния русенски пазар ще е готов през септември

20 June 2018 12:15

Започна изграждането на модерна сграда на централния пазар в Русе на мястото на съборените стари складове. Тя ще се превърне в покрит базар за промишлени стоки. По този начин ще се привлекат повече наематели и ще се подобри визията на най-голямото тържище в града. Новият базар ще бъде изграден с 300 хил. лв. собствени средства на дружество „Общински пазари” и ще е готов през септември.

Палатков лагер на майки на деца с увреждания вече и в Русе

18 June 2018 12:19

От днес и майките на деца с увреждания от Русе излязоха на протест и направиха палатков лагер. Те заявиха, че ще останат там докато не бъде приет Закон за личната помощ.

Дипломати от Европа са посетили област Русе

17 June 2018 22:46

Посланиците в Букурещ на Литва, Хърватия, Германия, Португалия, Кипър, Италия, Словения, Швейцария и България са били на посещение в област Русе. Това съобщават от областната управа в крайдунавския град.

Жители на 16 населени места в Русенско протестират срещу лошите пътища

17 June 2018 13:35

Жители на 16 населени места блокираха със жива верига изхода на Кубрат в знак на протест срещу разбитите пътища в района. Основен ремонт на отсечките Кубрат - Русе и Кубрат - Разград не е правен от 30 години, а на места дупките са над 15 сантиметра. Тежките камиони допълнително са увредили настилката, заради трафика има и напукани къщи. От Пътната агенция има уверение, че през есента ще бъдат ремонтирани 9 километра от пътя Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан, предаде БНТ.

Русенско училище вдига ограда заради гонки в двора

16 June 2018 09:47

Докато децата имат физическо навън, шофьорите на автомобилите дори им свирят, за да не им пречат, разказа директорът

Майки на деца с увреждания излязоха на протест и в Русе

15 June 2018 12:08

В Русе майки излязоха с децата си пред сградата на общината в подкрепа на палатковите лагери в страната. Те се надяват исканията им, залегнали в проектозакона за личната помощ да бъдат удовлетворени. В същото време обаче са категорични, че ако това не се случи, от понеделник излизат на безсрочен протест с палатков лагер.